Voor mensen die wel van een kick houden is de glazen buitenlift, die met een enorme snelheid omhoogschiet, overigens wel een bijzondere ervaring. Het is echt alsof je in een attractie zit, schrijft het AD. ,,Het is onderdeel van de beleving’’, zegt chef-kok Brian Whyte met een grote glimlach. Voor gasten die hoogtevrees hebben, kan hij zich voorstellen dat het misschien een beetje eng is. Die hoeven gelukkig niet met de trap, maar kunnen gewoon met de binnenlift.
Euromast
Eenmaal boven in het restaurant kijkt iedereen zijn ogen uit. Alle tafeltjes zijn aan het raam en kijken uit over de stad. Het uitzicht is adembenemend. De Haagse Toren, ook bekend als Het Strijkijzer vanwege het opvallende ontwerp, is maar liefst 135 meter hoog. Club Omen bezet de bovenste drie verdiepingen van de wolkenkrabber. Ter vergelijking: de gasten zitten hier hoger dan in de horecagelegenheden van de Euromast én de Eiffeltoren. ,,Als je eenmaal binnen bent, kom je in een heel andere wereld terecht.’’
Lees ook: Restaurant vraagt gasten voorzichtig te zijn met parfum: ‘Te veel is gewoon te veel’
,,We hebben hier ruimte voor negentig personen’’, zegt Whyte terwijl hij een rondleiding geeft op de 42ste verdieping. Naast het restaurant is er op dezelfde verdieping ook een champagnelounge. Daar kunnen gasten terecht voor of na het eten. Ook is er een uitkijkpunt buiten. Dat is nu nog afgesloten, maar in de zomer wil hij zijn gasten de mogelijkheid bieden om daar exclusief te dineren. ,,Nu waait het hier soms nog erg hard.’’
Cocktailbar
De horecagelegenheid beschikt ook over een cocktailbar, waar je tot de late uurtjes op hoge hoogte een drankje kunt doen. Die zit twee verdiepingen lager. Verder is er een evenementenzaal die gehuurd kan worden door groepen of bedrijven. En overdag zijn er allerlei zakelijke arrangementen mogelijk.
Bijzonder is dat de bovenste verdiepingen van de Haagse Toren jarenlang leegstonden. Daarvoor zat er ook een restaurant, maar de vorige eigenaar stopte daar toen mee. De nieuwe eigenaren, Debby Wagendorp en Chris van den Heuvel, denken er met dit concept wél iets moois van te maken. Zij willen op meerdere unieke locaties soortgelijke horecagelegenheden, die ook zakelijk kunnen worden gebruikt. ,,Zoals het oude stadhuis van Den Haag. Dat was trouwlocatie nummer één in Den Haag. Ook prinses Juliana is daar ooit getrouwd. Dat is echt een paleis van binnen met een heel grote tuin. Daar zitten we nu ook.’’
We zitten hier bijna op sterrenniveau. Niet dat we die ster ambiëren, maar we willen wel dat niveau hebben
Brian Whyte
Club Omen wordt doordeweeks overdag alleen gebruikt voor zakelijke bijeenkomsten. Het ligt, net als de andere locaties van de eigenaren, dicht bij een ov-knooppunt (Hollands Spoor), zodat het makkelijk met het ov te bereiken is. ,,Dit concept kun je in principe overal neerzetten, maar het gaat ons echt om de kwaliteit. Als je ziet met welke leveranciers wij werken. Dat kan niet iedereen zeggen. Mensen kunnen hier heel duurzaam eten op hoog niveau, maar tegen een betaalbare prijs. Onze kok werkt met de beste producten die er zijn’’, zegt Van den Heuvel trots.
Door het betaalbaar te houden, komen mensen vaker terug, is het idee. ,,Wij zijn een maatschappelijk verantwoord ondernemend bedrijf. Winst is niet het belangrijkste oogmerk. Kwaliteit is waar wij voor staan. Duurzaamheid en biologisch zijn bij ons zeer belangrijk. Dat betekent dat de inkoop duurder is, maar dat berekenen we niet door aan de klanten’’, verzekert Van den Heuvel.
Ster
,,We koken hier op hoog niveau, maar we hebben niet de ambities om voor een ster te gaan”, legt Whyte uit. ,,Het moet een beleving zijn om hier te eten, maar zonder dat je hoeft te letten op hoe je je vork vasthoudt. Je moet gewoon jezelf kunnen zijn. Gasten krijgen bij ons alleen pure producten op hun bord. We werken alleen met de beste producten. We hebben ook veel vegetarische gerechten. Ik heb zelfs een volledig zesgangenmenu vegetarisch, dat niet onderdoet voor andere menu’s.’’
Lees ook: Chefkok Remco werkt keihard voor behoud Michelinster: ‘Topsport om elke dag te slagen’
,,Onze vleesvervangers smaken naar echt vlees. Ik denk dat negen van de tien mensen het verschil niet proeven. Ik had hier laatst een groep mensen, die helemaal in paniek raakten omdat ze dachten dat ze echt vlees aten’’, zegt de chef-kok lachend. ,,Ik heb ze toen rustig uitgelegd dat het geen echt vlees was, maar één persoon durfde het toen nog steeds niet aan.’’
Brood
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Club Omen, benadrukken Whyte en Van den Heuvel. ,,We gooien hier bijvoorbeeld niks weg. Oud brood laten we fermenteren. Daar maken we miso van. En vandaag hadden we een gecancelde lunch. Dat is allemaal naar het Leger des Heils gegaan’’, vertelt de chef-kok.
Lees ook: Chef-kok en sommelier mogen sterrenzaak Fitzgerald runnen en verlagen direct de prijzen
Bij het grote publiek moet het nog bekend worden dat Club Omen zijn deuren heeft geopend. Het restaurant is nu pas enkele weken open. ,,Dit is een toplocatie, maar niemand ziet je omdat je zo hoog zit. Dat is in het begin onhandig. Maar de mensen die ons vinden, komen ook terug. En dat is niet alleen voor het uitzicht, maar heeft ook te maken met de kwaliteit.’’