Aangeboden door REMO West-Twente

Branded Content Groei

REMO West-Twente wil met kortlopende cursussen haar lidbedrijven nog beter bedienen

Het aantal leerlingen bij REMO West-Twente in Rijssen is in het pas begonnen opleidingsjaar met liefst 40 procent gegroeid. Dankzij onder meer de goede begeleiding is deze opleider zeer geliefd onder jongeren die zich willen bekwamen in de techniek. REMO heeft een goede band met het omringende bedrijfsleven en om in te spelen op de vraag van haar lidbedrijven geeft REMO tegenwoordig ook verkorte cursussen en maatwerkonderwijs.

Peter Westhof 11 september 2023

Remo west gerrit schalk anniek van buren

REMO biedt, in samenwerking met ROC van Twente, een BBL-opleiding op mbo-niveau 2, 3 en 4 aan. Jongeren kunnen beroepen leren in de installatietechniek, duurzaamheid, metaal, elektro en mechatronica. Lokalen met veel moderne apparatuur zorgen voor de praktische vaardigheden. Daarnaast werkt REMO samen met een groot aantal bedrijven in Twente en omgeving, die studenten een werk-leerplek aanbieden. Leerlingen gaan twee dagen per week naar REMO en de andere drie dagen staan ze op de werkvloer.

Als eerste opleider in Twente biedt REMO nu verkorte technische cursussen aan, die worden afgesloten met een officieel mbo-certificaat. ,,Het gaat om de richtingen Industriële automatisering, Industriële robotica, Functionele veiligheid in de machinebouw en recentelijk Storing zoeken in elektrische besturingen. Dat zijn deelgebieden binnen het vakgebied van de mechatronica”, vertelt Gerrit Schalk, directeur van REMO West-Twente.

,,Deze kortlopende cursussen hebben we in samenwerking met het bedrijfsleven ontwikkeld. Het is een vast onderdeel van ons onderwijsprogramma geworden. Er was vanuit onze lidbedrijven ook echt vraag hiernaar. Deze kortere modules richten zich op specifieke, meestal praktische vaardigheden. Deze leerlingen hebben niet de hele BBL-opleiding nodig om deze vaardigheden te leren. Alleen een stukje over bijvoorbeeld automatisering of robotisering”, vult Anniek van Buren, marketingadviseur bij REMO, aan.

''Als eerste opleider in Twente biedt REMO nu verkorte technische cursussen aan, die worden afgesloten met een officieel mbo-certificaat''

Gerrit Schalk, directeur REMO West-Twente

Kortlopende opleiding op maat gesneden

Naast de kortlopende cursussen biedt REMO ook cursussen aan, die ad hoc op verzoek van bedrijven worden georganiseerd. ,,Dit is een soort van maatwerk”, legt Schalk uit. ,,Het lesmateriaal van onze BBL is heel uitgebreid. Je kunt het vergelijken met laatjes. Het is mogelijk dat een bedrijf één laatje heel belangrijk vindt. We gaan dan samen met het bedrijf kijken hoe we in de behoefte van dat bedrijf kunnen voorzien. Dat hebben we de in de afgelopen jaren twee of drie keer met verschillende bedrijven gedaan. We gaan naar een oplossing zoeken en als we die hebben gevonden, komen we tot een opleiding van twee tot drie dagen. Van dat specifieke bedrijf komen dan vier tot vijf mensen bij ons die cursus volgen. We hebben bijvoorbeeld robotoperators van beddenfabrikant Auping een korte opleiding van drie dagen aangeboden.”

Voor deze kortlopende cursussen heeft REMO per 1 september een medewerker aangesteld, die deze cursussen onder de aandacht van bedrijven gaat brengen.

''We vinden het ook belangrijk om helemaal up-to-date te zijn, want de ontwikkelingen in de techniek gaan razendsnel”

Gerrit Schalk, directeur REMO West-Twente

Grote groei aantal leerlingen

Voor het reguliere onderwijsprogramma van REMO hebben zich dit jaar 40 procent meer jongeren aangemeld. ,,Het gaat hierbij om BBL-leerlingen die vanuit het voortgezet onderwijs instromen. Ze willen vaak dicht bij huis onderwijs volgen. Maar we zien ook dat leerlingen steeds vaker van verderaf naar onze opleiding komen. Het is voor hen een bewuste keuze. Ze willen graag naar REMO. Dat heeft te maken met onze grotere naamsbekendheid, maar ook met de kwaliteit van onze opleiding, die we leveren. De leerlingen en bedrijven erkennen dat. Volgens bedrijven zijn leerlingen die van REMO komen volwassener en technisch goed onderwezen”, stelt Van Buren.

REMO beschikt over een uniek praktijkcentrum van bijna 6000 m2, dat onlangs volledig verbouwd is. Alle machines en installaties, ter waarde van een miljoen euro, staan werkend opgesteld. ,,We investeren veel in die praktijkruimte, want onze leden hebben heel veel behoefte aan goed opgeleid personeel. Als ouders van jongeren hier komen, zijn zij vaak enorm onder de indruk. Onze uitstraling spreekt hen erg aan. We vinden het ook belangrijk om helemaal up-to-date te zijn, want de ontwikkelingen in de techniek gaan razendsnel”, aldus Schalk.

REMO heeft ook mogelijkheden voor omscholing. De school biedt diverse omscholingstrajecten en opleidingen aan voor volwassenen, waardoor ze hun kansen op de arbeidsmarkt flink vergroten. Ook kunnen werknemers in de techniek bijscholing krijgen, waardoor ze zichzelf kunnen blijven ontwikkelen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws