Nieuws Financiën

Vorst zwabbert over het land

Victor Schildkamp (AD) | Foto: Victor Schildkamp 6 januari 2016

Vorstnederlandkoningwinter1065

Niet normaal: in Groningen kun je op de stoep schaatsen, terwijl het in Zeeland,Brabant en Limburg 8 graden is. "11 graden verschil as we speak'', zegt weerman Marco Verhoef in het AD. "De 0 gradengrens ligt vandaag grofweg op de lijn Alkmaar-Nijmegen.''

Is het inderdaad niet normaal? Ongebruikelijk, dat wel, zegt Verhoef. Zulke temperatuurverschillen komen in het kleine Nederland sowieso weinig voor, maar extra bijzonder is de lange duur. ,,Je ziet het vaker, maar dan duurt het maar even, niet dagenlang,'' zegt Verhoef. ,,De 0 gradengrens trok wat terug naar het noorden, maar breidde weer uit en pakt vandaag grote delen van Noord-Holland en het oosten mee. Hij zwabbert boven ons land. Er woedt een strijd tussen koude en wat zachtere lucht en die wordt pas morgen echt beslecht. In het voordeel van de wat zachtere lucht, overigens.''

Bijzonder is het wel. Alledaags, grijzig, niet al te koud weer in het midden en zuiden van ons land, tegenover code rood met ijzel, ijspret sneeuw en hier en daar gefluister over de Elfstedentocht in het noorden van Nederland.

Toch breken we geen records. Een jaar of 10 geleden kende Nederland een nog absurder temperatuurverschil, herinnert Verhoef zich. Toen was het op een ochtend in februari in Marknesse kraakhelder en windstil en bleef het kwik steken op min 20 graden.

Tegelijkertijd zorgde stroming warme lucht op Vlieland ervoor dat het daar bijna 0 graden was. "Een verschil van minstens 15 graden toen,'' zegt Verhoef, ,,op een niet eens zo grote afstand van elkaar.'' Maar wel van een veel kortere duur dan de 'Hollandse poolgrens' van januari 2016.