Nieuws Duurzaamheid

Reflower lanceert spin-off voor inzameling van kunstbloemen

Reflower, de duurzame 'bloemenbieb' van Ellyne Bierman, breidt zijn dienstverlening uit om zo een extra grote bijdrage te kunnen leveren aan de circulaire economie. Met de nieuwe spin-off Reflower Recycling gaat ze kunstbloemen inzamelen in Amsterdam.

Jeroen Mirck 5 juni 2021

Reflower Recycling header

Drie op de tien door Ellyne Bierman (links) ingezamelde kunstbloemen worden gebruikt voor kunstprojecten, in samenwerking met The Flowerbikeman.

,,Alle kunstbloemen zijn welkom: oud, verkleurd en plastic maar ook mooie zijden bloemen die niet meer gebruikt worden of waar men op is uitgekeken", zo laat Bierman weten. Haar bedrijf Reflower is een Product-as-a-Service, ontstaan vanuit de circulaire gedachte om een shift te maken van bezit naar gebruik. ,,Nederland wil in 2050 een circulaire economie zijn", vertelt Bierman. ,,Een economie zonder afval, waarbij alles draait op herbruikbare grondstoffen. Reflower is geselecteerd door de Gemeente Amsterdam voor het Boost Je Buurt-programma, uitgevoerd door Amsterdam Impact en de Impact Hub om te innoveren. Mijn spin-off is ontstaan tijdens dit ontwikkeltraject."

Boeketten en kunst via Reflower Recycling

Reflower Recycling gaat dus kunstbloemen inzamelen. Bierman: ,,We gaan de bloemen sorteren, schoonmaken, hergebruiken en uiteindelijk recyclen. We verwachten dat 10 procent van de ingeleverde bloemen geschikt zijn om te verwerken in de boeketten van Reflower. 30 procent wordt gebruikt voor kunstprojecten (het zijn ten slotte kunstbloemen) in samenwerking met The Flowerbikeman."

Lees ook: Uitgekeken op je bos bloemen? Ruil 'm gewoon om! Ellyne Bierman (ReFlower) over bloemen, maar dan duurzaam

Klimaatimpact, dat is wat Bierman wil realiseren. ,,Nog drie keer knipperen met je ogen en het is 2050", zegt de 'bloemenboss'. ,,De tijd gaat snel, veel oplossingen te langzaam. Ik zie ons circulaire initiatief als een eerste stap naar een duurzamere levensstijl. Verse bloemen hebben negatieve klimaatimpact. Als we samen blijvende bloemen delen, worden er minder verse bloemen ingevlogen uit verre landen of gekweekt in de kas en reduceert het gebruik van pesticiden. Kunstbloemen hebben een lange levensduur, zijn kostbaar en worden handgemaakt in China en India. Het is zonde om ze gewoon weg te gooien."

"Ik zie ons circulaire initiatief als een eerste stap naar een duurzamere levensstijl"

Ellyne Bierman, eigenaar van Reflower

Vazen maken van restmateriaal

Een deel van de ingezamelde kunstbloemen krijgt een andere duurzame of maatschappelijke functie. Bierman: ,,Drie op de tien bloemen zijn geschikt om boeketten mee te maken die we doneren aan bejaardentehuizen en scholen, met de vraag om de bloemen uiteindelijk weer in te leveren bij Reflower Recycling. De overige 30 procent wordt gebruikt als grondstof voor het maken van nieuwe vazen."

Bierman start tegelijk een project om van de reststromen single use plastics en kunstbloemen nieuwe vazen te maken. ,,Die vazen worden ingezet in de bloemenbieb. Vazen van kunstbloemen voor beeldige boeketten met blijvende bloemen. Dat maakt onze cirkel rond."

Praktisch: kunstbloemen kunnen worden ingeleverd in de bakfiets van Reflower (Herengracht 103) of opgehaald in Amsterdam. Bloemen uit de rest van Nederland kunnen worden opgestuurd naar Reflower Recycling.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws