Blog Inflatie

Justin Jansen: 'Maak de klant koning, juist nu inflatie toeslaat'

Inflatie, oorlog en de nasleep van de coronacrisis zorgen voor uitdagende ondernemerstijden. Dat begrijpt Justin Jansen als geen ander. In zijn blog sleept hij je door de crisis heen met als mantra: stel de klant centraal.

Justin Jansen 16 april 2022

Klant koning inflatie jansen

Foto: Shutterstock.

Justin Jansen

Hoogleraar Ondernemerschap

Justin Jansen is hoogleraar Ondernemerschap (Rotterdam School of Management), academisch directeur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship en onder meer mede-auteur van de bestseller 'Naar een gezond groeibedrijf in vijf stappen', ook in onze webshop te bestellen. Als lid van de Raad van Advies van De Ondernemer schrijft hij maandelijks een expertblog op deze website, en is onder meer één van de docenten bij Het Groeicollege, een gezamenlijk initiatief van De Ondernemer, nlgroeit en het Erasmus Centre for Entrepeneurship. Hier lees je er meer over.

Deze week bleek dat het mkb hard wordt geraakt door de sterk oplopende inflatie en het afbouwen van de coronasteun door de overheid. Daarnaast betekent de wereldwijde onzekerheid rondom onder andere de oorlog in Oekraïne dat mkb-ondernemers wederom zullen moeten improviseren en nieuwe wegen moeten bewandelen om gezond te kunnen blijven.

Dat schept veel onzekerheid, maar ook stress over de (on)mogelijkheden die je hebt als ondernemer om te reageren. Die mogelijkheden zijn er weldegelijk. Dat kan bijvoorbeeld door -tegen de stroom in- nieuwe groeipaden in te slaan en te kijken in welke markten door allerlei veranderingen nieuwe kansen zijn te verzilveren.

Focus op de kernactiviteiten en denk aan de klant

Maar dat is best risicovol. De afgelopen jaren zijn al bepaald geen vetpot geweest voor veel ondernemers. Begin daarom veel dichter bij huis met het versterken van de kern van je bedrijf. Dat biedt veel meer kans op succes! Door meer waarde te creëren voor een doelgroep die je al jaren met veel passie bedient: je huidige klanten. Op een slimmere, snellere of een andere manier die beter aansluit bij de belevingswereld van je klanten. Door nog beter in staat te zijn je klanten helpen nieuwe kansen te grijpen of juist hun problemen op te lossen. Door daar vandaag mee te beginnen, en continu daarmee bezig te zijn, kun je de kern van je bedrijf maximaliseren en meer middelen vrijmaken om te investeren in de toekomst van je bedrijf. Of juist een buffer aan te leggen om tegenvallers beter op te kunnen vangen.

Lees ook: Fred Rutgers: 'Laten we nu samen ondernemers de ruimte geven'

Maar hoe doe je dat? Stel jezelf vragen zoals: met welke van onze kernactiviteiten voegen we de meeste waarde toe? Waarmee maken we echt verschil? En hoe kunnen we daar voortdurend beter en sneller in worden, om zo de concurrent voor te blijven? Centraal daarbij is dat je denkt vanuit je huidige klanten. Hoe kunnen we die beter bedienen? Nog beter helpen hun ambities waar te maken. Richt je dus op de klant en onderzoek welke additionele producten of diensten waardevol kunnen zijn binnen de klantreis. De stappen en het proces die de klant doorloopt om zijn of haar problemen op te lossen. Want daarmee kom je tot nieuwe ideeën voor nieuwe diensten of concepten. Nieuwe waarde die je kunt aanbieden.

Waar liggen de groeimogelijkheden?

Coolblue bedacht bijvoorbeeld de thuiswerkwinkel tijdens de lockdowns die we hebben gekend. Toen meer medewerkers vanuit huis gingen werken, kwam er meer vraag naar een simpele en doeltreffende oplossing voor werkgevers om hun werknemers te voorzien in een goede werkplek. Waarom dan niet een eigen thuiswerkwinkel voor ondernemingen creëren op het Coolblue-platform? Zo kunnen werknemers hun favoriete werkplek bestellen in de 'winkel' van hun eigen werkgever. Niet alleen goed voor de klant, maar ook voor Coolblue. Want op deze manier bestelden werknemers niet alleen in de thuiswerkwinkel, maar werden er ook meer producten gekocht. Het bleek een andere manier om nieuwe klanten aan te trekken voor Coolblue.

"Begin met het versterken van de kern van je bedrijf"

Door als organisatie continu de vraag te stellen welke groeimogelijkheden er zijn binnen de kern van je bedrijf, zorg je voor een cultuur van verbetering. Waarbij de klant centraal staat. Een sterkere verbinding waarmee de waarde die je gedurende de tijd dat een klant een klant is sterk kan vergroten. Begin dus dicht bij huis om het hoofd te kunnen bieden aan onzekere tijden. De klant centraal. Misschien een relatief oud idee, maar wel eentje die springlevend gehouden moet worden binnen je bedrijf! Zeker nu.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws