Aangeboden door FAAC

Branded Content Duurzaamheid

KFC Foodcourt Nieuwegein kiest voor duurzaam met Airslide-deuren van FAAC

Langs de A27 vind je sinds een aantal maanden een gloednieuw én bijzonder duurzaam foodcourt. Termen als circulair, gasloos, zonnepanelen en ledverlichting voeren hier de boventoon. KFC gaat nóg een stapje verder en voert op deze locatie nu ook een automatische schuifdeur met Airslide (de Airslide is een geïntegreerd luchtgordijn in de automatische schuifdeur) vertelt Tim van Dorst, Design en Construction Manager Collins Foods Europe(Master franchiser KFC Nederland). „Daar besparen wij enorm veel energie mee.”

Crissy Mulder 5 juli 2023

KFC Foodcourt Nieuwegein kiest voor duurzaam met Airslide deuren van FAAC groot

KFC Foodcourt Nieuwegein kiest voor duurzaam met Airslide deuren van FAAC. Foto: Ruud Voest

tracking pixel

Gemeente Nieuwegein ontving meerdere inschrijvingen voor de drie kavels langs de A27, die op verschillende aspecten werden beoordeeld. Van moderne architectuur en de hoogte van het bod tot duurzaamheid qua bouw en bedrijfsvoering. Nieuwegein wil de duurzaamste binnenstad van Nederland worden, dus vooral dat laatste element vroeg om de nodigde aandacht. De winnaars? McDonald’s, Happy Italy, restaurant De Beren én KFC. Met een groen ingericht terrein en terrassen moest dit bedrijvenpark tussen het Lekkanaal en de A27 een ‘uitnodigende uitstraling’ krijgen. Dat lijkt te zijn gelukt. Het nieuwe foodcourt is circulair gebouwd, gasloos, heeft zonnepanelen, ledverlichting en een groen terrein. Daar voegt KFC nu ook de bijzonder duurzame automatische Airslide deuren van FAAC aan toe: dé specialist op het gebied van automatische deuren voor personentoegang en industrie, slagbomen, parkeeroplossingen, toegangscontrolepoorten en systemen.

Bijna Energieneutrale Gebouwen

Van Dorst was nauw betrokken bij de realisatie van het nieuwe foodcourt. „Deze ontwikkeling is vanuit Gemeente Nieuwegein erg gestimuleerd als duurzame ontwikkeling. Zo werden er bij de bouw veel natuurlijke materialen toegepast, zodat het terrein zo veel mogelijk opgaat in de natuur. Daarnaast werd de BENG-norm nagestreefd. Deze methodiek vloeit voort uit de Europese richtlijn EPBD (Energy Performance of Buildings Directive), die is gericht op het verbeteren van de energieprestaties van gebouwen in de Europese Unie. BENG staat dan ook voor: Bijna Energieneutrale Gebouwen. Vanuit onze franchisepartnerrol een hele mooie kans om een bijzonder duurzaam KFC-restaurant neer te zetten.”

„In onze andere vestigingen staat het luchtgordijn, tijdens de openingstijden (13 uur lang) fulltime aan”

Tim van Dorst, Design en Construction Manager Collins Foods Europe

Volgens Van Dorst beoogt KFC zo veel mogelijk duurzame initiatieven binnen de restaurants toe te passen. Denk aan klimaatbeheersing, hout met het FSC-keurmerk en allerlei slimme technieken in de keuken, om zo min mogelijk stroom te verbruiken. Vanuit die wens, om de planeet zo min mogelijk te belasten, kwam ook de wens voor een duurzamer luchtgordijn voort. In onze andere vestigingen staat dat luchtgordijn, tijdens de openingstijden (13 uur lang) fulltime aan. Dat gordijn is de hele dag door warme lucht aan het blazen. En dat kost ontzettend veel energie. Wij zochten naar een duurzamer alternatief en kwamen bij FAAC uit.”

Duurzaam luchtgordijn: flinke energiebesparing

De Airslide van FAAC is een gepatenteerd luchtgordijn in de automatische schuifdeur dat beschermt tegen kou in de winter, warmte in de zomer, stof, insecten en smog. De Airslide reduceert luchtverlies met 45 procent en binnenkomend stof met 55 procent, waardoor het een comfortabel en ultiem binnenklimaat waarborgt, vertelt Van Dorst.

„Al met al een enorme energiebesparing: geweldig voor de planeet én onze portemonnee”

Tim van Dorst, Design en Construction Manager Collins Foods Europe

„De FAAC Airslide is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van automatische deurtechniek. Het gaat hier om een geïntegreerd luchtgordijn in de entree. Door de lucht die naar beneden ‘slide’ ontstaat er een soort muur die de lucht binnen scheidt van de lucht buiten. De Airslide reduceert warmteverlies met 52 procent, wat resulteert in een uiteindelijke energiebesparing tot wel 42 procent. Daarbij hoeft dit luchtgordijn niet de hele dag (13 uur lang) áán te staan. Het staat voor slechts zo’n 20 procent aan. Een slimme sensor ziet immers precies wanneer iemand daadwerkelijk door de deur wil of er alleen langsloopt. In operatietijd winnen wij daar meer dan 80 procent mee. Al met al een enorme energiebesparing. Geweldig voor de planeet én onze portemonnee.”

Korte lijntjes en snel schakelen

FAAC noemt zich dé specialist in de automatisering van toegangssystemen. Denk hierbij aan automatische schuifdeuren, slagbomen, bollards, parkeeroplossingen en toegangscontrolepoorten. De organisatie uit Doetinchem heeft een eigen fabriek en levert maatwerk. Deze professionals denken met de klant mee en komen altijd met de oplossing die voor hem het beste is. FAAC: „We zijn een platte organisatie met korte lijnen en schakelen snel mee. We kennen onze klanten goed, zijn toegankelijk en benaderbaar en houden van een persoonlijke omgang. Dat vinden wij hier heel normaal.” Over de samenwerking met FAAC heeft Van Dorst niets meer dan lof. „Wij hebben ontzettend prettig samengewerkt met de accountmanager van FAAC. Hij had al heel snel door naar wat wij op zoek waren en vertaalde onze wensen naar de praktijk. Hij nam onze zorgen weg en had aan een paar woorden vaak genoeg.”

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met FAAC.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.