Nieuws Financiën

Twentse uitvindingen krijgen steuntje in de rug

Twee samenwerkingsverbanden van Twentse bedrijven krijgen samen 2,5 miljoen euro subsidie voor de ontwikkeling van nieuwe technologie. Het gaat om een injecteerbare hydrogel als middel tegen slijtage in gewrichten en om membraanfilters waarmee medicijnresten, hormonen en pesticiden uit drinkwater kunnen worden gehaald.

Gerben Kuitert 10 februari 2016

Marcel Karperien toma tudor

Het geld is afkomstig uit een pot met 10,5 miljoen euro, die 'Europa', het rijk en de provinciebesturen samen investeren in dertien innovatieprojecten in Gelderland en Overijssel. De betrokken bedrijven leggen er zelf samen 15 miljoen bij, zodat er in totaal 26 miljoen in de regionale economie wordt gepompt. In Twente is er een miljoen euro subsidie beschikbaar voor het project 24Water en nog eens anderhalf miljoen voor de ontwikkeling van de hydrogel.

In dit laatste project werken Hy2Care, Baat Medical Products uit Hengelo, het Veterinair Kenniscentrum Oost-Nederland (VKON) in Den Ham en de Universiteit Twente samen. Hy2Care is de onderneming van prof. Marcel Karperien (48) en een aantal collega's.

Het consortium kan anderhalf miljoen euro subsidie tegemoet zien voor het verder ontwikkelen van de hydrogel, die kraakbeen in gewrichten kan repareren. Met de gel tegen artrose is met veelbelovende resultaten al uitgeprobeerd bij paarden en er is nu vervolgonderzoek nodig bij paarden, geiten en honden. Als de uitkomsten daar ook positief zijn kan de gel uiteindelijk worden gecertificeerd. Productie van slechts 250 gram van dit goedje kost volgens Karperien alleen al circa een miljoen euro.

"Voor we er zo ver mee zijn dat de hydrogel op de markt kan worden gebracht, zijn we een miljoen of zeven kwijt", schetst prof. Karperien de lange weg die er nog is te gaan.

Foto: Marcel Karperien (Toma Tudor)