Nieuws Innovatie
‘Minstens 1 miljard euro nodig om Lightyear 2 te laten slagen’, stelt voormalig CFO Laurens Weers
,,Voor de ontwikkeling en productie van een nieuwe auto in hoog volume, zoals een Lightyear 2, is de benchmark dat er minimaal een miljard euro nodig is. Niet in één keer, maar er moet vertrouwen zijn in het investeringsklimaat. Zodat die vervolg investeerders gevonden worden.“ Dat zegt voormalig Lightyear-CFO Laurens Weers op CFO.nl.

Laurens Weers, voormalig CFO van Lightyear, hier op een archieffoto.
Vanwege financiële problemen moest Lightyear vorige week de productie en dus ook de verkoop van het eerste model staken. Bijna alle medewerkers van de zonneautomaker verliezen hun baan door het faillissement van dochterbedrijf Atlas Technologies. Lightyear kondigde bovendien aan de focus volledig te verleggen naar de ontwikkeling en productie van het andere 'betaalbare model', de Lightyear 2.
Focus op Lightyear 2
Echter nog maar twee maanden geleden werd met grote trots in Finland de productie opgestart van de allereerste Nederlandse zonneauto. Autojournalist Roland Tameling, ook presentator van De Ondernemer Live/De Ondernemer Onderweg, was er toen bij. Hij zegt nu: ,,Vanuit zakelijk en strategisch oogpunt begrijp ik de keuze van Lightyear om de focus te verleggen op de ontwikkeling van de Lightyear 2. Dat tweede model is immers bedoeld voor de massa en zou de missie van het automerk snel verder kunnen brengen. Maar het is echter lastig te rijmen met de euforie die onlangs nog heerste rondom de productiestart van de 0, waarvoor ik was afgereisd naar de fabriek in Finland. De hele fabriekshal was er klaar voor, de onderdelen en kale koetswerken waren aanwezig, kopers werden warm gemaakt voor de ontvangst van hun eigen auto. En nu wordt het hele project de nek omgedraaid."
Lees ook: Expert Roland Tameling over faillissement Lightyear 0: 'Vooral mooie beloftes’
'Voor een auto als Lightyear 2 is de benchmark dat er minimaal een miljard euro nodig is'
,,Uiteindelijk is dit faillissement voor een belangrijk deel het gevolg van het huidige risico-investeringsklimaat. Door inflatie, hoge rente, geopolitieke onrust zijn risico-investeringen onder grote druk komen te staan. In december, toen mijn opvolger al aan de slag was, zag ik de bui hangen. Voor de ontwikkeling en productie van een nieuwe auto in hoog volume, zoals een Lightyear 2, is de benchmark dat er minimaal een miljard euro nodig is. Niet in één keer, maar er moet vertrouwen zijn in het investeringsklimaat. Zodat die vervolg investeerders gevonden worden,“ vertelt voormalig Lightyear-CFO Laurens Weers op CFO.nl.
De huidige crisis bij Lightyear lag niet in de lijn der verwachtingen, toen Weers na de zomer van 2022 besloot zijn loopbaan elders voort te willen zetten. De functie van Chief Financial Officer bij Lightyear wordt sinds 1 december door een interim-CFO ingevuld. ,,Ik kan dan ook niet teveel uitweiden over de toekomst, en over een mogelijke doorstart.”
Atlas Technologies Holding: in 2021 verlies bijna 65 miljoen euro
In moederbedrijf Atlas Technologies Holding zijn de patenten over de technologie van de auto ondergebracht. Deze holding maakte in 2021 een verlies van bijna 65 miljoen euro, zo blijkt uit een voorlopige jaarrekening die drie weken geleden naar de Kamer van Koophandel is gestuurd.
Lightyear werd in 2016 opgericht en heeft sindsdien ruim 200 miljoen euro aan investeringen binnengeharkt. Dat geld kwam onder meer van Invest-NL, familieconcern SHV, de Brabantse ontwikkelingsmaatschappij BOM en de Zweedse sportautofabrikant Koenigsegg.
In september 2022 haalde Lightyear nog 81 miljoen euro aan nieuw investeringsgeld op, onder meer bij de provincie Brabant.
'Dynamiek van het ophalen van geld zal komende jaren nog veel heftiger worden'
Over de kansen voor de Lightyear 2 zegt Laurens Weers op CFO.nl onder meer:,,De dynamiek van het ophalen van geld zal komende jaren nog veel heftiger worden met de Lightyear 2 (het aantal pre-orders voor die voor 2025 geplande en met een geschatte prijs van 40.000 euro veel meer betaalbare auto dan de Lightyear 0, lag na mega pre-orders twee weken geleden al boven de 21.000 exemplaren, red.). Er waren perioden bij dat ik weken op rij met wel tien verschillende potentiële investeerders sprak. In het algemeen geldt, denk ik, dat je honderd keer ‘nee’ hoort, voordat je één keer ‘ja’ krijgt. En telkens moest je opnieuw die speld in de hooiberg zien te vinden."
Beursgang Lightyear
,,Nieuwe investeringsronden en op termijn wellicht een beursgang leken in het verschiet te liggen. Ook dat toekomstperspectief was een belangrijke factor bij mijn besluit te stoppen. Bij een scale-up, zoals Lightyear, met een enorme ambitie, kan je als CFO niet meer in de breedte hands-on betrokken zijn. Je moet óf de rol versmallen, óf minder diepgang leggen in die breedte. Terwijl ik juist het liefste in de breedte van het bedrijf en met diepgang betrokken wil zijn.”
Er hebben zich meerdere overnamekandidaten voor het failliete deel van Lightyear gemeld.
Minimaal een miljard euro dus, voor de ontwikkeling en productie van een nieuwe auto in hoog volume, zoals een Lightyear 2. Laurens Weers wil er op CFO.nl niet al teveel over zeggen, maar een dergelijk bedrag in het huidige investeringsklimaat ophalen lijkt hem een helse – zo niet onmogelijk te klaren – klus. Laurens Weers is inmiddels als CFO begonnen bij Photon Delta, groeiversneller voor de Nederlandse fotonische chipindustrie.
Curator Reinoud van Oeijen van het failliete Lightyear gaat komende dagen praten met partijen als VDL, eigenaar van autofabriek Nedcar in Born. De curator geeft aan dat zich inmiddels meerdere geïnteresseerde overnamekandidaten hebben gemeld.
Lees ook: Onbegrensd denken en handelen: is Lightyear op de juiste weg?
Terug naar januari 2019. Roland Tameling, die de ontwikkeling van Lightyear nauwlettend gevolgd heeft en recent bij de introductie van de Lightyear 0 in Finland aanwezig was, maakte destijds deze video voor de serie Werkverkeer. Zijn gast: Lex Hoefsloot, ceo van Lightyear. Interessant om terug te kijken, met de kennis van nu.