Nieuws Duurzaamheid

Oplossing voor hittestress: jonge ondernemers halen 18.600 euro op via crowdfunding

Startende onderneming Vergroen transformeert buitenruimtes tot voedselbossen voor bedrijven, woningbouwprojecten, zorg- en onderwijsinstellingen. Voedselbossen zijn door mensen ontworpen, productieve ecosystemen met eetbare meerjarige planten, die weinig onderhoud vergen en lokaal voedsel bieden.

Van onze redactie 16 juni 2023

Vergroen foto bos

Teun Rözer en Katinka Schlette van Vergroen. Foto: Vergroen

De voedselbossen bevorderen biodiversiteit, dienen als thuis voor microben, wormen, insecten en dieren, verbeteren bodem- en luchtkwaliteit én het welzijn van de mens. Voor het genereren van startkapitaal zijn initiatiefnemers Teun Rözer en Katinka Schlette een crowdfundingcampagne gestart. Samen met 68 betrokken investeerders is het eerste doelbedrag van 20.000 euro al bijna bereikt. Het uiteindelijke doel is om een bedrag van 40.000 euro op te halen.

Van betegelde buitenruimte naar biodivers voedselbos

Teun Rözer en Katinka Schlette richtten Vergroen op met als missie om zoveel mogelijk buitenruimtes te transformeren tot voedselbossen. ,,Ze zijn voor iedereen een win.” Niet alleen zijn voedselbossen goed voor de biodiversiteit, ze bieden ook een oplossing voor klimaatadaptatie-uitdagingen in steden waar veel gemeenten mee kampen. ,,Denk maar aan de bruine grasvelden tijdens hete zomers en de overstromingen bij zware regenbuien."

De beoogde opdrachtgevers van Vergroen zijn organisaties met een eigen buitenruimte, zoals bedrijven, woningbouwprojecten en zorg- en onderwijsinstellingen. Een voedselbos is interessant voor hen omdat het hun duurzame impact toont en bijdraagt aan het welzijn van werknemers, studenten of bewoners, en ontmoetingen tussen hen stimuleert: ,,Groen maakt gezond en gelukkig en eten verbindt".

''Het laat goed zien hoe klimaatadaptief de natuur is vanuit zichzelf, als wij haar haar gang laten gaan, en hoe voedselbossen kunnen helpen onze leefomgeving te herstellen''

Teun Rözer en Katinka Schlette, Vergroen

'We brengen de voordelen van voedselbossen naar de stad'

Onderzoekers van Wageningen Universiteit zijn verrast over de diverse diersoorten en insecten in Voedselbos Ketelbroek, nabij Nijmegen. Opvallend is dat het voedselbos zelfs tijdens de zomer groen blijft, terwijl de omliggende velden bruin kleuren. Voor Rözer en Schlette vorm Ketelbroek een bron van inspiratie en belangrijke lessen: ,,Het laat goed zien hoe klimaatadaptief de natuur is vanuit zichzelf, als wij haar haar gang laten gaan, en hoe voedselbossen kunnen helpen onze leefomgeving te herstellen.”

De ondernemers willen voedselbossen en hun vele voordelen bekendmaken en integreren in stedelijke omgevingen. Het zaadje voor Vergroen werd geplant met Rözers afstudeerscriptie over het Nederlandse landschapsbeleid in relatie tot voedselbosbouw, waarna hij besloot zelf een bedrijf op te zetten. Schlette werd steeds gefrustreerder door de complexiteit en vervuiling van het reguliere voedselsysteem door een tentoonstelling bij haar vorige werkgever, het Tropenmuseum. Direct na hun eerste ontmoeting namen Rözer en Schlette het besluit om samen te gaan werken.

Teun Rözer en Katinka Schlette startten een crowdfunding. Foto: Vergroen

Crowdfunding Vergroen succesrijk van start

Vergroen is gegroeid sinds hun ontmoeting. Hun eerste project is het Stadsvoedselbos Griffioen in Nijmegen West, dat toegankelijk is voor buurtbewoners en zich bevindt in de voortuin van ZZG-woonlocatie Griffioen en restaurant BUURT West. Voor startkapitaal zijn de jonge ondernemers een crowdfundingcampagne gestart via CrowdAboutNow.

De twee zoeken mensen en organisaties die willen investeren in Vergroen, evenals organisaties die hun buitenruimte willen transformeren tot voedselbos. ,,Het is echt te gek om te zien hoeveel mensen onze plannen supporten en - net als wij - het belang van voedselbossen zien, dat geeft een enorme boost!” Geïnteresseerden kunnen mee investeren tot 15 juli.

Lees ook: Jonge ondernemer Twan (23) lanceert milieuvriendelijke hondenvoeding op basis van insecten

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws