Bij Club Claar in hartje Utrecht wordt enkele weken na de opening nog volop geklust. Twee dames die werken achter de bar, lijken de enige aanwezigen. Totdat achterin de volledig gerenoveerde zaak vol spiegels en sfeerverlichting drie mannen opvallen. Ze drinken koffie, lachen en nemen zaken door. ,,Samen waren ze zes jaar bondscoach van het Nederlands elftal”, zegt Perry Overeem (54) in het AD over zijn gezelschap. Hij is de zaakwaarnemer, zakelijk partner en vriend van de andere twee aan tafel: voormalig topvoetballers Marco van Basten (59) en Frank Rijkaard (61).
Lees ook: Stijn is 21 en nu al restauranteigenaar: ‘Ik werk soms 15 uur op een dag’
Zij zijn niet de bezoekers die je op een druilerige dinsdag pal naast winkelcentrum Hoog Catharijne zou verwachten. Van Basten kennen we na zijn indrukwekkende carrière vooral als de voetbalanalist op televisie, terwijl Rijkaard na zijn afscheid als bondscoach van Saoedi-Arabië tien jaar geleden vooral de luwte zocht.
Restaurants Dengh en Kortjak
De kalme en goedlachse zestiger houdt er helemaal niet van om op de voorgrond te treden. Maar voor deze gelegenheid maakt Rijkaard een uitzondering. Hij is als rasechte Amsterdammer misschien wel de meest opvallende van het vijftal mannen, dat afgelopen anderhalf jaar drie vernieuwde restaurants en een sporthal in Utrecht opende. En daarbij is de keuze voor deze stad volgens Rijkaard eigenlijk heel logisch. ,,Perry en ik zijn samen begonnen. Van daaruit is het balletje gaan rollen.”
Hij doelt op de aankoop van een boerderij in Leidsche Rijn, waar tien jaar geleden hun oog op viel. Zijn zaakwaarnemer en vriend Perry Overeem trof de te koop staande boerderij met potentie aan. Hij vroeg Rijkaard, met wie hij al in het vastgoed zat, om met zijn vrouw Stefanie te komen kijken. En snel daarna volgde de aankoop van wat nu restaurant Dengh is, een populaire trouwlocatie en hotspot.
Tussendoor investeerde het duo privé ook nog in de watertoren op Rotsoord. Perry: ,,Een iconisch gebouw in Utrecht.” Maar het begon daarna past echt, met de aankoop van restaurant Kortjak in 2019, vlakbij kasteel De Haar. Dat was het startsein voor de toen al meermaals gepolste Marco van Basten om ook aan te haken.
‘Niet alleen investeren en rendementen halen’
Van Basten: ,,Perry deed ook toen al lang mijn zaken en we tennisten en golfden samen. Het leek mij leuk om mee te doen. Frank en ik zijn de investeerders, wij denken en helpen mee. De andere mannen doen het meeste werk. Zij zijn de zakenmensen en zijn daar veel beter in dan wij als voetbalmannen.”
Maar Rijkaard wil niet ‘alleen investeren en rendementen halen’. ,,Mijn uitgangspunt was altijd om iets te doen met mijn geld. Op deze manier geef je ook iets aan de mensen in de omgeving. Iets waar ook andere mensen plezier aan hebben. Plezier staat voorop bij ons.”
Zijn vier zakenpartners zijn allemaal Utrechters. Van Basten is geboren en getogen in de Domstad, acteur Barry Atsma woont daar nog altijd en ook de zakelijke kartrekkers Perry Overeem en Edwin Oosterlaar zijn inwoners van Utrecht. ,,Voor mij is Utrecht daarom een logische keuze, met vier Utrechtse partners in de groep.”
Utrechtse Horeca Groep
Inmiddels hebben deze mannen naast restaurants Dengh, Kortjak en het onlangs geopende Claar, ook nog Bar Basta midden in de stad en het mateloos populaire Hal22 op bedrijventerrein Lageweide in bezit. Daar is vooral indoor padel een grote trekker. Dat pand kon worden aangekocht doordat Van Basten wist dat die locatie te koop zou komen. Hij squashte daar in coronatijd en tipte Overeem over de kans die daar lag.
De padellocatie is inmiddels een groot succes. Rijkaard: ,,Dat het daar druk is, geeft ook een goed gevoel. Ik ben een gevoelsmens, heb veel meegemaakt. En mijn gevoel hierbij is goed. Ik heb me nog nooit zo prettig gevoeld als op dit moment.” Van Basten vult aan: ,,Het is zo gegroeid, we hebben niet van tevoren bedacht dat we samen de Utrechtse Horeca Groep zouden worden.”
Maar dat zijn ze nu wel, de Utrechtse Horeca Groep. Begonnen met dat restaurant in de buurt van kasteel De Haar. ,,We houden allebei van pannenkoeken”, lacht Overeem richting Rijkaard over de aankoop van restaurant Kortjak. Die lacht bevestigend terug: ,,Ja dat is echt zo. Pannenkoeken, een oer-Hollands gerecht, heerlijk, haha.”
Het hele pand aan de rand van Harmelen is gestript en heringericht. ,,Daar is een hele toffe tent van gemaakt”, zegt Overeem. ,,Pas na Kortjak zijn we bewust gaan groeien. Met focus op wat we willen overnemen en waar. Nu hebben we een groeiplan.”
Midden in coronacrisis
Midden in de coronacrisis haakten ook Edwin Oosterlaar en Barry Atsma aan en ontstond de Utrechtse Horeca Groep. Omdat het nu met vier nieuwe zaken in anderhalf jaar tijd heel snel gaat, kraakt de organisatie wel, geven de mannen toe. Vooral geschikte locaties en mensen vinden vraagt veel inzet. Maar juist door het bieden van kansen en perspectief voor personeel, wil de groep zich onderscheiden. ,,Daar zijn we heel bewust mee bezig, we willen aantrekkelijk zijn als werkgever.”
Inmiddels zijn er ook plannen voor meer aankopen. ,,We hebben een concreet plan voor een zesde locatie liggen in Utrecht. Maar groei is geen doel op zich”, benadrukt Overeem. ,,Ook als het zo blijft, is dat helemaal prima. We voeren verder gesprekken met ondernemers die de komende jaren afscheid willen nemen van hun zaak. Het is een kwestie van contacten hebben, niet afwachten, proactief zijn. Je ogen openhouden en je kansen zien.” Wat hij maar wil zeggen: het komt ze niet aanwaaien.
Overeem durft zich best te wagen aan een voorspelling. ,,Over drie of vier jaar nog twee of drie zaken en honderd man personeel erbij.”
Met dan dus een imperium van acht zaken. Verder dagdroomt hij over een tweede Hal22 in een andere stad, omdat hij van dat traject het meeste heeft geleerd. ,,Dat kunstje zou ik nog wel een keer willen herhalen. In Amersfoort bijvoorbeeld, waar nog geen indoor padel is.”
Ik heb het voetbal gedaan maar geniet van de vrijheid die ik nu heb. Ik vond er weinig geluk in
Marco van Basten
En ook over een echte sportbar midden in Utrecht of een eigen golfbaan in de provincie klinken dromen. ,,Dan ga ik mee als caddy”, grapt Rijkaard.
Maar verwacht geen investeringen in een voetbalclub van de groep. Van Basten: ,,Voetbal is leuk om naar te kijken, maar om daar je geld in te steken, dat is minder interessant.” Rijkaard: ,,Ik gun Van Seumeren bij FC Utrecht zijn succes, als je ziet hoe hij achter die club staat.” Maar nee, de ambitie om zelf weer als trainer aan de slag te gaan of een andere functie binnen een club te betreden, die hebben ze écht niet meer.
Van Basten: ,,Ik heb het voetbal gedaan, maar geniet van de vrijheid die ik nu heb. Ik vond er weinig geluk in. Ik wilde winnen, dat werd niet gedaan, toen had ik het niet naar m’n zin. Ik wil altijd winnen en goed zijn.” Ja, ook met tennis en padel wil Van Basten winnen, weet sparringpartner Overeem. ,,Van hem winnen met wat het ook is, dat is heerlijk en dat weet hij. Daar merk je hun topsportmentaliteit, daarom winnen ze ook zo vaak.”
Bar Basta en de watertoren
Natuurlijk helpt het bij de promotie van hun horecagroep dat zij bekende gezichten zijn. Rijkaard, terwijl hij een colaatje zero bestelt: ,,Bij een nieuwe horecagelegenheid met de naam Marco erbij (Bar Basta, red.) willen mensen toch weten wat daar gebeurt.”
Lees ook: Veerle (24) durft het aan: jonge ondernemer neemt restaurant op eeuwenoud landgoed over
Overeem is trots op de stadsontwikkeling die de groep op zijn naam heeft staan. ,,Als je alleen al kijkt hoe Hal22 erbij stond voor onze komst. Net als Bar Basta en de watertoren.” De stad is aardig opgeknapt, wil hij maar zeggen. Maar, zegt Van Basten: ,,Het gaat ons er niet om dat mensen denken: kijk ons eens.”
Wat de groep vooral wil, is mensen plezier bezorgen. ,,Het gaat om plezier, verrijking van het aanbod, mensen ontmoeten. Het is fijn om iets te kunnen bieden: kwaliteit, goede sfeer”, zegt Rijkaard. ,,Je wilt dat mensen goed en lekker eten en een avond fijn zitten”, vindt Van Basten.