Nieuws Duurzaamheid

Zo vangen The Seaweed Farmers naast zeewier ook investeerders

The Seaweed Farmers zijn jonge zeewierboeren uit IJmuiden. Ze hebben hun eerste crowdfundingcampagne gelanceerd met als doel hun (zee)boerderij-activiteiten op te schalen om zo meer zeewier te oogsten. Hiermee willen de ondernemers bedrijven en particulieren de kans bieden om lokaal hun CO2-uitstoot te compenseren en de ecologische voetafdruk te verkleinen. Hoe dat in zijn werk gaat? De zeewierboeren leggen het uit.

Van onze redactie 29 april 2020

Seaweed farmers water

Seaweed Farmers Nikki Spil en Sjoerd Laarhoven aan het werk. Foto: Moceanblue Marco Vet.

Het begon als Zeeboerderij IJmond, maar inmiddels hebben The Seaweed Farmers (in 2016 opgericht door Nikki Spil en Sjoerd Laarhoven) hun branding en missie aangescherpt. De ondernemers concentreren zich volledig op het kweken van zeewier om zo zeewater te filteren en CO2-uitstoot te compenseren. In de haven van IJmuiden ligt de eerste boerderij en het doel is om middels de crowdfundingcampagne dit jaar nog uit te breiden naar tien.

Groei zeewier compenseert 16.000 kilometer vliegen

De impact van de huidige boerderij in de Zeehaven van IJmuiden is opvallend. Tijdens de groei van het zeewier compenseert deze per jaar de CO2-uitstoot van ongeveer 16.000 kilometer vliegen of 27.000 kilometer rijden met de auto. Daarnaast ondersteunt het wier ook de lokale biodiversiteit doordat het een natuurhaven vormt voor vissen en vogels.

Biologische meststof voor bollenproducenten

Met behulp van partnerfabriek Danvos in Sint Maartensbrug wordt het wier na de oogst geraffineerd voor verschillende doeleinden. Zo worden bijvoorbeeld de mineralen uit de alg gebruikt als basis voor biologische meststof voor de bollenproducenten in Noord-Holland.

De gefilterde eiwitten en suikers worden gebruikt door ontwerpers Eric Klarenbeek en Maartje Dros, die van het zeewier plastic 3D-filamenten maken. Het wier wordt tot de laatste cel gebruikt in het proces waardoor dit een voorbeeld is voor circulair ondernemen en het gebruik van zeewier voor hoogwaardige biologische grondstoffen.

Zeeliefhebbers, surfers en initiatiefnemers achter de boerderij Spil (30) en Laarhoven (32), hebben eind vorig jaar de eerste boerderij te water gelaten en het eerste zeewier hiervan zal binnenkort worden geoogst. Met de sponsoring van bedrijven en particulieren willen ze dit jaar uitbreiden naar tien boerderijen.

''Met de sponsoring van bedrijven en particulieren willen The Seaweed Farmers dit jaar uitbreiden naar tien boerderijen''

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.