Nieuws Groei

Danny Cortenraede maakt impact in Amerika: 'Persoonlijke missie om ondernemers succesvol te maken'

Een grote speler op Amerikaanse bodem. Zo mag je ondernemer en investeerder Danny Cortenraede gerust noemen. Waar hij ooit de grote plas overstak om Wannahaves naar een hoger plan te tillen, maakt hij nu vooral impact met investeringsplatform Venturerock.

Robbert Daalder 1 februari 2023

Danny cortenraede amerika venturerock investeren

Danny Cortenraede: ,,Het is mijn persoonlijke missie om ondernemers succesvol te maken. Er zijn zoveel goede ideeën die met de juiste hulp problemen in de markt kunnen oplossen. Daar ben ik heilig van overtuigd”

Als kind al wist Danny (39) dat hij ooit ondernemer zou worden. Net zoals zijn vader en zijn opa. En dat het op jonge leeftijd al goed zat met zijn zelfkennis, heeft de Maastrichtenaar met meerdere eigen bedrijven bewezen. Toch stapte hij pas echt de spotlights in toen hij in contact kwam met oud-voetballer Demy de Zeeuw. De medeoprichter van kledingmerk BALR en 433 (inmiddels de grootste online voetbalcommunity ter wereld) was op zoek naar een productiebedrijf.

,,We raakten met elkaar in contact nadat hij uitkwam bij mijn oude bedrijf Enterprise Media”, steekt Danny van wal. ,,Tijdens dit gesprek klikte het zo goed met de ondernemers achter BALR en 433, dat we uiteindelijk besloten dat ik hun productiebedrijf Wannahaves weer op de kaart zou gaan zetten. Ik stapte bij hen in als partner en eindverantwoordelijke.”

Danny Cortenraede en de groten der aarden

In de praktijk droeg Danny echter vooral verantwoordelijkheid voor het genereren van inkomsten voor 433. Het leidde tot samenwerkingen met Cristiano Ronaldo en Usain Bolt en grote merken als Nike, Adidas, Roc Nation, Budweiser en Intersport. Ook werkte hij nauw samen met clubs als FC Barcelona en Paris Saint Germain. Iets waar hij nu met Venturerock nog altijd de vruchten van plukt.

'Met Wannahaves in Amsterdam gegroeid van niets naar een miljoenenbedrijf. Toen New York, toen Los Angeles'

,,Met Wannahaves zijn we van niets uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf”, begint Danny. ,,We begonnen in Amsterdam en toen ons team uit veertig man bestond, besloten we een kantoor in New York te openen. Dat ben ik zelf gaan doen en was een droom die uitkwam. Later volgde nog een derde kantoor in Los Angeles en daar woon ik nu met mijn vrouw en twee zoontjes.”

,,Waarom dit mijn droom was? Omdat ik Amerika altijd al iets magisch vond hebben. En de manier waarop sport hier wordt beleefd… het zit vol-le-dig in de cultuur gebakken. Deze markt is de grootste ter wereld en dat zie ik overduidelijk terug in de deals die er worden gemaakt. Er wordt evenveel tijd ingestoken als in Europa, maar de bedragen zijn van een compleet ander niveau. Hier wordt een heel ander spel gespeeld. Een nieuw perspectief. Ontzettend leerzaam.”

Venturerock om alle kennis en ervaring te benutten

Afgelopen jaar verkocht hij zijn aandelen in Wannahaves waarmee het hoofdstuk Venturerock zich aandiende. ,,Ik ben hier partner en co-founder van de Sports, Media en Culture investment cooperative. Al mijn ervaringen komen hier samen. De andere partners zijn eveneens ondernemers met exits achter hun naam. We weten hoe we een bedrijf van nul tot series A moeten bouwen en dus is hebben we ontzettend veel kennis in huis.”

De portefeuille van Venturerock bestaat momenteel uit dertien fintech-bedrijven. Danny vertelt dat er daarnaast in vijftien sportstech-bedrijven zal worden geïnvesteerd. ,,In POGR hebben we dat al gedaan met 2,25 miljoen dollar. De tweede en derde investeringen komen er op korte termijn aan.”

Lees ook: Dragons' Den-investeerder Van Essen: 'Ik wil één van de succesvolste zakenvrouwen worden'

Danny Cortenraede gaat met Venturerock verder dan investeren

,,We zijn venture builders. Gaan dus voor bedrijven die nog groeiende zijn. Zo’n 90 procent van de startups faalt binnen vijf jaar; een bizar hoog aantal. Dat kan te maken hebben met een gebrek aan cash, geen vraag naar het product of de dienst, een businessmodel dat niet helemaal klopt of toch een gebrek aan pure passie. Wij kijken waar we kunnen helpen en gaan dus verder dan alleen investeren. Het is mijn persoonlijke missie om ondernemers succesvol te maken. Er zijn zoveel goede ideeën die met de juiste hulp problemen in de markt kunnen oplossen. Daar ben ik heilig van overtuigd.”

"Ik zou wensen dat Venturerock al bestond toen ik achttien jaar oud was. Dat ik een team van mentoren om mij heen had dat mij begeleidde op mijn ondernemerspad"

Mindset ondernemers en topsporters

,,Ik heb het als klein mannetje altijd al mooi gevonden om naar het stadion te gaan. Dat heeft iets magisch. En zodra ik nu met mijn zoontje bij LA Lakers of LA Galaxy aan het kijken ben, zie ik eveneens een glinstering in zijn ogen. ‘Papa, ik wil later ook op dat veld staan’, zegt hij dan. Dat is fantastisch. En ik voelde precies hetzelfde verlangen. Tussen die atleten staan, met hun mindset en prestaties op het hoogste niveau… Dat fascineert mij nog iedere dag.”

Danny trekt vervolgens de vergelijking met topondernemers, een groep waar hij zelf onderdeel van is. ,,We streven met dezelfde mindset het allerhoogste na. En het mooie daarvan is dat wanneer je met topsporters praat, je elkaar snapt.”

In het Amerikaanse tv-programma Unicorn Hunters is Danny Cortenraede een van de investeerders. De show is vergelijkbaar met Dragons' Den. Het enige verschil is dat ook het aanwezige publiek de optie heeft om als investeerder te participeren.

,,Toen ik laatst in Nederland was, sprak ik met Mark van Bommel (voormalig profvoetballer en international, red.). Hij is één van de investeerders bij Venturerock. ‘Als ik jou hoor praten, hoor ik heel herkenbare dingen’, appte hij na afloop. Dat is die klik. Het is altijd mooi en inspirerend om met topsporters te praten.” Die klik is cruciaal bij de vergaring van kennis en ervaring uit de sportwereld. Informatie die nodig is om erachter te komen wat sporters aan technologische ontwikkelingen nodig hebben om (nog) beter te kunnen presteren. Venturerock speurt de markt af naar bedrijven die dit kunnen leveren.

Daarnaast zet het in op ondernemingen die zijn opgericht om fans op digitale wijze dichter bij de actie te brengen. Early stage startups die e-sports op zowel inhoudelijk als financieel vlak een impuls kunnen geven, verschijnen eveneens op de radar bij Venturerock.

'Niet iedereen past in het schoolsysteem'

,,Ik zou wensen dat Venturerock al bestond toen ik achttien jaar oud was. Dat ik een team van mentoren om mij heen had dat mij begeleidde op mijn ondernemerspad. Er zijn ontzettend veel jongeren die niet lekker in het schoolsysteem passen, maar wel de potentie hebben een goede ondernemer te worden. Om die reden werken we bijvoorbeeld ook samen met de universiteiten van LA en Arizona.”

Danny Cortenraede: expertblogger bij De Ondernemer

Ook omdat Danny’s streven naar vooruitgang naadloos aansluit bij de missie van De Ondernemer, wordt hij bij ons expertblogger. Zijn er ontwikkelingen in Amerika die gerelateerd zijn aan het bedrijfsleven, dan schrijft de topondernemer annex investeerder daarover op deze website of bellen we hem voor ons wekelijkse radioprogramma De Ondernemer Live.

,,Wat komt erbij kijken wanneer je in Amerika gaat ondernemen? Welke kansen en valkuilen zijn er? Hoe doet men hier überhaupt zaken? Allerlei vragen die ik graag uitlicht voor ondernemers die er misschien ook wel over nadenken om deze kant op te komen. Wellicht zijn ze zelfs geknipt voor Venturerock.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws