Nieuws Groei

Dit trotse Zeeuwse echtpaar begon een camping in Hongarije

Echtpaar uit Schore droomde jaren van een camping in Frankrijk. Een vakantiebezoek aan Hongarije deed die gedachtegang draaien. Het tweetal vertrok naar het Hongaarse Magyaregregy, dat schrijft de PZC.

LEN WOLTERS | Foto: Familie Joossen 2 augustus 2017

Familiejoossen hongarije1

Al enkele jaren spookte het door de hoofden van Carla en René Joosse; een camping starten in het buitenland, waar een warm klimaat heerst. ,,Soms borrelde het op, maar gingen we verder met ons leven", reconstrueert Carla. ,,Op een gegeven moment liep het niet zo lekker op het werk van mijn man. Toen besloten we om de stap te wagen."

Het echtpaar kampeerde jarenlang gedurende vakanties in Frankrijk. Hun toekomst lag in eerste instantie dan ook op Franse bodem. Een vakantiebezoek aan Hongarije bracht daar verandering in. ,,We waren aangenaam verrast", stelt Carla. ,,Het landschap is prachtig en de mensen zijn vriendelijk. Het klimaat is in onze ogen zelfs beter dan in Frankrijk."

Lees ook: Zeeuwse campings scoren uitmuntend bij Duitsers

Op Zeelandnet kwamen René en Carla een advertentie tegen van een camping in het land waar ze nu wonen. ,,Voor die prijs kun je in Nederland nog geen tussenwoning kopen." Met behulp van een makelaar ging het echtpaar op zoek. ,,We zochten bewust in de winter. In de zomer is het overal mooi. Als je het 's winters niet naar je zin hebt, worden het hele lange maanden."

Op een camping viel direct hun oog. Deze was echter niet te koop. Een andere locatie bood uitkomst. ,,Met een aanbetaling op zak vertrokken we naar de plaats van bestemming", gaat Carla terug in de tijd. ,,Daar bleek dat er nog een andere partij in beeld was. De camping werd aan de ander verkocht."

Vroeger dan verwacht keerden Carla en René huiswaarts. ,,Mijn collega's reageerden verrast toen ik zo snel weer op mijn werk verscheen. Eén van hen vertelde dat een bekende van haar ook een camping in Hongarije zou beginnen, maar dat haar man terugkrabbelde. Het bleek om de locatie te gaan die we eerder al op het oog hadden." De koop was snel beklonken.

Motorvrienden

Arie (57) en Liesbeth (55) Bevelander uit Scherpenisse volgden het traject van begin af aan. ,,We zijn motorvrienden", vertelt Liesbeth. ,,We kennen elkaar al heel lang. We rijden hetzelfde de type motor, op die manier kwamen we in contact. Het was best spannend om het hele traject van zo dichtbij mee te maken. We leefden ontzettend mee."

Comfortabel

Camping Máré Vára, dat in de buurt ligt van natuurgebied Oostelijke Mecsek, heeft buitenom standplaatsen ook een blokhut, drie tenten en drie caravans te huur. ,,De verandering tussen het begin en nu is heel verrassend", stelt Liesbeth. ,,Het terrein, de douches, wc's, de oprit en het terras zijn allemaal vernieuwd. Het is ontzettend comfortabel geworden."

Situatie

René en Carla verhuisden niet direct naar Hongarije. ,,Onze zoon was net brugpieper af en wilde zijn school in Goes afmaken. We hebben onze verhuizing uitgesteld totdat hij zijn weg had gevonden. René vertoefde van 1 april tot september op de camping. Ik had nog een baan en trok tijdens het hoogseizoen naar de camping. René zocht tijdens zijn verblijf in Nederland steeds opnieuw werk via een uitzendbureau. Achteraf vragen we onszelf af: hoe hebben we dit voor elkaar gekregen? De situatie was niet ideaal."

Arie en Liesbeth bezoeken de camping één- of tweemaal per jaar buitenom het hoogseizoen. Ze maken gebruik van de vaste accommodaties. De motoren nemen ze mee op een trailer. ,,De rust is enorm prettig", ervaart Liesbeth. ,,Je loopt zo het bos in. In het voorjaar komen we voor de reekalfjes en in het najaar is het bronstijd."

Nederlanders

In het hoogseizoen vinden veel gezinnen de weg naar de camping. ,,We hebben hoofdzakelijk Nederlandse gasten", vertelt Carla. ,,De laatste jaren bezoeken steeds meer Belgen en Hongaren onze camping. De kinderen die regelmatig de camping bezoeken hebben een groepsapp aangemaakt. Ook nieuwe kinderen mengen zich bij die groep. Het verschil in nationaliteiten maakt ze gelukkig helemaal niets uit."

Trots

Het echtpaar uit Schore houdt ook in Hongarije vast aan haar Zeeuwse identiteit. Er prijkt een Zeeuwse vlag op de locatie en René draagt soms shirts als '100% Zeeuw'. ,,Onze gasten komen voornamelijk uit het oosten van Nederland. In de toekomst hopen we op meer Zeeuwen, zodat we vaker Zeeuws kunnen praten met onze gasten."

Meer over camping Máré Vára en de omgeving rondom is te vinden op www.campingmarevara.com.

Voor de prijs van de camping kun je in Nederland nog geen tussenwoning kopen

Carla Joossen, campingeigenaar