Actueel

In één keer een Michelinster én groene ster voor restaurant Lutum

 
Het drietal van Lutum op het podium in Maastricht: Toby Sadettan, Roy Schipper en Rik Veen (v.l.n.r.) Het drietal van Lutum op het podium in Maastricht: Toby Sadettan, Roy Schipper en Rik Veen (v.l.n.r.). Foto: ANP.
Het drietal van Lutum op het podium in Maastricht: Toby Sadettan, Roy Schipper en Rik Veen (v.l.n.r.). Foto: ANP.
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Het ene moment hebben ze geen enkele Michelinster, een moment later hebben ze er plots twee. Restaurant Lutum in Wijk bij Duurstede.

Lees verder onder de advertentie

Rik Veen (28), Roy Schipper (33) en Toby Sadettan (35) van restaurant Lutum in Wijk bij Duurstede werden maandag bekroond met een reguliere Michelinster - maar kregen óók meteen een ‘groene ster’. Bijzonder: de zaak werd als enige in beide categorieën genoemd.

Oké, het was ze wel een béétje opgevallen dat het Michelin-comité dit jaar wat ruim omsprong met de uitnodigingen voor de uitreiking. Normaal kregen de restauranteigenaren maar twee uitnodigingen voor de ceremonie (‘terwijl we met z’n drieën zijn’), dit jaar ontvingen Rik, Roy en Toby er ieder één - en mochten ze ook nog eens hun partners meenemen. Toby, lachend: ,,Toen dachten we: wordt het dit jaar heel rustig bij de uitreiking, ofzo? Of willen ze ons er écht bij hebben?”

Lees ook: de complete lijst, die zijn alle Michelinsterren-restaurants van Nederland.

Lees verder onder de advertentie

Restaurant Lutum: én en eerste Michelinster én een Groene Ster

Lutum was net twee weken dicht vanwege vakantie, maar het drietal kwam voor de zekerheid tóch maar iets eerder terug uit Frankrijk, Sri Lanka en Engeland. Gelukkig maar, bleek maandagochtend bij de uitreiking. De relatief jonge zaak werd niet alleen bekroond met een eerste Michelinster, maar ontving ook nog eens een groene ster - weggelegd voor zaken die zich in het bijzonder richten op duurzaamheid.

Tekst loopt door onder de foto. 

De jongens van Lutum (staand) met aanhang vieren de 'Michelinwinst' op een terras in Den Bosch. De jongens van Lutum (staand) met aanhang vieren de ‘Michelinwinst’ op een terras in Den Bosch. Privéfoto.
De jongens van Lutum (staand) met aanhang vieren de ‘Michelinwinst’ op een terras in Den Bosch. Privéfoto.
Lees verder onder de advertentie

Van restaurant 't Klooster naar Lutum

In januari 2020 opende de zaak in Wijk bij Duurstede, toen nog onder de naam ’t Klooster. ,,Die naam namen we over van de vorige eigenaar, we hadden namelijk geen geld om alle borden aan te passen’’, zegt Toby. En er zijn meer horecazaken in Nederland die zo heten, ontdekte het drietal al snel. ,,We kregen weleens mensen die op zaterdagavond enthousiast binnenwandelden... Maar dan bleken ze bij een ‘Klooster’ in een heel andere stad te hebben gereserveerd.”

In januari 2024 ging de zaak op de schop. Het restaurant kreeg de naam Lutum (‘het allerkleinste gedeelte in klei, een belangrijk onderdeel van de vruchtbare grond in de omgeving’). ,,Maar de spelregels bleven hetzelfde’’, vertelt chef Rik. ,,Alle verse producten die we gebruiken komen uit de omgeving. Vis, vlees, groente, fruit, planten. Ze komen allemaal uit voedselbossen, moestuinen of boerderijen in Wijk bij Duurstede. We zeggen altijd: op ‘duurzaam vlak’ is een positieve impact hebben op de wereld lastig, dus proberen we een zo min mogelijk negatieve impact te hebben.’’

We gingen zonder verwachting de zaal in

Rik, Lutum

Het drietal (Rik en Roy staan in de keuken en kennen elkaar uit de horeca, gastheer en sommelier Toby sloot later aan) had het allemaal 'best een beetje gehoopt', maar zat bést even met zweethanden in de grote zaal in Maastricht. ,,Ik denk dat we onszelf nog een beetje in bescherming namen’', zegt Rik. ,,Dus we gingen zonder verwachting de zaal in. Als je hem dan toch krijgt, ja, dat is heel bijzonder.’’

Lees verder onder de advertentie

Of de reserveringen al binnenstromen? De drie - op het moment van dit interview aan het genieten van een biertje op een terras in Den Bosch - hebben de mailbakken bewust nog even niet geopend. Toby: ,,We zijn horecamensen, hè. Dan moet je gelijk aan het werk. Maar ik verwacht dat de boel redelijk gaat ontploffen.’’

Schreuders: ‘Zijn niet de enigen, maar gebeurt niet vaak’

Astrid Schreuders voorspelde het vorige week: de horecakenner en culinair schrijfster verwachtte dat Lutum een ster binnen zou slepen. ,,Hartstikke leuk om te zien dat dat nu dus ook het geval is, en dat ze dan beide sterren krijgen in één keer, dat is helemaal super. Ze zijn niet de enigen, maar het gebeurt niet vaak’', zegt Schreuder.

Lees ook: hoe verdien je een Michelinster?

Lees verder onder de advertentie

Michelinsterren in regio Midden

Ook het in de prijzen vallen van het nieuwe restaurant Heimat in Utrecht, chef Niels van Zijl kreeg een groene ster, komt niet geheel onverwacht. Meerdere horecakenners zeiden al tegen deze website dat Heimat de afgelopen maanden zeker opviel. Van Zijl is voormalig chef bij restaurant De Zusters in Maarssen en opende zijn eigen zaak (Heimat) aan de Biltstraat in april dit jaar. ,,Daar mogen ze trots op zijn’’, zegt Gijsbregt Brouwer van horecaplatform De Buik. ,,Ik denk dat Utrecht tevreden mag zijn, met zo'n groene ster erbij. Zeker in dit sentiment, waar niet heel veel sterren vallen en de tijdgeest niet zo op de hand is van de Michelin-achtige fine dining.’’

De restaurants in de regio Midden met sterren hebben die onderscheidingen weten te behouden. Dat zijn Maeve en Karel V in Utrecht, De Burgemeester in Linschoten, Kasteel Heemstede in Houten, La Provence in Driebergen-Rijsenburg, Voltaire in Leersum, De Nederlanden in Vreeland en Tante Koosje en ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. Héron in Utrecht haalde eerder al een groene ster en behoudt die ster ook.

Lees verder onder de advertentie

Meer lezen over Michelinsterren, toprestaurants en andere horeca? Schrijf je hieronder in voor onze dagelijkse nieuwsbrief!