Laatst reisde ik, sinds lange tijd, een flink stuk met de trein. En ik sloeg stijl achterover van de prijs. Het kan niemand ontgaan zijn dat de prijzen de afgelopen jaren overal enorm zijn gestegen, niet alleen in het OV. Alle effecten die daartoe leidden zijn bekend: de enorme stijging van het Wettelijk Minimumloon, de effecten van de oorlog in Oekraïne op de energie- en voedselprijzen en huurverhogingen van ruim 14 procent.
En dat laatste niet omdat het nodig was (immers betalen de huurders de sterk gestegen energiekosten en niet de verhuurders), maar omdat het kon. Veel bedrijven, supermarkten en bierbrouwers verhoogden zonder gêne de prijzen. Soms zelfs meer dan nodig was om de gestegen kosten te compenseren.
Je ziet als horecaondernemer de reactie van die vaste gast als je de prijs van een kopje koffie (eindelijk) met een kwartje verhoogd hebt
Niet de échte prijs vragen voor een product of dienst
Als je alle verhogingen één op één doorbelast in de verkoopprijs, zoals veel grote multinationals doen, dan is er niks aan de hand. Maar daar zit nu net het probleem, dat kan niet overal. Kijk naar sommige mkb-sectoren, zoals de horeca. Het mooie van deze bedrijven is dat de eigenaar met hart en ziel in de zaak staat, zijn gasten of klanten kent en heel nauw betrokken is bij de bedrijfsvoering.
Je ziet als horecaondernemer de reactie van die vaste gast als je de prijs van een kopje koffie (eindelijk) met een kwartje verhoogd hebt. De prijselasticiteit van de gast in de horeca staat op spanning en veel horecaondernemers kunnen niet de échte prijs vragen voor een product of dienst. Daardoor komen de marges in het gedrang. En dat heeft een grote impact op de branche. Binnen KHN is het daarom een heel belangrijk speerpunt: de marges en het ondernemersklimaat.
Gebrek aan waardering voor en regie op het mkb vanuit Den Haag
Ik hoor natuurlijk vaak dat dit van alle tijden is, een kwestie van vraag en aanbod. Dat de zwakkeren wel zullen omvallen. Dat dat nou eenmaal bij het ondernemerschap hoort. En dat is deels waar, maar er speelt ook iets anders. Het gebrek aan waardering voor en regie op het mkb vanuit Den Haag.
Bijna alle nieuwe wet- en regelgeving in de afgelopen jaren heeft negatief uitgepakt voor ondernemers. Enkele voorbeelden: de inmiddels exorbitante stijging van het wettelijk minimumloon in korte tijd, geen inperking of actie op de enorme huurverhogingen, accijnsverhogingen, het telkens moeilijker kunnen werken door het ‘verbod’ op flex. En dan niet te vergeten de barrage van regels, waar ondernemers uren in de week mee bezig zijn.
Binnen het ministerie van Economische Zaken & Klimaat zou daarom een minister voor mkb niet misstaan
Veel prijzen in de horeca zijn te laag
Zelden wordt er gekeken wat al die maatregelen voor impact hebben. Die coherente blik op het mkb en de regie op wat alle maatregelen betekenen, zouden een ambitie moeten zijn voor een nieuwe coalitie. Kijk naar wat kán en werk van daaruit verder. Binnen het ministerie van Economische Zaken & Klimaat zou daarom een minister voor mkb (en het liefst een minister voor Horeca & Toerisme natuurlijk) niet misstaan.
En tot die tijd zouden we als consumenten beter moeten inzien dat veel prijzen in de horeca te laag zijn en dat de ondernemer daar de prijs voor betaalt, vaak veroorzaakt door politiek beleid. Misschien moesten we maar eens een 1 euro toeslag rekenen en het de ‘horeca-euro van Den Haag’ noemen.
Lees ook: ‘Roepen om minimumloon van 16 euro echt te gemakkelijk’