Horeca

KHN-voorzitter Marijke Vuik: ‘Regeldruk vanuit Den Haag is te groot’

 
Marijke Vuik, de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland ANP / Guus Schoonewille fotografie
ANP / Guus Schoonewille fotografie
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Marijke Vuik nam een jaar geleden de rol van Robèr Willemsen over als voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Een ‘geweldig mooie functie’ noemt zij het in gesprek met De Ondernemer. Een terugblik op haar eerste 12 maanden en de stand van de horeca.

Lees verder onder de advertentie

Nieuw is Marijke Vuik niet binnen de wereld van het Haagsche en de politiek, eerder zat ze in de gemeenteraad in haar stad, Delft. Een rol om de branche te vertegenwoordigen lijkt haar dan ook op het lijf geschreven, vragen krijgen razendsnelle, gedetailleerde antwoorden. Naast haar functie bij KHN is ze vooral eigenaar van verschillende bruine kroegen. In één daarvan, gaat ze in gesprek over de kansen en uitdagingen die er liggen voor de horeca in Nederland.

,,Natuurlijk zijn er grote dossiers, maar ik wil graag benadrukken hoeveel positieve dingen er te noemen zijn. Als ik kijk naar het personeelstekort, waarvan iedereen een jaar geleden zei dat het voor de aankomende jaren speerpunt nummer één zou zijn, dan kunnen we nu zeggen dat de piek van het personeelstekort achter ons ligt.”

Lees ook: Dirk Beljaarts stopt als algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland

Lees verder onder de advertentie

,,Er zijn nu meer mensen aan het werk in de horeca dan voor corona, een totaal van meer dan 500.000 mensen. Dat is wel echt heel knap van de hele branche, dat hebben we samen voor elkaar gekregen.”

Bewustzijn

Toch zijn er nog genoeg zaken voor de horecaondernemers om zich zorgen over te maken: inflatie, regeldruk, belastingdruk, het stijgend minimumloon. Zaken waar Vuik zich hard voor maakt. Waar te beginnen? ,,Ik denk dat stap één het bewustzijn in Den Haag is. Er is daar een mindset verandering nodig en dat is iets waar ik me de komende tijd graag op wil richten.”

,,Er moet meer en beter getoetst worden of een nieuwe wet of nieuwe regelgeving ook werkbaar en uitvoerbaar is, we zitten nu in een systeem waarbij er zoveel mogelijk wordt gecontroleerd. En dat allemaal vanwege een paar excessen. Pak die dan aan, maar zorg niet dat alle ondernemers er onder te lijden hebben.”

Lees verder onder de advertentie

Pak die excessen aan, maar zorg niet dat alle ondernemers er onder te lijden hebben

Het gevolg van die regeldruk is groot, volgens Vuik. ,,Waar we nu bijvoorbeeld mee bezig zijn, is dat je in de horeca verplicht bent om de dagleidinggevende bij te schrijven op de vergunning. Dat zijn veel kosten en veel administratieve lasten. En dat is naar ons idee helemaal niet nodig, er is gewoon een register. Dus controleurs kunnen daar gewoon in zien of iemand die aanwezig is aan de eisen voldoet.”

Verbinden

Vertrouwen in plaats van controleren dus, een oproep tot samenwerking. Die samenwerking ziet zij ook steeds meer ontstaan in de regio-afdelingen van KHN waar ze regelmatig aanschuift. ,,Het is erg leuk om al die enthousiaste verhalen te horen. En tegelijk zie je hoe groot de verschillen zijn tussen de zaken waar mensen in Groningen tegenaan lopen of in Limburg. De duidelijke wens van ondernemers hoor je dan ook goed. Om elkaar beter te leren kennen. Om van elkaar te leren en informatie met elkaar te delen. En dat is echt een doelstelling voor de lange termijn, om die verbinder te zijn, en dat te faciliteren.”

Dat ondernemers elkaar steeds meer als collega zien, in plaats van als concurrent. ,,Dat ze in één stad met elkaar in een app-groepje zitten en elkaar vragen ‘wie heeft er nog personeel’. Dat was 20 jaar geleden nog niet zo. Dan heb je het echt over een mentaliteit shift.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: KHN’s nieuwe voorzitter Marijke Vuik: ‘Horeca biedt zoveel carrièrekansen’