Suzanne Corbeek begon tijdens de coronapandemie als thuisbakker, toen haar werk in de filmindustrie op een laag pitje kwam te staan. ,,Ik ben dol op koken en bakken, maar ik had nog nooit een brood gebakken. In coronatijd had ik daar tijd voor en ik vond het fascinerend om van drie eenvoudige ingrediënten een lekker brood te kunnen maken.”
Ze tilde haar hobby al snel naar een hoger niveau: ze deed een opleiding van negen weken aan het Bakery Institute in Zaandam en ze verkocht broden aan een groeiende klantenkring die het brood bij haar thuis afhaalde. Na twee jaar bakken in haar eigen keuken, opende ze in 2022 Bakkerij Mas in Amsterdam Oost, met als specialiteit ambachtelijke desembroden. Je kunt er ook koffie drinken in het cafégedeelte en elke twee maanden wordt de bakkerij omgetoverd tot vegetarisch pop-uprestaurant.
Bakkerij Mas kan straks eindelijk croissants verkopen
Omdat de huidige zaak te klein wordt en ze van begin af aan vraag krijgt naar croissants, gaat Suzanne dit najaar op steenworp afstand een tweede bakkerij openen. Met de nieuwe winkel erbij komt er naast de desembroden ook ruimte voor het maken en verkopen van viennoiserie (Franse zoetwaren zoals croissantjes en chocoladebroodjes). Om Mas Atelier, zoals de tweede zaak gaat heten, te kunnen realiseren zette ze een crowdfunding op via CrowdAboutNow.
Het doel was om 100.000 euro op te halen, bestemd voor de aanschaf van nieuwe machines. Binnen 14 dagen werd dat streven al bereikt dankzij 80 investeerders. Nu is nog 30.000 euro nodig voor de inrichting van de winkel. ,,Maar we gaan sowieso open”, zegt Suzanne. ,,Het huurcontract is al getekend. Na de zomer begint de aannemer met de verbouwing van het nieuwe pand.”
Het is de tweede crowdfunding van Bakkerij Mas. De eerste keer werd binnen een week het streefbedrag van 30.000 euro gehaald om de eerste winkel te kunnen openen. ,,Een groot deel van de investeerders komt uit ons netwerk van familie, vrienden en vaste klanten. We hebben een grote schare fans. Mensen worden blij van ons concept en dragen het een warm hart toe.”
Toen ze begon, had ze niet durven dromen dat haar bakkerij zo’n succes zou worden. ,,In het begin was ik nog bang met een kar vol brood te blijven zitten. Ik dacht ook dat ik in mijn eentje in de winkel kon staan om brood te bakken, te verkopen en koffie te schenken. Maar de zaak stond zo vol en dat is nog steeds zo. Op zaterdag kunnen we de vraag soms niet eens aan. Inmiddels staan we dagelijks met drie of vier mensen in de bakkerij.”
Wij maken het desembrood met de hand, zonder toevoegingen. Dat proef je
Suzanne Corbeek
Ze werkt inmiddels met een behoorlijk team in Bakkerij Mas, voornamelijk bestaande uit parttimers. Moeite om personeel te vinden heeft ze niet, ondanks de huidige krapte op de arbeidsmarkt. ,,Al onze medewerkers zijn gefascineerd geraakt door brood bakken, of ze nu hobbybakkers waren of in de horeca werkten. Veel mensen combineren het werk bij ons met een andere baan. Ze willen niet alleen op kantoor zitten, maar ook met hun handen of met mensen bezig zijn. Ik denk dat dat echt iets van de huidige tijd is.”
Gevraagd naar het geheim van het succes van haar concept, moet ze even nadenken. ,,Er is een nieuwe generatie bakkers opgestaan, die ambachtelijk en kleinschalig werken. Dat is wel een verschil met de traditionele warme bakker denk ik. Bij een gewoon volkorenbrood proeven mensen het verschil niet meer en kiezen ze voor het brood van de supermarkt. Wij maken het desembrood met de hand, zonder toevoegingen. Dat proef je”, zegt Suzanne. ,,Daarnaast proberen we open en gastvrij te zijn. Klanten kunnen vanuit de winkel het proces in de keuken zien, waar het soms best wel eens rommelig kan zijn. Het concept is authentiek en misschien ook wel een beetje kneuterig. Ik denk dat dat mensen aanspreekt.”
Lees ook: Hoe strandpaviljoens omzet behouden ondanks slecht weer: ‘Creativiteit is belangrijk’