Nieuws Duurzaamheid

Zeeman verkoopt voortaan ook tweedehands kleding

Textielsuper Zeeman gaat ook tweedehands kleding verkopen. Door gedragen baby- kinder- en dameskleding een tweede leven te geven wil de winkelketen zich inzetten voor het hergebruiken van kleding, en zo op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen een stap verder gaan dan alleen het recyclen van materialen. Klanten krijgen ook de mogelijkheid om hun gebruikte kleding in te leveren.

Van onze redactie 31 mei 2021

Zeeman xl winkel retail

In eerste instantie is dit in een beperkt aantal filialen mogelijk. Maar volgens topman Erik-Jan Mares moet tweedehands kleding voor het einde van het jaar in alle Zeeman-winkels in de schappen liggen, heeft hij laten weten aan BNR Nieuwsradio. Bij het initiatief, dat Zeeman RESALE noemt, wordt samengewerkt met Het Goed, een sociale onderneming met 28 kringloopwarenhuizen en 5 textielsorteercentra in Nederland.

"We doen het echt lokaal, in de winkels wordt ingezameld, wij doneren de ingezamelde kleding aan Het Goed, en na het sorteren kopen we de door hen gemaakte selectie in", aldus Mares. Hij denkt dat vooral jongeren geïnteresseerd zullen zijn in de tweedehands kleding. Zeeman probeerde het plan al uit in zijn filiaal in Osdorp en daar was de gebruikte kleding vooral bij jongeren populair.

zeeman Zeeman-ceo Mares: 'Niet geïnteresseerd in uitbreiden collectie, wel in verduurzamen'

Duurzaam katoen

Zeeman probeert zich al langer in te zetten voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo is het aandeel duurzaam katoen afgelopen jaar bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar hiervoor. Ook heeft Zeeman een deel van de toeleveranciers van de fabrieken waar de keten mee werkt in kaart gebracht en openbaar gemaakt, zo komt naar voren uit een nieuw jaarverslag.

Een van de best beluisterde podcasts van De Ondernemer, in de serie Thijs Talks: Caroline van Turennout (Zeeman): 'Online is er nog veel te doen'

Over de fabrieken waar kledingketens hun kleding laten maken, is al langer veel te doen. Onlangs verscheen er nog een kritisch rapport hierover van onderzoeksorganisaties SOMO en Arisa, waarin een link werd gelegd met gedwongen arbeid in Indiase spinnerijen. Zeeman bevestigde later dat er in zo'n spinnerij vorig jaar door een tussenpersoon katoen is ingekocht voor een van de Indiase leveranciers die voor Zeeman produceert. De keten zegt vervolgens de dialoog te zijn aangegaan met het bedrijf in kwestie. Omdat de spinnerij niet bereid was om te praten heeft Zeeman de samenwerking uiteindelijk stopgezet.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws