Podcast Duurzaamheid

Physee als winnaar KvK Innovatie Top 100 te gast bij De Ondernemer

De meest innovatieve ondernemers van Nederland, Willem Kesteloo en Ferdinand Grapperhaus, zijn bescheiden genoeg om het niet aan te zien komen. Met hun Smartskin eindigde het Delftse Physee bovenaan de KvK innovatie top 100, de ranglijst met 100 concrete innovaties in het midden- en kleinbedrijf. Dinsdag was Kesteloo studiogast in het online radioprogramma van De Ondernemer om te vertellen over hun prestatie, het ontstaan van de Smartskin en hun toekomstplannen.

Van onze redactie 1 oktober 2019

,,We waren al vereerd dat we in de top 100 waren opgenomen", begint Kesteloo trots. ,,We gingen er dan ook onvoorbereid naartoe. Het was een te gekke dag waarin de spanning langzaam werd opgebouwd. Eerst zagen we dat we in de top 50 stonden, toen in de top 10 en ook in de top 3. We waren blij dat de verkiezing goed was georganiseerd en er een aansluitende borrel was. Hier konden we even ontladen van de spanning en vieren dat we hadden gewonnen."

Kesteloo en Grapperhaus presteerden het allemaal met Smartskin, een glazen gevel met geïntegreerde zonnecellen en sensoren. Een vorm van duurzaamheid die de jury betitelde als 'doorbraaktechnologie voor de wereld'. Kesteloo grijnst als hij de woorden nog eens hoort. ,,We zijn in 2014 begonnen met de 'Powerwindow'. Simpel gezegd een stroomopwekkend raam. Door telkens in gesprek te gaan met onze klanten, hebben we deze steeds verder kunnen ontwikkelen. Uiteindelijk heeft dat geleid tot de Smartskin. Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40 procent van alle energieverbruik in de wereld. Wij vinden dat we als samenleving minsten energie neutraal moeten kunnen leven en we zijn dan ook strijdlustig om met dit soort producten impact te realiseren."