Aangeboden door ENGIE Energie
Branded Content Duurzaamheid
Zowel online als in de winkel duurzaam: ondernemen is continu innoveren
De schoenenwinkel heeft het niet gemakkelijk sinds de opkomst van internet. Zelfs op de elektronische snelweg zijn veel webshops verliesgevend. Gido Aben van De Roos Schoenen in Breda bokst het echter op beide terreinen voor elkaar. ,,Zolang je maar blijft innoveren en verduurzamen."

De Roos Schoenen is gevestigd in een fraai oud pand, in een chique winkelstraat in de Bredase wijk Ginneken. Een uitstraling die in het interieur wordt doorgezet middels de goed uitgelichte, bijna museaal gepresenteerde schoenen van hoge kwaliteit.
,,De familie De Roos is in 1896 met de schoenenzaak begonnen. Sinds 1989 zit het bedrijf hier aan de Ginnekenweg", vertelt Gido Aben, die alweer zeventien jaar bezig is met de schoenenzaak en nog altijd een vof met de vorige eigenaar. Hij is de eerste niet-De Roos die aan het roer staat: ,,Ik werk voornamelijk alleen, met wat hulp van mijn ouders en mijn vriendin. Een nieuw familiebedrijf dus."
Dit artikel wordt aangeboden door ENGIE Energie. Alles weten over de mogelijkheden van duurzame energie voor jouw bedrijf? Dat vind je hier.
Even wennen
Dat hij nu schoenen verkoopt, is niet iets wat op zijn oude pad lag. ,,Ik kende deze branche niet, had er geen ervaring in. Maar na een paar keer meedraaien voelde ik dat het mij lag. Ik was in die tijd geen ondernemer. Ik zat in de levensmiddelen. De overgang was even wennen. Het vak verkopen kun je weliswaar deels leren, maar het moet voor een heel belangrijk dicht bij jezelf staan. In je zitten", is de ervaring van de schoenenman.
De vrijheid van ondernemerschap
In de afgelopen zeventien jaar heeft Aben alle tijd gehad om een beeld te vormen over ondernemerschap. Wat betekent dat voor hem? ,,Vooral veel vrijheid. Een eigen bedrijf is mooi, misschien niet altijd even mooi. Maar het boeit mij. Je bepaalt je eigen weg en je kunt er veel creativiteit in kwijt. Ik ben trots op wat er nu staat", zegt Aben.
Hoewel dit laatste niet zonder toelichting kan: ,,Ik ben erbij gekomen toen de winkel al stond. De collectie was bepaald, net zoals het type schoen dat werd verkocht. Daar ben ik op verder gegaan. In de loop van de jaren zijn er natuurlijk zaken veranderd, maar de basis lag er. Je gaat met de tijd mee, het is continu innoveren. Wat helemaal van nu is, is duurzaamheid. Daar zijn we echt mee aan de gang gegaan."
'In het online deel kun je duurzaamheid pas echt goed nastreven'
Die drive om te vergroenen, komt omdat Aben er privé ook mee bezig is. ,,Thuis heb ik zonnepanelen op het dak en neem ik groene stroom af. Maar behalve groen zijn op energiegebied kun je duurzaamheid verder uitbouwen en gebruiken als marketinginstrument. Het dient in mijn visie twee dingen: je bent goed bezig voor het milieu en het creëert een positieve uitstraling voor het bedrijf. Waarbij we onderscheid maken tussen de fysieke winkel en de webshop. In de winkel hebben we onder andere ledlicht. Dat scheelt een hoop stroom.
Verduurzamen van webshop
Nog meer duurzaamheid is te vinden rond de webshop. ,,De online winkel bedient heel Nederland. Wij verkopen dan ook meer schoenen online dan in de winkel, de reden waarom we nu eerst druk bezig zijn de webshop verder te verduurzamen. Zo laten we alle bestellingen ophalen door een fietskoerier met een grote bakfiets. De bezorging gebeurt eveneens per fiets. Het vervoer met busjes is een enorme milieubelasting, dat past niet bij de uitstraling van ons bedrijf", meent Aben.
Lees ook: Deze architecten bouwen aan een duurzamer Nederland
Daar blijft het overigens niet bij, zegt de schoenenman: ,,Wij pakken alle bestellingen in met ongebleekt papier, we gebruiken papieren tape en daarnaast drukken we de orders en pakbonnen af op gerecycled papier. Al met al erg leuk om te doen. Sterker nog, als je deze weg eenmaal bent ingeslagen, dan word je steeds fanatieker.''
,,Dit heeft er toe geleid dat we retourzendingen voortaan laten betalen door de klant, wetende dat er heel veel online bedrijven zijn die dit gratis doen. Wij willen natuurlijk dat de klant iets bij ons koopt, maar dan wel graag bewust. Niet tien paar bestellen en zeven terugsturen. Omdat dit teveel uitstoot van rondrijdende busjes oplevert. De ervaring is overigens dat de klant dit snapt als je het uitlegt. En zelfs waardeert.''
Op duurzaamheid doorgelicht
Ook de partners van De Roos Schoenen worden op duurzaamheid doorgelicht. ,,We zitten vaak bij fabrikanten en vragen dan wat zij kunnen doen. Bijvoorbeeld door schoenen niet meer in plastic in een schoenendoos te verpakken. Want dit is onnodig. Het is slechts een voorbeeld, maar veel fabrikanten hebben daar nog een weg in te gaan. Daarom zoeken wij nu merken die gestart zijn als duurzaam merk. Die zie je steeds meer, dus die vindt de klant binnenkort in onze winkel terug. Zowel de fysieke winkel als online. Vanzelfsprekend", zegt Aben tot slot.