Actueel

Van verzekeringen naar Michelinster: het succesverhaal van Sharon en Lennart van Gastel

Sharon en Lennart van Gastel bij Relais & Châteaux Weeshuis Gouda. Sharon en Lennart van Gastel bij Relais & Châteaux Weeshuis Gouda. Foto: Sandra Zijlstra.
Sharon en Lennart van Gastel bij Relais & Châteaux Weeshuis Gouda. Foto: Sandra Zijlstra.
Leestijd 6 minuten
Lees verder onder de advertentie

Hun liefde voor de stad Gouda is groot. Ze barsten van de ideeën en verzamelen de beste mensen om zich heen. Daardoor zijn ze in staat zichzelf volledig ondergeschikt te maken: Sharon en Lennart van Gastel uit Gouda.

Lees ook: Vier dagen werken bij Michelinrestaurant: zo tackelde chef Jurgen (Vinkeles) zijn personeelscrisis

Het echtpaar – allebei 50 - bezit intussen acht horecazaken in iconische en veelal monumentale panden. Zonder investeerders, maar met Michelinster (LIZZ). Lennart: ,,Van niets iets maken, daar krijgen we een kick van. Niet van geld verdienen.’’

Lees verder onder de advertentie

Van assurantiebedrijf naar full focus op horeca

Wanneer je een kaartje van de binnenstad van Gouda zou tekenen met daarop de acht horecazaken van Sharon en Lennart, dan zou hun huis ongeveer in het midden staan. Keck, bij het station, ligt het verste weg: tien minuten lopen. ,,De rest doen we met een radslag of twee’’, zegt Sharon met een glimlach. ,,We hebben altijd gezegd: als we gaan uitbreiden, moet alles op loopafstand zijn. Zo cirkelen we altijd rond. Als ik een zaak binnenloop, voel ik gelijk of iets niet lekker loopt.’’

Lennart en Sharon wonen samen met dochters Olivia en Lizzie op de eerste verdieping van het voormalige Bespaarhuis, een rijksmonument in hartje centrum. Op de begane grond zetelde sinds 2007 Stibbemeyster, het assurantiebedrijf van Lennart en Sharon. Dit bedrijf – voorheen Adviesgroep van Gastel en opgericht door de vader van Lennart – hebben ze vorig jaar verkocht, zodat ze zich volledig konden focussen op horeca. De begane grond is nu het hoofdkantoor van Gouda Gastvrij, de holding van het horeca-echtpaar. De holding heeft 250 mensen op de loonlijst staan.

Van De Zalm tot Vidocq: alle zaken self-supporting

Afgelopen maand is hun organisatie verdubbeld, met de overname van eetcafé Vidocq en de overname van locaties De Zalm, Koeien en Kaas en La Bodega van De Zalm Horeca Groep. Nieuwe dynamiek en energie terugbrengen, dat is het doel.

Lees verder onder de advertentie

De twee zijn wars van eenheidsworst: elke zaak heeft een eigen signatuur en sfeer. Sharon: ,,We zijn ook nooit het gezicht van een zaak geweest, anders kunnen we niet groeien. Onze zaken zijn in de basis self-supporting, de locatiemanagers zijn onze aanspreekpunten. We beschikken over een sterk managementteam. We voeren wekelijks overleg, we komen elke dag langs. En bij het eerste sollicitatiegesprek voor een sleutelfunctie in een van onze zaken zitten we altijd aan tafel.’’

Ik pak graag uit als het gaat om styling en beleving, let op de allerkleinste details. Elke zaak heeft een heel eigen sfeer, niks lijkt op elkaar

Sharon van Gastel

Sharon – uit Twente – is voor de liefde naar Gouda gekomen. Lennart runde op dat moment het verzekeringskantoor. Sharon had al een rijk werkverleden in de horeca, maar besloot om samen met Lennart Stibbemeyster nieuw leven in te blazen. Het bedrijf bedacht vernieuwende concepten voor financiële dienstverlening – ook voor de horeca - en floreerde: het won (landelijke) ondernemers- en innovatieprijzen.

Styling en beleving met Parijs als voorbeeld

Sharon: ,,Na drie jaar wilde ik toch graag voor mezelf beginnen. Samen met een vriendin ben ik in 2010 het Museumcafé Gouda gestart. Een prachtig oud, Anton Pieck-achtig pand en een ideale plek voor high tea’s, lunch, bruiloften en borrels. Ik pak graag uit als het gaat om styling en beleving, let op de allerkleinste details. Dat geldt voor al onze bedrijven. Elke zaak heeft een heel eigen sfeer, niks lijkt op elkaar.”

Lees verder onder de advertentie

,,Ik hou van strikjes, bloemen, kleuren, geuren. Ik was afgelopen weekend in Parijs om inspiratie op te doen. Dan maak ik foto’s en filmpjes van mooie bistro’s en neem ik menukaarten mee.’’

De Markt in Gouda, met links Brasserie Bar De Zalm. De Markt in Gouda, met links Brasserie Bar De Zalm. Foto: Pim Mul
De Markt in Gouda, met links Brasserie Bar De Zalm. Foto: Pim Mul

In 2014 kochten Lennart en Sharon een oude lichtfabriek in de binnenstad en doopten het om tot LF Gouda, een industrieel ingericht pand waar mensen terecht kunnen voor lunch, borrel, diner en events. Sharon’s meisjesdroom was echter een eigen hotel.

Lees verder onder de advertentie

In 2017 kwam een prachtkans voorbij, met het eeuwenoude weeshuis aan de Spieringstraat. Na het Stadhuis is dit misschien wel het meest iconische gebouw van Gouda. Wie regelmatig business class met KLM vliegt, zal het pand uit 1599 wellicht herkennen: huisjes nummer 17 en 25 zijn gebaseerd op de gevel van het weeshuis. Samen met ontwikkelaar en eigenaar White House Development is Sharon’s droom uitgekomen.

Gouds Weeshuis miljoeneninvestering

In 2021 opende het Relais & Châteaux Boutique Hotel Weeshuis Gouda (WSHS): een luxueus Boutique hotel met 25 suites, fine dining Restaurant LIZZ en cocktail- en coffeebar COCO. Drie vazen uit de kelder van Lennarts ouders vormden de basis voor de inrichting van het hotel. Gouda staat bekend om stroopwafels en kaas, maar ook om Gouds plateel, een verzamelnaam voor aardewerk uit Goudse plateelfabrieken.

Lennart: ,,Mijn opa heeft die vazen in de jaren vijftig aan mijn oma gegeven, uiteindelijk zijn ze bij mijn ouders beland. We zagen ze en dachten: daar moeten we iets mee. Ze hebben prachtige organische vormen en mooie, diepe kleuren. De hele inrichting van het weeshuis is uiteindelijk geïnspireerd op Gouds plateel.’’ De transformatie van het voormalige weeshuis tot hotel was een intensief project, vervolgt Lennart. ,,We zijn er bijna drieënhalf jaar mee bezig geweest. Onze lat ligt bijzonder hoog. Het gaat om een miljoeneninvestering, maar we hebben altijd een ijzersterk geloof in dit project gehad. Dat bedrag is niet zomaar terugverdiend.”

Lees verder onder de advertentie

Als geld een drijfveer zou zijn, hadden we dit nooit gedaan

Lennart van Gastel

We zijn nu drie jaar open en hopen dat we dit jaar voor het eerst quitte kunnen draaien. Als geld een drijfveer zou zijn, hadden we dit nooit gedaan. Natuurlijk moet er geld verdiend worden, we hebben een verantwoordelijkheid naar onze medewerkers. En door schaalvergroting kun je efficiënter werken. Een aantal kostenposten kunnen over meerdere zaken worden verdeeld, waardoor ze winstgevender worden. We hebben net vier nieuwe zaken overgenomen. Dan denk ik: nieuwe keuken hier, nieuw terras daar. We zijn altijd bezig met doorinvesteren. Geloof me, ik heb geen dikke bankrekening.’’

Michelinster LIZZ bevestiging voor ondernemerschap

Sharon en Lennart zijn totaal verschillende types, maar vullen elkaar perfect aan, vervolgt Sharon. ,,Lennart denkt groot, ik ben van de details. Lennart kan makkelijk schakelen en denken: het komt wel goed. Mijn hoofd zit aan het einde van de dag vol, ik kan moeilijker loslaten. Wat we delen is passie voor onze zaken en de juiste mensen om ons heen verzamelen.”

,,Het Weeshuis is tot stand gekomen door een samenwerking met een goede interieurarchitect, een grafisch ontwerper, een goede chef-kok, bedienend personeel en receptie. Wij koppelen. Dat LIZZ in 2023 een Michelinster kreeg, is voor ons een bevestiging dat we goed bezig zijn.’’

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Chef-kok en sommelier mogen sterrenzaak Fitzgerald runnen en verlagen direct de prijzen

Gasten laten stralen, medewerkers die elkaar high fives geven, familie bij het succes betrekken, leuke activiteiten als een lichtjestocht tijdens kerst en een culinaire Tour d’Amour door de binnenstad verzorgen: dáár gaat het om, aldus Sharon. ,,We stoppen veel energie in onze zaken, zijn er dag en nacht mee bezig, maar krijgen er ook veel energie voor terug. Een keer per maand gaan we samen een midweek naar ons huis in Marbella. Daar, aan het strand, maken we onze hoofden leeg. Onze ambitie gaat over in balans zijn.’’

Lees verder onder de advertentie