Blog Duurzaamheid

Merijn Everaarts (Dopper): 'Is een fysiek kantoorpand straks verleden tijd?'

Thuiswerken. Begin dit jaar stond het nog niet zo prominent op de agenda. Werkgevers lieten het schoorvoetend toe. Eén dag in de week, bij hoge uitzondering twee. Want thuiswerken is toch niks meer en niks minder dan de hele dag doen ​alsof ​ je werkt, terwijl je ondertussen de was ophangt? Dat was de algehele consensus. Totdat COVID-19 om de hoek kwam kijken, schrijft Merijn Everaarts, oprichter van Dopper, in deze gastblog.

Merijn Everaarts 27 juni 2020

Dopper merijn everaarts plastic duurzaam

Foto: Unsplash

Het grootste gedeelte van kantoren in Nederland werd tijdelijk gesloten. En thuiswerken? Dat werd het nieuwe normaal. Gewapend met een laptop van de zaak, en een grote bak lijm om de kinderen achter het behang te plakken. We hebben het vervloekt, verwenst maar inmiddels ook omarmd. Dat laatste blijkt wel nu een groot deel van de kantoorpanden langzamerhand hun deuren weer openen. In plaats van juichend terug naar kantoor te rennen, staat er een tegenbeweging op. Een tegenbeweging van mensen die eigenlijk liever thuis ​blijven ​ werken. Betekent dat, dat het einde van het fysieke kantoorpand in zicht is?

Een terugblik op thuiswerken bij Dopper

Voordat ik antwoord ga geven op die vraag, wil ik eerst even terugblikken. Deze periode thuis heeft namelijk een flinke shift gerealiseerd in onze manier van werken. En hoe we hier tegenover staan.

''Wil jij een plan uitwerken in het weekend op het terras? Ga ervoor. Werk wanneer het jou uitkomt, wanneer jij op je best bent''

Merijn Everaarts, oprichter Dopper

Ik ben namelijk van mening dat we met z’n allen moeten stoppen met werken op basis van input. Het ruilen van een vast aantal uren tegen een vast bedrag per maand is allang achterhaald. Die negen tot vijf mentaliteit? Niet meer van deze tijd. Het zou geen bal uit moeten maken - excuse my French - waar, wanneer en hoe iemand werkt. Als het resultaat, de output, er maar is.

Wil jij een plan uitwerken in het weekend op het terras? Ga ervoor. Werk wanneer het jou uitkomt, wanneer jij op je best bent. Dat is in mijn ogen het grootste voordeel van thuiswerken. Je kunt jouw (werk)dat beter indelen op een manier die bij jou past. Wat natuurlijk wel overeind blijft staan, is dat je te allen tijde rekening houdt met het team (intern en extern) waarin je werkt.

Lees ook: Onderzoek: 'Zes op de tien werkplekken niet bruikbaar door 1,5 meter-regel'

Een mindset change

Als werkgever vraagt dat ook om een mindset change. Je zult er namelijk op moeten vertrouwen dat jouw team doet wat het moet doen. Ook wanneer jij er niet bent om ‘scheidsrechter’ te spelen. Bij Dopper vangen we dat op met onze one page plans. Deze stellen we één keer per periode op en geven ons richting voor de rest van die periode. Zo weet iedereen op ieder moment van de dag waar hij of zij aan toe is.

Natuurlijk missen wij ook de praatjes bij het koffiezetapparaat. En thuiswerken is ook echt niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ik merk ook dat, nu we weer langzaam terug naar kantoor gaan, iedereen ontzettend blij is om elkaar weer te zien. Een telefoontje of Skype-vergadering is toch nog altijd niet hetzelfde als een fysiek gesprek. Die connectie blijft belangrijk.

Wordt het fysieke pand overbodig?

In mijn beleving is het antwoord op die vraag daarom ook vrij eenvoudig. Nee. Het kantoorpand zal altijd een functie dienen. Hetzij op een andere manier dan voorheen. We zwaaien de (achterhaalde) kantoortuinen of stoffige ‘cubicles’ vaarwel en zorgen er in plaats daarvan voor dat kantoor een plek wordt waar mensen daadwerkelijk willen zijn. Een plek waar waardevolle ontmoetingen worden gefaciliteerd. Waar spijkers met koppen geslagen worden en waar projecten hun vleugels krijgen. Dit niet alleen binnen het bedrijf, maar ook juist ver daarbuiten. De wereld heeft ontzettend veel behoefte aan goede ideeën. Die moeten we niet proberen binnen vier muren te houden. Dat noemen we het ripple effect. En dat ripple effect? Dat laat zich niet beperken tot teams, afdelingen of zelfs organisaties. Het begint met iets kleins, maar wordt steeds groter naarmate er meer mensen lucht van krijgen. Om zo anderen te motiveren én inspireren.

Lees ook: Dopper-oprichter wil wereld veranderen met 'social enterprise'

In de praktijk: Oceans

Allemaal leuk en aardig. Maar hoe zorg je er concreet voor dat een werkomgeving die ripple (inclusief al die mooie bijwerkingen) ook kan realiseren? Dit alles heb ik getracht samen te vatten in Oceans Impact Hub; toekomstig thuishonk van Dopper en andere duurzame initiatieven. Bij Oceans gaan we voor een hemelse hub. Het gebouw is opgedeeld in vier niveaus. We beginnen in de kelder, ofwel: de onderstroom. Daar waar het schuurt en beeft. We komen op nieuwe ideeën, schieten deze af of hemelen ze op. Staat er iets? Dan gaan we een verdieping omhoog, naar plantaardig restaurant Mama Gaia, om het idee te laten landen op Moeder Aarde.

Natuurlijk houden we het niet enkel bij ideeën. Het is ook tijd voor actie én uitwerking. Dat ga je doen in ‘de duinen’. Een kantoorverdieping waar je, net als in een duinpan, in alle rust en stilte kunt werken aan de uitvoering van een plan. Hier staat concentratie op de eerste plek. Plan klaar? Dan kan het via de ‘galaxy’, een kas op het dak, het heelal in worden gestuurd!

''Die mix van bedrijven en zelfstandigen, met het restaurant als kloppend hart in het midden, zorgt voor beweging. Voor connectie. Voor buiten de lijntjes''

Merijn Everaarts, oprichter Dopper

Middels die laatste zorgen we ervoor dat al die goede ideeën (of het nu een evenement is, een workshop of iets heel anders) écht niet binnen de vier muren van Oceans blijven hangen. Zo kunnen we onderdeel uitmaken van een positieve verandering in deze wereld.

Oceans biedt mogelijkheden voor bedrijven, waarbij we het advies geven om rekening te houden met slechts 70 procent bezettingsgraad. Zo is er altijd genoeg plek voor iedereen die wel naar kantoor wil komen. Als individu kun je ook bij Oceans terecht. Je huurt dan geen vast bureau, maar een flexplek. Dat kan voor vijf dagen per week, maar ook voor de helft, of nog minder. Die mix van bedrijven en zelfstandigen, met het restaurant als kloppend hart in het midden, zorgt voor beweging. Voor connectie. Voor buiten de lijntjes. Zo gaat de wereld positief vooruit. Met respect voor Mama Gaia (Moeder Aarde).

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.