Aangeboden door Rabobank

Branded Content Groei

6 tips om je innovaties tot een succes te maken

Het runnen van een bedrijf is intensief en kan er soms voor zorgen dat je oogkleppen opzet. Als ondernemer ben je zo druk met de dagelijkse voorkomende bezigheden, dat je nauwelijks nog voorbij de muren van het eigen bedrijf kijkt. Maar als je toekomstbestendig wilt zijn, moeten er ook innovaties en nieuwe ideeën komen. Door te vernieuwen maak je je bedrijf steeds een beetje sterker. Zo kun je het gezond laten groeien.

Redactie De Ondernemer | Foto: Pixabay 21 oktober 2019

Afb 6 tips voor innovatie

1. Zet je oogkleppen af

Om te weten welke innovaties er nodig zijn, moet je de markt in de gaten houden en weten wat er speelt. Hier kom je achter door de klant op te zoeken en je te verdiepen in trends, technologieën en innovatieve businessmodellen. Met wat voor problemen krijgt de klant nu of in de toekomst te maken? Dat is een relevante vraag voor ondernemers.

2. Forceer het niet

Een eureka-moment komt zelden als je er echt voor gaat zitten. Het gebeurt veel vaker spontaan tijdens het voeren van gesprekken, als je op de fiets zit of 's morgens wanneer je net wakker bent. Dan heb je een rustig hoofd en dat is meestal de basis voor een goed idee.

3. Formuleer je visie

Als je vervolgens tot nieuwe ideeën bent gekomen, bijvoorbeeld voor een product, dienst of een nieuwe manier van werken, dan is het zaak om je medewerkers mee te krijgen. Hoe zorg je ervoor dat zij overtuigd raken van een innovatie, terwijl zij misschien al druk genoeg zijn met de dagelijkse werkzaamheden? Het is vooral belangrijk dat je als ondernemer een visie hebt, die je weet over te brengen op je medewerkers.

Lees ook: Medewerkers als innovatiemotor: zo benut je ze volop

4. Concretiseer met getallen

Met een visie zet je de grote lijnen uit voor je bedrijf, maar het is ook belangrijk om op een bepaald moment concreet te worden met je plannen. Houd het niet bij een vage belofte, maar concretiseer die ambitie. Bij voorkeur met getallen. Wat moeten bijvoorbeeld de marges worden? Heb je nu een winstmarge van 30 procent, dan zit je niet te wachten op een nieuw product met een marge van nog maar 10 procent.

5. Innoveer als de groei afvlakt

Als het goed gaat met je bedrijf en je voorziet voor de komende jaren een forse groei, dan is dat niet het ideale moment om over een ingrijpende vernieuwing te beginnen. Dan kun je beter doorgaan op de ingeslagen weg en uitbouwen wat je hebt. Andersom geldt dat ook voor crisistijden.

Maar wanneer is dat juiste moment er dan wél? Over het algemeen kun je zeggen dat het slimmer is om te innoveren als je de wind mee hebt. Dan heb je namelijk geld en tijd, twee belangrijke aspecten. Als je winst maakt maar de groei een beetje ziet afvlakken, is het slim om met vernieuwing aan de slag te gaan.

Lees ook: Een van de snelste vissen ter wereld inspireerde Qlayers voor hun productinnovatie

6. Wees geduldig

Vaak heeft het tijd nodig om mensen warm te maken voor een innovatie. Het is een proces dat gepaard gaat met vallen en opstaan. Veel mkb'ers zijn een relatief kleine schakel in een lange keten. Het kan slim zijn om in zee te gaan met partners die kunnen helpen met het vermarkten van het concept. Zo komt je idee in bijna alle gevallen een stuk sneller van de grond.

Meer weten over succesvol innoveren?

Het volledige artikel met innovatie-deskundige Gijs van Wulfen staat op de website van de Rabobank. In het artikel lees je hoe je in 6 stappen echte omzet maakt van creativiteit.

Het Nederlandse mkb heeft enorm veel kansen om te groeien. Door efficiënter te werken, te investeren in vernieuwing en het verkennen van nieuwe markten. Rabobank helpt ondernemers met groeiambities. Laat je inspireren door onze voorbeelden, tips en financieringsmogelijkheden op Rabobank.nl/groei

Test

Advertisement