Nieuws Financiën

Rolpaden in binnenstad Groningen

De rolpaden moet helpen bij de overbrugging van de afstand tussen bushalte en de Grote Markt schrijft Groninger Gezinsbode.

Van onze redactie 24 maart 2016

Airport 925093 1920

Nu de gemeenteraad van Groningen beslist heeft dat de bussen uit het centrum worden verbannen en daarmee de afstanden te ver zijn voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn, is de gemeente gaan kijken naar alternatieven.

Rolpaden“We hebben gekeken naar busjes, golfkarretjes en vele andere vormen van vervoer, maar uiteindelijke gekozen voor een veel betere en goedkopere oplossing: de aanleg van rolpaden“, meldt gemeentelijk woordvoerder Jan Dinsan.

De aanleg is kostbaar, maar die wordt betaald vanuit de zogenaamde Zuiderzeegelden. Door het onderhoud en de exploitatie grotendeels uit de reclamebaten te financieren, zijn de kosten voor de gemeente te overzien.

Naast het vervoeren van personen zijn de rolpaden ook bedoeld om in de toekomst goederen op de vervoeren, omdat de gemeente ook vrachtwagens uit het centrum wil hebben. De vrachtwagen zouden in de toekomst moeten gaan laden en losse op de Turfsingel/ Schuitendiep waar vandaan de goederen naar de juiste locatie gebracht kunnen worden via de rolpaden en karretjes.

ProefEr is voor gekozen om eerst een proef te doen met de aanleg van rolpaden in de Sint Jansstraat, tussen het Provinciehuis en de Grote Markt.

Als de proef slaagt, zullen in rap tempo de volgende straten volgen: Oosterstraat, Herestraat, Vismarkt/ Akerkhof en Oude Ebbingestraat.