Nieuws Financiën

Oranjehotel met dodencel 601 wordt herinneringscentrum

Een deel van de oude Scheveningse gevangenis krijgt definitief de status van herinneringscentrum. De verbouwing van het complex met daarin de beroemde Doodencel 601 begint nog dit jaar.

Herman Rosenberg l Foto: Frank Jansen 6 april 2016

Dodencel

Iedere Hagenaar kent de Scheveningse gevangenis met zijn ongenaakbare bakstenen muur langs de Van Alkemadelaan en de curieuze kasteelpoort aan de Pompstationsweg. En bijna iedereen weet ook wel iets van wat zich hier in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. Over een paar jaar kan het publiek het hele verhaal zelf gaan zien en beleven, want het 'Oranjehotel' wordt een officieel herinneringscentrum.

De Stichting Oranjehotel tekent vandaag een samenwerkingsovereenkomst met Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en Dienst Justitiële Inrichtingen. Het staat nu vast dat een deel van de voormalige cellenbarakken, waar in de oorlog verzetsstrijders gevangen zaten, los wordt gemaakt van het uitgestrekte gevangeniscomplex. Het wordt er met een hoge muur van afgescheiden.

Minimaal de gang van de 'Doodencel', maar mogelijk meer gangen worden gerestaureerd en toegankelijk gemaakt. Er komen tevens een bezoekerscentrum, een herdenkingsplein en een monument aan de rand van de duinen, tegenover de gevangenismuur. De Haagse architect Menno Homan heeft het ontwerp gemaakt.

Voorzitter Dineke Mulock Houwer van de Stichting Oranjehotel is blij en opgelucht dat het project gaat beginnen. "We zetten nu een belangrijke stap naar de daadwerkelijke realisatie van het Herinneringscentrum Oranjehotel. Dat kan doordat het RVB en het ministerie van Veiligheid en Justitie de kosten, 4,2 miljoen euro, voor het bouwrijp maken voor hun rekening nemen.''

SponsorenOmdat er nog veel meer geld nodig is, heeft het relatief lang geduurd voordat de 3,5 jaar geleden al gepresenteerde plannen kunnen worden uitgevoerd. Maar het benodigde geld, 3,3 miljoen euro, is grotendeels binnen. Mulock Houwer: "Door bijdragen van een aantal grote sponsoren, zoals de gemeente Den Haag, de provincie Zuid-Holland, het vfonds en het Nationaal Comité 4 en 5 mei en kleinere bijdragen is de financiering voor een belangrijk deel rond. We missen nog een bedrag, maar we vinden het toch verantwoord om nu te beginnen omdat we voldoende dekking hebben voor de essentiële onderdelen. We hopen het herinneringscentrum in 2018 te openen.''

Het herinneringscentrum, dat vergelijkbaar is met centra als Westerbork, Vught, Amersfoort en Bronbeek (Indisch Herinneringscentrum) wordt verder opgezet in samenwerking met het Museon en het Haags Historisch Museum. De stichting onderstreept dat het Oranjehotel uitstekend past bij Den Haag als internationale stad. Het gevangeniscomplex ligt in de nabijheid van het nieuwe gebouw van het Internationaal Strafhof. Op het terrein bevindt zich ook de vleugel die dienstdoet als VN-gevangenis en waar onder meer de verdachten van Joegoslavië Tribunaal vastzitten.

"We gaan samenwerken met het Vredespaleis, het Internationaal Strafhof en het Humanity House,'' zegt Edmond Wellenstein, bestuurslid van de stichting en zoon van de onlangs overleden oud-gevangene Edmund 'Mom' Wellenstein. "Het Oranjehotel is een belangrijke versterking van de identiteit van Den Haag als internationale stad van vrede en recht. Hier kun je nog alles zien. Bovendien is er de connectie met de fusilladeplaats. De boodschap is; dit nooit meer.''