Zijn telefoon stond de eerste dagen roodgloeiend. Chef-kok René kreeg veel reacties op het nieuws dat zijn zaak Brienen aan de Maas (met één Michelinster) te koop staat. De gezondheid van zijn vrouw Marja ging dermate achteruit, dat ze samen besloten hebben dat het mooi geweest is. „Ik heb drie dagen niet kunnen koken door al die drukte”, reageert René. „Dat krijg je als je zo’n streek uithaalt hè. Nee, het is zeer hartverwarmend. Alleen is het jammer dat het zo moet.”
Lees ook: zie hier welke restaurants momenteel een Michelinster hebben
Versleten voeten Marja, René Brienen wil niet alleen verder
René (60) vertelt dat zijn vrouw Marja (63) al ruim vijf jaar last heeft van versleten voeten. „Ze is vier keer geopereerd, waarvan het drie keer niet goed is gegaan. Dan gaat veertien uur per dag trimmen niet meer. We zijn al jaren aan het denken en aan het mijmeren. We werken al vijfendertig jaar samen, dat is natuurlijk onvervangbaar. Het is voor ons samen uit, samen thuis. Dus we gaan er dan ook samen mee stoppen.”
Brienen aan de Maas blijft voorlopig open
Daarvoor wil René eerst een koper voor zijn prachtige pand aan de Maas hebben. Tot die tijd gaat hij nog door. „We zetten al vijf jaar regelmatig andere mensen op de plaats van Marja, dus dat is voor ons niet nieuw. Ze heeft namelijk regelmatig in een rolstoel gezeten, op gips gelopen of op bed moeten liggen. Maar zij is natuurlijk onvervangbaar. Marja gaat misschien lekker met ouderen knutselen, die zorg zit erin hè.”
En dat waren pittige jaren. Zeker omdat zaken als corona en de inflatie om de hoek kwamen. „De wereld is veranderd”, weet ook René. „Het is nooit saai aan de Maas. We hebben veel zaken kunnen wegpoetsen door middel van creativiteit. Maar alles is nu eenmaal duurder geworden. De vaste gast die eerst bijvoorbeeld tien keer per jaar kwam, komt nu misschien nog twee keer per jaar. Mensen letten natuurlijk extra op de portemonnee. Maar gelukkig draaien we nog steeds goed door.”
Goedkopere producten op de kaart
Een van de keuzes die René heeft gemaakt, is ook goedkopere producten op de kaart te zetten. „We hebben een iets andere kaart, met bijvoorbeeld ook forel in plaats van tarbot. Goedkoper en misschien wel net zo lekker. Productkeuzes voor een schappelijke prijs zijn een must, sterrenzaak of niet. Dat vond ik in het begin wel lastig. Ik was bang dat ik mezelf uit de markt zou prijzen, maar ik kon niet achterblijven.”
De vaste gast die eerst bijvoorbeeld tien keer per jaar kwam, komt nu misschien nog twee keer per jaar
René Brienen
Wat gebeurt er met de Parel aan de Maas?
En dus gaat René nog even door in Well. Als Brienen aan de Maas verkocht is, gaat hij zijn eigen weg. Zonder Marja. „Dit pand verdient na ons de juiste mensen. Het is de Parel aan de Maas. Het hoeft geen sterrenzaak te worden. Misschien wordt het wel een leuk café, een brasserie of misschien wel woningen.”
,,Wat ik ga doen? Dat is allemaal nog waterverf. Ik hou alle opties open. Misschien ga ik wel weer met de hooikist de boer op, zoals ik vroeger heb gedaan. Het liefst sterf ik in het harnas. Maar niet hier. Dat heb ik besloten, uit liefde voor Marja. Ik ga mijn maatje wel missen hoor.”