Nieuws Financiën

Schouwen-Duiveland onderzoekt toeristenbelasting

Schouwen-Duiveland draagt elfduizend euro bij aan een onderzoek naar de vaste gasten van toeristisch Zeeland, dat schrijft de PZC.

Ton van den Nouweland | Foto: Thinkstock 24 februari 2017

Het Kenniscentrum Toerisme begint komende maand aan een groot onderzoek naar toeristen die in Zeeland een tweede huis, een stacaravan of een boot met vaste ligplaats hebben. Gemeenten gebruiken het onderzoek als basis voor hun forfaitaire tarief van de toeristenbelasting.

Kostbaar onderzoek

Recreatieondernemers krijgen met het onderzoek inzicht in de wensen en plannen van hun seizoensgasten. Het onderzoek wordt bekostigd door de provincie, de werkgevers in de Recron, de Hogeschool Zeeland en de Zeeuwse gemeenten. De gemeente betalen naar rato van het aantal vaste vakantieverblijven. Schouwen-Duiveland is met elfduizend euro grootbetaler. Ter vergelijking: Veere betaalt 3300 euro, Noord-Beveland en Sluis dragen ieder 4200 euro bij.

,,Ja, duur onderzoek", reageert toerismewethouder Jacqueline van Burg. ,,Wij gaan hier straks ons forfait op baseren en dan kun je niet met cijfers 'bij benadering' aan komen zetten." Met het forfait betalen recreatieondernemers de toeristenbelasting in één keer op basis van het geschat aantal overnachtingen. Afrekenen per nacht is dan niet nodig.