Nieuws Duurzaamheid

The Colour Kitchen en Instock zetten afgedankte groenten AH op het menu

Restaurant The Colour Kitchen in Utrecht doet iets tegen voedselverspilling. De Utrechtse horecaonderneming koopt 'geredde' groenten en fruit van restaurant Instock.

Hans Reichart | Foto's Marnix Schmidt 1 februari 2018

COLOURKITCHEN

Instock is een restaurant dat overgebleven versproducten ophaalt bij 148 winkels van Albert Heijn. Het gaat om eten dat prima is, maar dat door de winkel niet verkocht is. Inmiddels heeft Instock zoveel groente dat ze het niet allemaal meer zelf kan verwerken. Dus verkoopt ze het door aan The Colour Kitchen.

Chef Jorik Kordes van The Colour Kitchen (aan de Oudegracht in Utrecht) is er blij mee en neemt voor lief dat het aanbod minder voorspelbaar is. Hij wordt er creatiever door, zegt hij. ,,Het heeft eigenlijk maar één keer niet goed uitgepakt: met een doos bananen. Die krijg je niet in één dag weg.''

Lees ook: Rotterdams bedrijf maakt producten van koffiedrab

The Colour Kitchen heeft meerdere restaurants en een cateringbedrijf. In het restaurant werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die in het bedrijf worden opgeleid.

Fabrieken

We verspillen wereldwijd 33 procent van het voedsel dat we produceren. Jaarlijks wordt 1,3 miljard ton eten weggegooid. Veel daarvan gaat in de container van de consument thuis, maar ook in de fabrieken en de handel gaat veel verloren. Zoals perfect rijp fruit waar die dag niet genoeg vraag naar is.

Overschot

De oprichters van Instock, die elkaar leerden kennen bij Ahold, besloten 'voedselverspilling op de kaart te zetten.' Letterlijk, want Instock startte vier jaar geleden een restaurant waar ze de gasten gerechten voorzet gemaakt van 'geredde' producten.

Instock heeft inmiddels drie restaurants, waaronder een in Utrecht. Er zijn zoveel restpartijen dat het ook met een overschot zit. Restaurants in de regio nemen daarom onverkochte groente af.

Lagere prijs

Volgens Freke van Nimwegen, een van de oprichters van Instock is de belangstelling voor 'geredde groente' groot onder restauranthouders. Misschien ook wel aangewakkerd door de veel lagere prijs. Instock hoeft de leveranciers niet te betalen. ,,Wij steken er daarentegen veel menskracht in, onder meer voor het sorteren en distribueren.''

https://www.youtube.com/watch?v=EGmwvgZZW-U

Jaarlijks wordt 1,3 miljard ton eten weggegooid