Combined ShapeAcademy Groei

Groei realiseren vraagt om leiderschap

Als ondernemer heb je met succes je bedrijf uit de grond gestampt. Om door te kunnen groeien, ben je toe aan de volgende stap. Maar hoe doe je dat? Tijdens Het Groeicollege vertelt Ferdinand Jaspers, programmadirecteur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship, hoe je door het tonen van groeileiderschap je bedrijf klaarstoomt voor de toekomst.

Pepijn Dros 4 oktober 2021

Dr Ferdinand Jaspers programmadirecteur ECE

Dr. Ferdinand Jaspers, programmadirecteur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship én docent Het Groeicollege

Dr. Ferdinand Jaspers is één van de docenten van Het Groeicollege, een initiatief van het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE), nlgroeit en De Ondernemer. Het Groeicollege bestaat uit een serie hoor- en werkcolleges waarbij het thema groei vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Ondernemers zijn vaak na de eerste groeifase op een bepaald moment toe aan de volgende stap. Maar hoe doe je dat? ,,Als je écht wilt groeien, moet je tijd vrijmaken om niet in maar aan je bedrijf te werken.'' aldus Jaspers.

,,Neem ook de tijd om te kijken waar je vandaan komt, wie je bent en hoe je straks gezien wilt worden.''

Dr. Ferdinand Jaspers, programmadirecteur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship én docent Het Groeicollege

Ga de dialoog aan

Het creëren van groei gaat over het algemeen niet van de een op de ander dag. Was het maar zo simpel! Jaspers: ,,Als ondernemer heb je ongetwijfeld ideeën over hoe je die groei wilt realiseren, maar het is essentieel dat je je medewerkers, maar ook klanten en toeleveranciers hier actief bij betrekt. Ga de dialoog met ze aan, en maak gebruik van hun kennis en expertise om zo eventuele kansen in kaart te brengen. Neem ook de tijd om te kijken waar je vandaan komt, wie je bent en hoe je straks gezien wilt worden. Welke bestaande kernwaarden sluiten hierop aan, en welke moet je toevoegen?”

Groeiverhaal creëren

,,De meeste mensen vinden veranderen eng, dus is het zaak om een goede balans te vinden tussen bestaande en nieuwe kernwaarden, oude en nieuwe doelen. Als je samen eenmaal een groeiverhaal hebt geformuleerd is het belangrijk om medewerker hierin mee te nemen door ze te inspireren en te motiveren”, vervolgt Jaspers. ,,Om mensen mee te krijgen maak je gebruik van zowel push als pull-factoren. Een stip op de horizon die tot de verbeelding spreekt heeft een grote aantrekkingskracht. Tegelijkertijd helpt het ook om de urgentie van de nieuwe koers te benadrukken. Soms moet je mensen een extra duwtje in de rug geven om ze te overtuigen van de noodzaak.”

Ondernemer met echte groeiambities? Ga doelgericht aan de slag met jouw plan voor persoonlijke groei en de groei van jouw bedrijf. Het Groeicollege helpt je opweg met acht verschillende groeithema's waaronder leiderschap. Bekijk ze allemaal.

Werk aan de winkel

Dat klinkt natuurlijk allemaal prachtig, maar waar haal je als ondernemer de tijd vandaan om na te denken over dit soort mooie vergezichten? ,,Als je wilt groeien, moet je daar structureel tijd voor vrij maken in je agenda”, stelt Jaspers. ,,Dat is niet iets wat je er even bij doet. Eén van de groeibedrijven die wij als ECE op de voet volgen is Young Capital: een uitzendbureau dat de afgelopen jaren als een raket is gegroeid. Volgens oprichter Hugo de Koning is één van de sleutels van het succes dat hij en zijn twee compagnons de dagelijkse leiding hebben overgedragen aan een ervaren manager zodat zij zich konden focussen op de groei van het bedrijf. Ze kozen er bewust voor om niet in maar aan hun bedrijf te werken.”

Ben jij een ondernemer met constante ambitie om te groeien? Maar is het niet meer zo makkelijk om die groei vast te houden? Volg dan hét programma dat jou daarbij gaat helpen, speciaal op maat gemaakt voor ondernemers. -> Meld je snel aan om nog een ticket te bemachtigen.

Groeien doen we samen

,,Het gevolg is wel dat je als leider minder zichtbaar bent op de werkvloer”, gaat Jaspers verder. ,,Je moet sommige verantwoordelijkheden durven loslaten. Daar staat tegenover dat je veel tijd hebt om een strategische koers uit te zetten gericht op groei op de langere termijn. Tijdens Het Groeicollege staan we stil bij dit soort zaken. We laten zelfs zien dat je met behulp van leiderschap een bepaalde structuur in je bedrijf kunt aanbrengen om zo voorwaarden voor groei te creëren. Bijvoorbeeld door medewerkers meer vrijheid te bieden om te experimenten en zo de ambitieuze doelen die je met z’n alle hebt gesteld te behalen. Dat het dan ook wel eens misgaat, moet je dan voor lief nemen. Een groeistructuur is namelijk enorm gebaat bij vertrouwen en veilige werkomgeving. Ook dat moet je weer samen met je medewerkers doen.”

Het Groeicollege

Ga doelgericht aan de slag met jouw plan voor persoonlijke groei en de groei van jouw bedrijf. Dr. Ferdinand Jaspers - programmadirecteur van het Erasmus Centre for Entrepreneurship - is één van de docenten die je helpt jouw persoonlijke groeiplan te ontwikkelen.

De nieuwe reeks van Het Groeicollege start op 29 september. Voor slechts 1.895,- doe je mee aan een volledige opleiding van acht hoorcolleges, acht werkcolleges, persoonlijke teamcoach en een certificaat vanuit de Erasmus Universiteit. Voor deelname van een tweede persoon geldt een gereduceerd tarief. Meld je snel aan er zijn slechts 100 plaatsen beschikbaar.

tracking pixel