Nieuws Cybersecurity

Zo val je niet ten prooi aan fraude deze zomer

De zomer is behalve een tijd om te ontspannen, helaas ook de piektijd voor fraudeurs. Als je op vakantie bent ontgaat er immers weleens wat aan je aandacht. Dit kun je doen om als ondernemer ongeschonden de zomer door te komen.

Ezra Hakze | Foto: Pixabay 13 juli 2019

Fraudehelpdesk zomer tips

Volgens de Fraudehelpdesk zijn kleine en middelgrote bedrijven steeds vaker slachtoffer van fraude, waar vroeger vooral multinationals de dupe waren. Fraudeurs ontdekken dat het helemaal niet zo moeilijk is om bedrijven geld afhandig te maken en richten zich daarmee op een doelgroep van mkb’ers. Dit zijn de methodes waarvoor je beducht moet zijn deze zomer.

CEO-fraude

Bij CEO-fraude ontvangt een medewerker van de financiële afdeling een bericht dat zogenaamd afkomstig is van de CEO van het bedrijf, met daarin het verzoek om een groot bedrag over te maken. Oplichters doen hun best deze mails zo authentiek mogelijk te maken wat betreft toon en verwijzen soms zelfs naar een advocatenkantoor ter verificatie. Kenmerkend voor dit soort mails is dat ze druk leggen om snel te betalen.

Lees ook: Hoe een cyberaanval deze ondernemer 60.000 euro kostte

Om te voorkomen dat medewerkers hierin trappen en het bedrag overmaken, is het belangrijk dat je hen waarschuwt voor dit soort methodes. Ook kan het geen kwaad om je personeel op het hart te drukken dat ze je altijd mogen bellen om na te gaan of mails authentiek zijn. Worden er vaker grote overboekingen gedaan, leg dan procedures vast over hoe een opdracht gecontroleerd kan worden.

Factuurfraude

Factuurfraude is een tweede veelgebruikte methode. De gefingeerde facturen lijken authentiek doordat alle gegevens kloppen, behalve het bankrekeningnummer. Eigenlijk is dit een hele gewiekste methode, want als ondernemer herken je zo’n verkeerd rekeningnummer natuurlijk niet zo snel. Ook kan het zijn dat een oplichter een factuur stuurt van producten of diensten die helemaal niet geleverd zijn, of dat er een offerte als factuur gepresenteerd wordt. In al deze gevallen is een telefoontje naar de afzender ter controle vaak de oplossing.

Lees ook: Let als winkelier op deze maatregelen tegen cadeaukaartfraude

Misbruik van de bedrijfsnaam

Een andere vorm van fraude waar bedrijven vaak mee te maken krijgen is het misbruik van de naam. Zo kunnen er e-mails op naam van het bedrijf worden verstuurd of gebruiken niet-authentieke websites de bedrijfsnaam, bijvoorbeeld om namaakproducten te verkopen. Om deze reden is het belangrijk om altijd domeinnamen te beschermen tegen phishing. Ook is het handig om Google Alerts in te stellen voor je bedrijfsnaam, zodat je bij kunt houden waar je online genoemd wordt en of er sprake is van misbruik.

Om het valse gebruik van jouw bedrijfsnaam in e-mailadressen op te sporen zijn er speciale tools ontwikkeld, zoals Sender Policy Framework (SPF), DomainKeys Indentified Mail (DKIM), Domain-based Message Authentication en Reporting & Conformance (DMARC).

Lees ook: Zo voorkom je fraude met domeinnamen

Domeinnaamfraude

Als een hostingbedrijf je via de mail of telefonisch benadert met het aanbod om een domeinnaam te registreren, dan kun je te maken hebben met domeinnaamfraude. Het ‘hostingbedrijf’ zegt dat iemand anders een domeinnaam wil registreren die erg lijkt op die van jouw bedrijf. Als je ingaat op het aanbod wordt de domeinnaam in kwestie echt geregistreerd, maar wel tegen hele hoge kosten. De tip is om in dit geval contact op te nemen met je eigen hostingbedrijf en de prijs voor de domeinnaam op te vragen. Als het gebruik van jouw domeinnaam door anderen een groot risico vormt is het sowieso slim om alle relevante domeinnamen vast te leggen.

Acquisitiefraude

Bij acquisitiefraude benaderen advertentiebureaus ondernemers voor het plaatsen van advertenties, bijvoorbeeld in een krant of blad. Het 'adverentiebureau' benadert je telefonisch of met een nep-factuur. Bij dit soort aanbiedingen is het verstandig om nooit iets mondeling toe te zeggen en om altijd de kleine lettertjes op contracten te lezen.

Uiteindelijk is oplettendheid en goede communicatie met het personeel het beste middel tegen oplichtingpraktijken. Meer tips vind je onder andere op de site van de Fraudehelpdesk. Opgelicht worden is natuurlijk nogal een domper op de vakantievreugde, maar met deze tips kun je met een gerust hart plaatsnemen op dat strandbedje in de zon.

Dit is een bijgewerkt artikel.