Nieuws Financiën

Topinkomens omhoog door stijging bonussen

De topinkomens in het bedrijfsleven zijn vorig jaar verder opgelopen. De bonussen stegen vorig jaar met 23 procent naar gemiddeld 1,1 miljoen euro, meldt De Volkskrant.

Wilco Dekker en Xander van Uffelen 18 maart 2016

Topinkomens Stijging

Het inkomen per bestuurder steeg dankzij de bonussen met 5 procent naar gemiddeld 4,4 miljoen euro (exclusief pensioenen). Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant naar de beloning van de bestuursvoorzitters van de AEX-bedrijven. De totale salariskosten inclusief pensioenen daalden wel, vooral omdat in 2014 Shell-baas Van Beurden eenmalig 18 miljoen kreeg bijgestort in zijn pensioenpot.

Koploper van 2015 is Nancy McKinstry. De Amerikaanse topvrouw van informatiebedrijf Wolters Kluwer kreeg vorig jaar ruim 15 miljoen euro bijgeschreven, eenvijfde meer dan een jaar eerder. Bijna 13 miljoen daarvan komt van een pakket aandelen dat McKinstry kreeg, naast haar basissalaris, bonus, pensioen en onkostenvergoeding. De VEB, de belangenbehartiger van de particuliere beleggers, noemde de beloning van de Amerikaanse eerder al 'buitensporig', omdat die vergelijkbaar is met Shell, terwijl dat bedrijf vele malen groter en complexer is dan Wolters Kluwer.

Het onderzoek van de Volkskrant is gedaan bij 21 van de 25 bedrijven die vanaf maandag de AEX vormen. Van de andere vier moet het jaarverslag, waarin de beloning van de top wordt gemeld, nog verschijnen. Het basissalaris van de bazen van de AEX-bedrijven steeg met een relatief bescheiden 4,4 procent tot iets boven de 1 miljoen euro. De bonussen stegen met bijna een kwart, tot 1,14 miljoen euro.

Lees het volledige artikel op de website van De Volkskrant.