Nieuws Financiën

Uitbreiding Lelystad Airport biedt economische kansen voor regio

In het voorjaar van 2015 besloot de regering dat Lelystad Airport mag gaan uitbreiden. Het vliegveld wordt de tweede nationale luchthaven. Dat biedt volop economische kansen voor Flevoland en de nabijgelegen Noord-Veluwe.

Van onze redactie 17 juni 2016

Lelystad airport uitbreiding aero club salland

Schiphol heeft bijna zijn maximale groei bereikt, terwijl de vraag naar vluchten blijft toenemen. Lelystad Airport gaat de nationale luchthaven ontlasten. In de komende tijd wordt er fors geïnvesteerd om binnen twintig jaar zo’n 45.000 vluchten per jaar van Schiphol over te nemen. Al in 2018 is de luchthaven in Flevoland klaar voor de nieuwe taken, in eerste instantie richting 25.000 vliegtuigbewegingen per jaar.

MaakindustrieIn een serie van vijf bijeenkomsten, op initiatief van de provincies Gelderland en Overijssel, organiseerde De Diamant van Midden-Nederland op 9 juni een inspiratiemiddag om de economische kansen voor de maakindustrie te verkennen. Bouke Veldman (directeur van Stratagem) legt daarin een link met vergelijkbare luchthavens in Nederland, Groot-Brittannië en Zweden.

“In een cirkel groter dan dertig kilometer is rond Eindhoven veel werkgelegenheid ontstaan dankzij het vliegveld. Luton is de gateway geworden naar het midden van Groot-Brittannië. Dat heeft een behoorlijke toename opgeleverd van internationale bedrijvigheid. Dat zegt alles over de kansen voor de regio’s in de nabijheid van Lelystad Airport. Het is logisch dat de verbindingen daar naartoe essentieel zijn.”

Aan die verbindingen schort het nog. Zo is een busverbinding van de Noord-Veluwe naar Lelystad Airport is niet optimaal.

VakantievluchtenErik Lagerweij, directeur van Lelystad Airport, benadrukt tijdens de bijeenkomst dat de luchthaven zich voornamelijk gaat richten op vakantievluchten. Volgens Bouke Veldman wijzen de cijfers van vliegveld Eindhoven uit dat ongeveer 20 procent van de passagiers (ook) zakelijke motieven heeft om op reis te gaan.

Lagerweij: "Uit de gegevens van andere luchthavens in Europa blijkt dat één miljoen passagiers garant staan voor 400 directe arbeidsplaatsen. Dat worden er nog meer als we de toeleveranciers en andere economische activiteiten meerekenen die in de verdere omgeving ontstaan. Daarnaast gaan wij een deel van het vliegtuigonderhoud van Schiphol overnemen. De afgelopen tijd hebben al enkele grote onderhoudsbedrijven zich op Lelystad Airport gevestigd."