Nieuws Groei

Aan deze artistieke puzzels beleven niet alleen verkoper en consument plezier

Wat doe je als je alle leuke Netflixseries hebt uitgekeken? Juist: puzzelen. We raakten er in de afgelopen maanden massaal aan verslaaf­d, net als de Rotterdamse ondernemers en partners Kartika Sidabutar (30) en Eva Zwang (31). Maar de écht toffe puzzels misten een beetje, vonden ze. Daarom lanceren ze hun eigen puzzelmerk: The Friendly. Niet zomaar puzzels, maar puzzels gemaakt met en door jonge kunstenaars en designers. Zij delen in de opbrengst.

Van onze redactie 17 december 2021

Artistieke puzzels friendly rotterdam zwang sidabutar

Kartika Sidabutar (links) en Eva Zwang, de twee vrouwen achter The Friendly. Lifeshots Photography

‘Candy Dreamland’, ‘Totem’ en ‘Titties’. De titels van de eerste puzzels van The Friendly spreken al tot de verbeelding, maar wacht maar tot je de ontwerpen ziet. Zo viert de Amsterdamse kunstenares Kim Raad (Eat Mielies) het menselijk lichaam met haar borsten- en billenpuzzels. En kunstenaar Pascal Tan (Studio Tanna) hoopt ons met zijn bijna psychedelische tijgercollage - en behoorlijk pittige puzzel - achter onze schermen vandaan te trekken.

Eigen verhaal in duizend stukjes vertellen

,,Ik wilde al een tijdje een puzzel ontwerpen", vertelt Kim Raad. ,,Dus toen The Friendly mij benaderde, was de timing perfect. Ideaal: ik creëer mijn design en zij brengen ‘m in puzzelvorm uit. Nu kan ik in duizend stukjes mijn verhaal vertellen en de eigenaardigheden van het menselijk lichaam vieren. In elke vorm, tint en maat."

Lees ook: Topscore in Dragons' Den: alle investeerders vallen voor educatief rekenspel van Hans de Zeeuw

Puzzels inzetten tijdens date of hang-out met vrienden

Designers, graffitikunstenaars en tattoo-artiesten: er moet nog veel meer talent met mooie puzzelontwerpen volgen als het aan de oprichters van The Friendly ligt. Puzzelen met een boodschap en een missie, want de ontwerper deelt mee in de opbrengsten en de maker heeft een unieke puzzel. ,,We zoeken naar designs die stof tot nadenken geven, gesprekken opleveren. Puzzels die je kunt inzetten tijdens een date, een hang-out met vrienden of als tof cadeau”, zegt Sidabutar. Samen met partner in crime Eva startte ze een jaar geleden, tijdens een ‘corona-lockdown’, met de zoektocht naar het perfecte tijdverdrijf. En met succes dus.

Puzzels vervaardigd van gerecycled karton

Elke puzzel, gemaakt van gerecycled karton, komt met informatie over de ontwerper én puzzellijm. Is de puzzel klaar, dan smeer je er een onzichtbaar laagje overheen en zoek je een mooie lijst uit om 'm na een uurtje in op te hangen. ,,Veel puzzels liggen na één keer maken in een doos of onder de bank te versloffen. Dan kun je 'm beter ophangen toch? Een mooi ontwerp uit elkaar halen nadat je er uren aan hebt gewerkt? Dat doet mij persoonlijk een beetje pijn”, besluit Zwang.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws