Met de opening van Alma Bistro heeft Breda er een nieuwe culinaire hotspot bij. Wouter en Malou hadden hun zinnen gezet op de Brabantse stad vanwege de unieke culinaire kansen daar.
Lees ook: Dubbel Michelin-prijs voor restaurant Alma: ‘Ik wist echt niet wat me overkwam’
,,In Oisterwijk hebben wij twee verschillende bedrijven onder één dak: ons fine dining restaurant en onze bodega. Er zat nog een laag tussen qua culinair niveau, en dat willen we nu opvullen met de bistro in Breda. Zo kunnen we in alle drie de bedrijven onze creativiteit kwijt”, legt Wouter uit in gesprek met De Ondernemer.
Historische locatie voor Alma Bistro
De keuze voor het historische pand Den Bonten Osch bracht wel wat uitdagingen met zich mee. ,,De renovatie nam bijna een jaar in beslag vanwege bouwtechnische obstakels, maar we wilden het pand op onze gewenste manier transformeren. Het resultaat is precies wat we voor ogen hadden”, vertelt hij.
Volgens Malou combineert de locatie historische charme met moderne elementen. ,,Het pand is met respect voor de historische waarde gerenoveerd. Strakke moderne elementen vormen een mooi contrast met de eeuwenoude houten balken. En de binnentuin is een onverwachte oase achter de drukke winkelstraat.”
Drie Alma-restaurants vergt focus van Wouter van Laarhoven
Het runnen van drie succesvolle restaurants vraagt om een strakke organisatie en focus. Wouter licht toe hoe zij dit aanpakken: ,,In Oisterwijk ben ik, na vier jaar dagelijks in de keuken te hebben gestaan, overgestapt naar een meer controlerende en motiverende rol. In Breda werk ik op dezelfde manier. We hebben een keukenchef in zowel Breda als Oisterwijk, en ik pendel samen met twee souschefs tussen de bedrijven. Zo zorgen we ervoor dat de kwaliteit en service consistent blijven.”
Het doel is een succesvolle onderneming te creëren waar het team plezier en voldoening uit haalt
Breda is volgens hem de perfecte plek. ,,We hebben met Breda meer uitdaging gevonden dan bijvoorbeeld in Den Bosch, ondanks dat het dichterbij ligt. Breda heeft een dynamische omgeving met een interessante markt. Het doel is een succesvolle onderneming te creëren waar het team plezier en voldoening uit haalt, wat ook bijdraagt aan de groei in Oisterwijk.”
Lees ook: Verwerken verlies Michelinster: hoe chef Rogier van Dam Lastage terug aan ‘de ster’ wil helpen
Chef Paul Ruiten van Vista en De Blauwe Camer
,,Het liefst zou ik in Oisterwijk een openingsdag ervan afhalen, wat meer comfort voor de gasten bieden”, bekent hij. ,,Alleen heb je aan de andere kant natuurlijk wel een stukje omzetgenerering nodig. Dat krijgen we nu met Breda voor elkaar, waardoor we in Oisterwijk iets kunnen temperen om het niveau weer te liften.”
De menukaart van Alma Bistro geeft de culinaire ambitie van het team weer. Chef Wouter beschrijft de gerechten als ambachtelijk en puur. ,,We koken met hoogwaardige, verse producten wat resulteert in gerechten met rijke, pure smaken.” Chef Paul Ruiten, met ervaring bij Vista en De Blauwe Camer, leidt de keuken volgens die Alma-principes.
Misschien komt er in de toekomst nog een ontbijt- en lunchzaak bij
Naast het huidige succes kijkt Wouter ook vooruit naar de toekomst. ,,Over vijf jaar wil ik dat we nog steeds groeien in alle ondernemingen met een enthousiast en gemotiveerd team. Misschien komt er in de toekomst nog een ontbijt- en lunchzaak bij”, zegt hij optimistisch. ,,Maar voorlopig ligt de focus op het verder ontwikkelen van Alma Bistro.”
Lees ook: Hoogste restaurant van Nederland opent deuren: ‘Het is hier echt een beleving’