Combined ShapeAcademy Groei

Hoe Het Groeicollege kan helpen: 'Als je je organisatie goed inricht, komt de groei vanzelf'

Samen met zijn broers geeft Rob Veugen leiding aan familiebedrijf Frans Veugen Bedrijfshygiëne, specialist in bedrijfshygiëne en ruimtedesinfectie in de veehouderij en voedingsindustrie. Aan de hand van teamcoach Ton van Klooster volgt hij nu Het Groeicollege en ontwikkelt nieuwe kennis die hij onmiddellijk in de praktijk brengt. 'Ons bedrijf had al een stevige basis in het buitenland, maar ik leer daar nu echt structuur in aan te brengen.'

Martin Brester 15 augustus 2022

Rob Veugen Ton van Klooster groeicollege

Het Groeicollege teamcoach Ton van Klooster (links) en ondernemer Rob Veugen. Foto: van Assendelft Fotografie

Als ondernemer ontwikkelde Ton van Klooster verschillende bedrijven naar een mooi niveau. Tegenwoordig begeleidt hij met plezier ondernemers die deelnemen aan Het Groeicollege. ,,Mijn voornaamste rol is om te zorgen dat de deelnemers aan de slag gaan met de inhoud die ze bij de colleges krijgen aangeboden," legt hij uit. ,,Het inspireert mij als teamcoach enorm om te zien hoe ondernemers omgaan met de kansen die de colleges hen bieden, en ik kan niet wachten om te zien wat daar op de langere termijn uit voortkomt."

'Als mentor help ik ondernemers om de goede kant op te veranderen. Maar vooral moet het uit de ondernemer zelf komen'

Ton van Klooster, teamcoach Het Groeicollege

Familiebedrijf met groeipotentie

Een van de ondernemers die Van Klooster onder zijn hoede heeft, is Rob Veugen van familiebedrijf Frans Veugen Bedrijfshygiëne. ,,Al 30 jaar hebben we een gezond groeiend bedrijf, maar de laatste tijd gaat die groei steeds sneller," vertelt hij. ,,Heel mooi natuurlijk, maar daar komen ook weer andere problemen bij kijken. Met name in de groei in het buitenland zit veel potentie, daarvoor is het noodzakelijk dat we ons anders gaan organiseren. Dat vergt een andere aanpak, en dat leer ik nu in Het Groeicollege."

Wie wil doorgroeien, moet groot durven denken: je bedrijf klaarmaken voor de toekomst, innoveren en schaalbaar maken. Ontdek de groeistrategieën van Jumbo, Picnic en Takeaway en leer deze toepassen op jouw bedrijf tijdens Het Groeicollege. Meer weten? >

Het familiebedrijf, opgericht door vader Frans, is specialist in bedrijfshygiëne en apparatuur voor ruimte-behandelingen in de agri en food. Nu het bedrijf met zo'n twintig man in dienst in omvang groeit, groeit ook de export naar het buitenland. Inmiddels exporteert Veugen naar 45 landen, de helft van de totale omzet. ,,De stap naar het buitenland is noodzakelijk en een bewuste keuze. In de agrarische sector zijn elk jaar 5% minder bedrijven, dus als je niet groeit raak je elk jaar klanten kwijt. Als je alleen in de regio blijft werken, mis je de groeipotentie in het buitenland."

Bewustwordingsproces

Keuzes maken is voor veel bedrijven vaak makkelijker gezegd dan gedaan, merkt Van Klooster tijdens de begeleiding. ,,Zo'n groei betekent ook dat je jezelf moet ontwikkelen naar een nieuwe fase. Iedere stap in groei brengt je weer een nieuwe wereld. Het ene bedrijf heeft daar meer moeite mee dan het andere."

Rob Veugen beaamt dat: ,,Als je je organisatie goed inricht, komt de groei vanzelf. Je moet meer leren loslaten en zaken overlaten aan je medewerkers. Dat vraagt net een andere kijk op de dagelijkse gang van zaken. Onbewust deed ik dat al wel, maar bij Het Groeicollege ben ik steeds meer bewust gemaakt van dingen waar je op moet letten. Door het hele team in de keuzes te betrekken, en daar vaak aandacht aan te geven, wordt het team zich bewust van verandering en wordt de verandering ook door iedereen opgepakt."

'Door het hele team in de keuzes te betrekken, wordt het team zich bewust van verandering en wordt de verandering ook door iedereen opgepakt'

Rob Veugen, Frans Veugen Bedrijfshygiëne

Leiderschap

In dat proces is de begeleiding van een teamcoach een welkome toevoeging, maar geen garantie voor succes. ,,Als mentor help ik ondernemers om de goede kant op te veranderen," zegt Van Klooster. ,,Maar vooral moet het uit de ondernemer zelf komen. Mijn visie, die ik ook sterk bij Rob herken, is: Als je niet kiest, word je niet gekozen. Kiezen voor groei betekent ook een keuze voor werken aan die groei. Weet wie je bent en wat bij jou past. Daar let ik op in mijn begeleiding."

Persoonlijk groeiplan begeleid door teamcoach

Het initiëren en begeleiden van groei vereist aandacht, structuur en goed leiderschap. Dat betekent investeren in jezelf, in je bedrijf én in je medewerkers. Ontdek jouw potentieel en werk aan een persoonlijk groeiplan met begeleiding door een teamcoach. Ontdek wat Het Groeicollege voor jou kan betekenen.

Daarom bezoekt Van Klooster de meeste deelnemers al vroeg in het programma om kennis te maken. ,,Heel prettig, dat zorgde voor gemakkelijker contact bij de colleges," zegt Veugen. ,,Daardoor komt iedereen tot z'n recht en krijg je binnen de groep aandacht om over je bedrijf te vertellen. Je leert waar andere bedrijven tegenaan lopen. Soms ben je al een stap verder, soms kun je zelf ook nog een stap zetten. Waar ligt je ambitie? Soms is het noodzakelijk om bepaalde dingen niet te doen. Dat moet je in de praktijk durven brengen."

Precies dát is essentieel, zegt Van Klooster: ,,Weten wat je wilt als ondernemer is net zo belangrijk als weten wat je juist niet wilt. Jij bepaalt welke kant je op gaat. In de dagelijkse aansturing wordt van de leiding in een bedrijf dan ook verwacht dat de plannen steeds worden herhaald: waar ga je naartoe, wat is het doel? Dat is belangrijk voor de anderen, maar ook voor jezelf om je groeiplan scherp te houden."

Het Groeicollege

Het initiëren en begeleiden van groei vereist aandacht, structuur en goed leiderschap. Dat betekent investeren in jezelf, in je bedrijf én in je medewerkers. Gun jezelf deze investering en maak een vliegende start in 2023! Lees meer over Het Groeicollege.