Nieuws Financiën

Wim Oostveen is een geval apart

Diane Hoekstra | Foto: Marnix Schmidt 26 januari 2016

Wimoostveen1065

De Utrechtse gemeenteraad telt enkele ondernemers, maar alleen bij vastgoedman én raadslid Wim Oostveen van Stadsbelang Utrecht zijn de zakelijke belangen nauw verbonden met de belangen van het stadsbestuur.

Met zijn grondbezit in de Vinex-wijk Leidsche Rijn en enkele vastgoed bv's is het raadslid een uniek geval in de raad. Oostveen is al jaren in een juridische strijd verwikkeld met de gemeente over omvangrijke bouwprojecten, waarmee voor de stad Utrecht grote financiële, maatschappelijke én bestuurlijke belangen zijn gemoeid.

NevenfunctiesDe nevenfuncties die andere raadsleden vervullen, staan grotendeels los van de belangen van het stadsbestuur. Oostveens fractiegenoot Cees Bos (tevens fractievoorzitter) komt als zelfstandig ondernemer misschien nog het meest in de buurt van wat Oostveen doet. Bos is hypothecair planner/financieel adviseur en leider van Steengoed assurantie advies.

AdvieswerkOok enkele andere zelfstandigen in de raad doen voornamelijk advieswerk. Zo is GroenLinks-raadslid Monique Bollen zelfstandig milieuadviseur bij haar bedrijf Vakwerk Milieu Advies BV. Ook D66-raadslid Matthijs Sienot heeft zijn eigen onderneming. Hij is strategisch adviseur en zakelijk leider van Media voor Morgen.

VVD-raadslid Judith Tielen is directeur grootaandeelhouder van een financieel bedrijf. GroenLinks-raadslid Tara Scally, die tijdelijk om gezondheidsredenen uit de raad is, heeft een eigen tassenzaak genaamd Maya Moda.