Nieuws Financiën

Nuon uit etalage

Sander van Mersbergen 4 februari 2016

Nuonenergiecentrale1065

De centrales van energiebedrijf Nuon staan niet meer te koop. Dat meldde de leiding van het Zweedse energieconcern Vattenfall gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers. In 2013 kondigden de Zweden aan dat ze partijen zochten die geld wilden steken in energiecentrales op het Europese vasteland, waaronder die van Nuon. "We kijken in West-Europa nog wel naar het afstoten van onderdelen, maar dat gaat vooral om bruinkoolproductie in Duitsland," zegt bestuursvoorzitter Magnus Hall nu.

Nuon kostte Vattenfall de afgelopen jaren veel geld. Sinds de aankoop in 2009 ging ongeveer de helft van de waarde van het Nederlandse bedrijf verloren, als gevolg van de tegenzittende elektriciteitsmarkt.

Vattenfall maakte gisteren bekend dat het ook in 2015 diep de rode cijfers in is gedoken. Het bedrijf heeft last van lage elektriciteitsprijzen. Bovendien schreef Vattenfall 36,8 miljard kroon (3,9 miljard euro) af op zijn bezittingen, voornamelijk op twee Zweedse kerncentrales. Dit gebeurde vanwege 'lage winstgevendheid en stijgende kosten'. Onder de streep resteerde een nettoverlies van 2,1 miljard euro.