Schoon drinkwater. In Nederland en tal van andere westerse landen is dat vanzelfsprekend. Maar in veel landen, waaronder Indonesië, is dit een luxe. Hier moet het water uit de kraan eerst worden gekookt, voordat het gedronken kan worden.
,,Anders levert het veel toiletbezoek op,” grimast Rob Hofman, projectleider aanleg transportleidingen bij Oasen in het AD. Oasen levert water in het gebied van de regio Alphen tot en met de Krimpenerwaard en een deel Rivierenland.
We stellen doelen, leiden de mensen op en trainen ze. We geven advies en staan naast hen. Hierdoor ontstaat vertrouwen
Marcel Knopper, Oasen
Waterbedrijf Java verder helpen
Hofman is samen met zijn collega Marcel Knopper net terug uit Sragen, een regio op centraal Java. Hier zijn de twee geweest om het waterbedrijf verder te helpen, op weg naar een volwaardig drinkwaterbedrijf. Een project, dat jaren gaat duren. Hofman: ,,Het bedrijf in Sragen is nog niet zo professioneel als Oasen. Maar dat kan je ook nog niet verwachten. Dat kost nu eenmaal tijd.”
Oasen deelt kennis met Sragen zodat het Indonesische waterbedrijf zich in de toekomst zelf kan redden. Tien medewerkers van het in Gouda gevestigde drinkwaterbedrijf begeleiden of helpen vanuit hun vakinhoudelijke kennis collega’s van het waterbedrijf daar.
Lees ook: Watertekort: deze ondernemers besparen drinkwater met waterloze urinoirs en fopkranen
Begeleiding en delen van expertise
Dat doen ze door twee keer per jaar tien dagen naar Sragen toe te gaan en daar mee te draaien en adviezen te geven. En door periodiek via internet contact te leggen met hun collega’s aan de andere kant van de wereld.
Marcel Knopper: ,,We stellen doelen, leiden de mensen op en trainen ze. We gaan niet in detail vertellen wat ze moeten doen. We geven advies en staan naast hen. Hierdoor ontstaat vertrouwen. De mensen daar zijn heel leergierig.” Hofman is een van de coaches, die met het project meedoet, omdat het lekverlies in Sragen hoog is. Hij begeleidt de opsporing van ondergrondse lekkages in de waterleidingen, bijvoorbeeld via luisterapparatuur. Dit vereist de nodige expertise. Deze kennis hoopt Hofman over te brengen aan zijn Indonesische collega.
Lees ook: Jonge ondernemers lanceren Aquablu: drinkwater uit Amsterdamse grachten
Miljoenen liters water verloren
,,Er zitten daar relatief veel lekken. Hierdoor gingen voorheen elke maand miljoenen liters water verloren. De pvc-leidingen liggen daar in de volle zon en de sluitingen zijn slecht. Bij lekkages staan ze soms nog met een emmertje het water weg te scheppen.” Dankzij de hulp van Hofman en zijn collega’s van Oasen is het lekverlies inmiddels teruggebracht van 40 naar 25 procent. Daarnaast heeft het waterbedrijf in Sragen pompen om in het vervolg bij een lek het overtollig water weg te krijgen.
Knopper leert zijn Indonesische collega’s onder meer hoe ze beter watermonsters kunnen nemen, om zodoende de waterkwaliteit te verbeteren. ,,Ze hebben daar een relatief nieuw laboratorium, maar dat staat in de kinderschoenen. Daar moet nog veel gebeuren. Het aantal testjes dat ze uitvoeren is nog vrij beperkt. Dat gaan we langzaam uitbreiden.”
Internationale samenwerking met WaterWorX van BuZa
Voor de hulp aan het waterbedrijf in Sragen krijgt Oasen subsidie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat heeft in 2017 onder de naam WaterWorX een internationale samenwerking gesloten met alle 10 Nederlandse drinkwaterbedrijven en 39 waterbedrijven in 15 landen in Afrika en Azië. Doel hiervan is om in 2030 10 miljoen mensen in ontwikkelingslanden toegang te geven tot schoon water.