Nieuws Duurzaamheid

'Zit er gif in jouw glas?' valt verkeerd bij KVNW, Derrick Neleman zegt lidmaatschap op

De reactie van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) op de advertentiecampagne 'Zit er gif in jouw glas?' van Neleman Wijnen, is voor biowijnpionier Derrick Neleman reden om per direct zijn lidmaatschap bij de brancheorganisatie op te zeggen. Zijn advertentie waarin wordt gesteld dat niet-biologische wijnen vaak restanten van chemische bestrijdingsmiddelen bevatten is 'onacceptabel', stelt KVNW namelijk.

Van onze redactie 31 december 2021

Laatste update: 3 januari 2022 13:35

Derrick Neleman wijn bio

'Het lastige is natuurlijk dat bestrijdingsmiddelen nog steeds zijn toegestaan, ondanks dat de nadelige effecten voor mens en milieu genoeg bekend zijn.' Foto: De Ondernemer

Neleman Organic Vineyards, het Nederlands-Spaanse wijnhuis van biowijnpionier Derrick Neleman, plaatste 27 en 28 december jl. een campagne in diverse landelijke kranten om aandacht te vragen voor het probleem dat er landbouwgif wordt gebruikt bij het produceren van verreweg de meeste wijnen en om consumenten hiervan bewust te maken. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW), waar Neleman lid van is, kreeg diverse negatieve reacties van andere leden en zet Neleman in een mail onder druk om ‘een andere benadering te kiezen’, kracht bijgezet door de woorden ‘onacceptabel’, ‘absoluut een stap te ver’ en ‘ontoelaatbaar’.

Derrick Neleman, oprichter van Neleman Organic Vineyards en al ruim twintig jaar pionier in biologische wijn, is naar eigen zeggen ‘flabbergasted’ door deze mail van de branchevereniging waar hij zelf lid van is. ,,Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat het mijn doel is de wijnbranche op te schudden, te democratiseren en versneld te verduurzamen. Dit is hard nodig, nog maar 6 procent van het wereldwijde wijnareaal is biologisch*. Dat de branchevereniging, waar ik met mijn bedrijf bij ben aangesloten, op deze manier reageert op onze campagne, ja zelfs aanhaalt dat andere leden vinden dat er juridische stappen moeten worden ondernomen, vind ik onbegrijpelijk. Netjes was geweest om mij te bellen, ze hebben me onder de knop.”

Wijnboeren, landbouwgif en Parkinson

De afgelopen jaren verschenen diverse onderzoeken en publicaties over het verband tussen landbouwgif en Parkinson**. In Frankrijk werd Parkinson tien jaar geleden al erkend als beroepsziekte onder boeren. Neleman kent zelf een aantal wijnboeren die zijn omgeschakeld naar biologisch omdat familieleden ziek werden door het langdurig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Afgelopen jaar bleek uit onderzoek van Een Vandaag dat in bepaalde wijnen in Nederlandse supermarkten restanten van glysofaat zaten. In de campagne van Neleman wordt geen beschuldiging geuit, worden geen namen genoemd, wordt alleen de consument wakker geschud met de vraag “Zit er gif in jouw wijn?!” en een uitleg gegeven over biologische wijn.

Lees ook: Nieuwe sharefunding Derrick Neleman: eigen bottelfabriek in Spanje

Derrick Neleman: ,,Het lastige is natuurlijk dat bestrijdingsmiddelen nog steeds zijn toegestaan, ondanks dat de nadelige effecten voor mens en milieu genoeg bekend zijn. Daarom moeten wij als biologische producent steeds uit leggen wat het verschil is, wat ook door een branchevereniging zou moeten gebeuren. Het feit dat dat niet gebeurt, en hoe nu op deze campagne gereageerd wordt, maakt mij duidelijk dat de branchevereniging niet alle leden vertegenwoordigt en kiest voor de conventionele leden. Dit noopt mij tot het per direct opzeggen van het lidmaatschap."

Neleman: 'Hier kunnen wij ons niet langer mee verenigen'

,,Wij hoopten dat de KVNW samen met haar leden versneld ging bijdragen aan het verduurzamen van de wijnindustrie. Echter we zien een tegenovergesteld beeld waar wij ons niet langer mee kunnen verenigen. Wij zullen ons zelfstandig en met andere frontrunners in verschillende categorieën van de food en drinkwereld met frisse energie inzetten voor een mooiere wereld.

KVNW stimuleert duurzaamheid, maar wil niet polariseren

De voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren, Peter van Houtert, laat via een e-mail weten het opstappen van Neleman te betreuren. ,,Wij vinden deze manier van campagne voeren niet juist en hebben Derrick Neleman daarop gewezen”, aldus Van Houtert. ,,Daarop heeft Neleman zijn lidmaatschap opgezegd. Uiteraard betreuren wij deze gang van zaken. We hebben bewondering voor de gedrevenheid van Neleman, maar het is niet goed om wijnen van collega-importeurs op deze manier te ‘framen’. We stimuleren duurzaamheid, er is een brancheverduurzamingsplan geschreven, maar we willen niet polariseren. Als KVNW komen we op voor de belangen van de gehele wijnbranche.”


(Door Derrick Neleman genoemde bronnen: *OIV, 29 september 2021 - **’Landbouwgif kan kans op Parkinson verhogen’, NOS, 19 september 2021 - ‘Neuroloog bang voor 'Parkinson-pandemie' door werken met bestrijdingsmiddelen: 'Politiek moet nu ingrijpen', Een Vandaag, 28 januari 2021 -Omstreden landbouwgif gevonden in wijn van Nederlandse supermarkten, Een Vandaag 22 juni 2021)

Over Derrick Neleman

Derrick Neleman is oprichter en eigenaar van Bodegas Neleman en uitgeroepen tot Meest Inspirerende Ondernemer van 2020. Het wijnhuis en de wijngaarden zijn gelegen in Casas del Rey in een van de hoogstgelegen gebieden in de regio Parque Natural de las Hoces del Cabriel, deels Unesco Biosfeerreservaat. Neleman heeft een succesvolle sharefunding opgestart waarmee in 1 jaar tijd 5 miljoen euro is opgehaald bij enthousiaste investeerders (binnenkort nieuwe aandelen uitgifte), waarmee verdere duurzame groei wordt gefinancierd. De bodega heeft een brandstore met proeflokaal en een op loopafstand gelegen gastenverblijf. In Nederland zijn er Neleman brandstores in Utrecht, Amsterdam en Zutphen. Er zijn online Neleman webshops in Spanje, België en Duitsland. Neleman wijnen behalen jaarlijks gouden en zilveren medailles in diverse internationale competities en hoge scores bij wijngrootheden als Jancis Robinson MW en Robert Parker. Neleman is met 3000 mede-eigenaren de grootste wijn community van Europa.

Neleman wil de (wijn)wereld een beetje mooier maken. Met aandacht en respect voor inheemse en bijna uitgestorven druiven en biodiversiteit. Neleman is biologisch en veganistisch gecertificeerd, werkt aan CO2-reductie op alle vlakken in de gehele keten en plant bomen in het nationaal park waar de Neleman wijngaarden liggen om de CO2-uitstoot te compenseren. Neleman is met het initiatief Kurkretour gestart om kurk in te zamelen voor hergebruik.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws