Nieuws Duurzaamheid

Het is hoog tijd voor moreel kapitalisme volgens Balkenende

Snel geld verdienen dat in de zakken van de directeur verdwijnt, is ouderwets. Moderne ondernemers denken aan de wereld om hen heen en hoe ze die beter kunnen maken. Die spiegel hield Jan-Peter Balkenende ondernemers gisteren voor op de internationale conferentie over vrijheid van ondernemen in Middelburg. Dat schrijft de PZC.

MAURITS SEP | Foto: ANP/Remko de Waal 31 maart 2017

Balkenende ANP Remko De Waal

Het is hoog tijd voor 'moreel kapitalisme', stelde Balkenende: geld verdienen mét aandacht voor klimaatverandering, energieverbruik, mensenrechten. “Het is niet meer business as usual. Het gaat niet meer om winst op de korte termijn, maar om wat je bijdraagt aan de samenleving.”

Creativiteit

Balkenende, voormalig premier en nu hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, benadrukte dat het kan: winst boeken op een duurzame manier. “Als je creatief bent.” Als voorbeeld noemde hij het Thoolse bouwbedrijf Hemi, dat let op de herkomst van producten en duurzaam vervoer. “En Akzo Nobel maakt een verf die zonlicht en warmte buiten houdt, waardoor je minder energie nodig hebt voor de airco.”

Reden

Duurzaam ondernemen is heel wat anders dan een deel van je winst schenken aan een goed doel, waarschuwde Balkenende. “Het begint bij de waarden die je als ondernemer nastreeft. Kijk niet alleen naar wat je doet en hoe, maar vooral waarom.”

VOC-mentaliteit

De conferentie vond plaats in het kader van de viering van 800 jaar stadsrechten in Middelburg. In die geschiedenis was de VOC heel belangrijk voor de welvaart in de stad. Als premier loofde Balkenende eens die 'VOC-mentaliteit'. Hij greep gisteren terug op die uitspraak. “Natuurlijk moeten we oog hebben voor de donkere pagina's uit dat verleden. De mentaliteit van toen, de internationale blik, hebben we nu weer nodig, maar dan met een duurzame economie met oog voor mensenrechten. Je kunt niet succesvol zijn in een wereld die faalt. Je moet die verbinding leggen.”

Hoop

Balkenende zette tegenover de onrust en spanningen in de wereld ook een boodschap van hoop. Hij wees op belangrijke verdragen over duurzame ontwikkeling en klimaatverandering, waar ondernemers inspiratie uit kunnen putten. “Je kunt veel veranderen als je bereid bent ervoor te vechten.”

Het gaat niet meer om winst, maar om wat je bijdraagt aan de samenleving

Jan-Peter Balkenende