Nieuws Duurzaamheid

Techleap: groei energie-startups belemmerd door gebrek aan geld

Nederland heeft een enorm potentieel aan duurzame energie-startups. Maar gebrek aan financiering in een later stadium belemmert vaak hun groei. Dit blijkt uit een deze week gepubliceerd onderzoek van Techleap.nl.

Van onze redactie 21 november 2020

Techleap startup constantijn van oranje koningshuis

Prins Constantijn van Oranje is het boegbeeld van Techleap.nl.

Voor het onderzoek Flattening the Climate Curve: Startup Report 2020 bracht Techleap, het vroegere StartupDelta, het energie-tech-ecosysteem in kaart en deed onderzoek onder 120 duurzame energie-startups. Het onderzoek is onderdeel van een grotere thema-aanpak van Techleap.nl om inzicht te krijgen in de in de groeiknelpunten voor duurzame techbedrijven en deze samen met het ecosysteem weg te nemen.

Lees ook: Nederland kickstarten? Zo geven Techleap.nl, Picnic en Felyx bedrijfsleven boost

Grote bedrijven kapen talent weg

Het rapport laat zien dat er in Nederland een enorm potentieel is. Uit de gegevens blijkt overigens ook dat de financiering van energie-startups in Nederland de afgelopen 5 jaar is achtergebleven, terwijl leidende startup-ecosystemen binnen en buiten Europa meer geld hebben uitgegeven aan deze startups. Daarnaast hebben energie-startups een tekort aan talent om hun bedrijf vooruit te helpen. Ze ervaren daarbij vooral concurrentie van grote bedrijven die per definitie meer middelen in termen van geld, tijd en mensen hebben om het beste talent aan te trekken.

''Startups en scale-ups zijn cruciaal in het creëren van veerkrachtig economisch herstel voor komende generaties''

Maurice van Tilburg, Techleap

Actieplan voor energie-startups aangescherpt

Op basis van de uitkomsten wordt het actieplan om energie-startups te ondersteunen, aangescherpt. Directeur Kapitaal van Techleap.nl, Maurice van Tilburg: ,,De coronacrisis heeft de wereld geschokt, maar biedt ook de kans om alles vanaf nu beter op te bouwen. Niet om terug te gaan naar het normale, maar om een nieuw normaal te creëren. Juist startups en scale-ups zijn cruciaal in het creëren van dit duurzame en veerkrachtige economisch herstel voor de komende generaties. Er is een enorm potentieel waar we op voort kunnen bouwen. Samen met het ecosysteem willen we dat potentieel optimaal gaan benutten.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.