Nieuws Groei

Vijf tips voor het creëren van een succesvolle advertentie

Wat is het geheim van een succesvolle advertentie? DPG Media onderzoekt continu hoe belangrijk de rol van creatie binnen adverteren (print, digitaal, branded content en video) is in samenwerking met onderzoeksbureau MetrixLab.

Dennis Hoogervorst (Grow) 13 december 2021

Advertentie 1 1

Afbeelding: Shutterstock.

Aan de hand van negen aspecten onderzoeken we met de Advertising Impact Monitor (AIM) wat wel en wat niet werkt in een advertentie. Het resultaat is een heel handig overzicht van de dingen waar je als adverteerder op moet letten in het creatieve proces. In dit artikel zetten we de vijf belangrijkste ‘gouden designregels’ voor je op een rij.

Good to know: deze tips zijn basisrichtlijnen en dienen zo ook gebruikt en geïnterpreteerd te worden.

Tip 1: Herkenbare look-and-feel

Zorg voor een duidelijk en groot logo en maak consistent gebruik van dezelfde huisstijl en onderscheidende elementen (logo, kleur, font etc.).

Tip 2: Keep It Simple, Stupid

Houd het simpel: rust creëer je door zo min mogelijk verschillende tekststijlen en fonts te gebruiken.

Tip 3: Kies de juiste kleuren

Maak gebruik van contrasterende kleuren in de achtergrond zodat de boodschap duidelijk naar voren komt.

"De beste manier om je boodschap uit de advertentie te laten springen is door te kiezen voor contrasterende kleuren. Zoals blauw met oranje of rood met groen."

Wist je dat kleuren in reclames veel invloed hebben op het koopgedrag of op de manier waarop mensen iets beoordelen? Mensen nemen namelijk éérst de kleuren waar, voordat ze ook maar één woord hebben gelezen. Bij het creëren van een advertentie is het dan ook belangrijk dat je let op de kleur(en) die je inzet. Dit helpt je om de juiste emoties op te wekken, wat uiteindelijk voor het gewenste resultaat zorgt.

De beste manier om je boodschap uit de advertentie te laten springen is door te kiezen voor contrasterende kleuren. Dit zijn kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel liggen, zoals blauw met oranje of rood met groen. Hierbij is de ene kleur dominant en functioneert de andere als accentkleur wat ervoor zorgt dat de uiting beter leesbaar is en hierdoor meteen ook beter overkomt.

Lees ook: Aandacht trekken? Zo zet jij jezelf als ondernemer in de schijnwerpers

Er bestaan geen foute kleuren, maar wel goede en impactvolle kleurcombinaties. Contrasterende volle kleuren trekken bijvoorbeeld de aandacht en vallen op. Let er wel op dat de kleuren niet te veel afwijken van de identiteit van je bedrijf, dit zal ten goede komen aan de consistentie van je boodschap.

Tip 4: Vergeet de leesrichting niet

Pas de reguliere leesrichting toe (van linksboven naar rechtsonder), zodat alle aspecten worden gezien.

In de westerse cultuur kijken mensen eerst op ooghoogte naar een advertentie en daarna scannen ze van boven naar beneden, van links naar rechts. Dat wordt ook wel de T-leesrichting genoemd. Vanwege deze leesrichting is het verstandig om het belangrijkste onderdeel van je boodschap linksboven te plaatsen. Het idee hierachter is dat mensen vaak onthouden wat ze als eerste hebben gezien. Daarna kun je de leesrichting met foto’s, illustraties en opvallende kopteksten sturen. Het plaatsen van een aanbieding of logo op deze plek is daarom altijd een goede keuze.

Lees ook: ‘Slim adverteren via bol.com zorgt voor groei’

Tip 5: Size matters

Kies een groter advertentieformaat, vooral wanneer je als merk minder bekend bent.

Ze zijn er in alle soorten en maten, advertenties in print- en online media. Maar welke moet je nu kiezen en welke passen bij je content? Wat zijn de verschillen tussen de diverse formaten en wanneer kun je het best kiezen voor het een of het ander? In het algemeen geldt de regel: hoe groter de uiting, kijk bijvoorbeeld maar naar een billboard, hoe meer aandacht je trekt.

Indien een kleine uiting wordt ingezet, is het nog belangrijker opvallende elementen te gebruiken. Een grote uiting betekent echter niet gelijk meer interesse en koopintentie. Hierbij is een sterke creatie van belang. Voor online banners is ook de locatie erg belangrijk, aangezien uitingen die hoog op de pagina staan beter worden herkend.

Benieuwd naar extra uitleg per tip en bijbehorende voorbeelden? Bekijk ze op Grow.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws