Nieuws Groei

Hoe internetreus Amazon Nederland binnensluipt met stuntprijzen en Sylvie Meis

Nederlandse webshops voelen de druk van Amazon toenemen. De Amerikaanse reus stookt het vuurtje nog wat op met de introductie van Prime Day in Nederland, zo bericht het Parool.

Herman Stil (Het Parool) / redactie De Ondernemer 16 juli 2018

Amazon nederland webshop sylvie meis

Een Nederlandse webshop is er nog niet, maar toch is er maandag een uitverkoop. De eerste online zomersale, Prime Day, is het volgende stapje in het streven Nederlanders te lokken.

Volwaardig filiaal

Nederland is de opvallendste afwezige in de mondiale activiteiten van Amazon. Tik 'amazon.nl' in en je komt bij een website met de boekenhoek van het bedrijf. Voor een volwaardig filiaal van het warenhuis moet je vanuit Nederland toch echt naar de Duitse website en dat blijkt voor veel Nederlanders toch een obstakel.

Amazon nestelt zich stapje voor stapje in ­Nederland, zegt Alex Ootes, als vicepresident bij Amazon verantwoordelijk voor onder meer de Europese expansie.

Lees ook: Dit kun je leren van Pieter Zwarts obsessie voor klanttevredenheid

Volledig aanbod

"We hebben lang nagedacht over de introductie in Nederland, hoe we die het beste kunnen laten verlopen. We doen dat liever geleidelijk dan in één keer. Door de verbinding met de Duitse site hebben Nederlandse klanten wel meteen een volledig aanbod."

Over de volgende stapjes van die introducte laat hij zich niet uit. Of het einddoel van de staps­gewijze groei een volwaardig Nederlands webwarenhuis is, vertelt hij evenmin. "Wij denken dat we met de Nederlandse ingang in onze Duitse activiteiten al een goed aanbod hebben."

4 miljard dollar

Naar verwachting zet Amazon komende maandag, Prime Day, 4 miljard dollar meer om dan gebruikelijk in dat tijdsbestek.

De Nederlandse introductie van vasteklantenprogramma Prime, afgelopen november, is een poging van Amazon om een fanatieke klantenvoorhoede te kweken. De introductie van Prime Day is de nieuwste zet. "Nu hebben we iets dat Nederlanders in het bijzonder aanspreekt," zegt Ootes.

Lees ook: Dit zijn de 3 gouden vergadertechnieken van Amazon-baas Jeff Bezos

Aanbiedingen

Hij heeft het natuurlijk over aanbiedingen en koopjes. Ootes belooft stuntprijzen op onder meer Samsungapparatuur, stofzuigers van ­Philips en badmode van de in Duitsland erg ­populaire Sylvie Meis.

Op Prime Day 2018, maandag dus, zal er volgens deskundigen in 36 uur 4 miljard dollar meer, waarvan 1,5 miljard buiten de VS, worden omgezet dan Amazon normaliter in dat tijds­bestek doet.

Nieuwe producten

"We zijn er vier jaar geleden in Noord-Amerika mee begonnen en het wordt elk jaar uitgebreider. In de VS is het al onze grootste uitverkoopdag. Zowel klanten als aanbieders zien de voordelen van een dag aanbiedingen. Veel leveranciers en partners gebruiken Prime Day voor de introductie van nieuwe producten."

Het concept van de uitverkoopdag is afge­keken van de Amerikaanse Cyber Monday en Singles' Day van de Chinezen. Die dagen worden miljarden extra omgezet met uitverkoopjes.

Najaarsuitverkoop

Terwijl deze twee uitverkopen in het cadeau­seizoen vallen, heeft Amazon gekozen voor hartje zomer, ook om zich te onderscheiden van de najaarsuitverkoop. "Soms moet je gewoon een moment kiezen en afwachten of het werkt."

Paul Moers: Ze werken zich heel langzaam ­Nederland in

"Op zich is het een slimme truc om met koopjes klanten te lokken," zegt winkeldeskundige Paul Moers. "Ze werken zich heel langzaam ­Nederland in."

Moers heeft er weinig begrip voor. "Als je het doet, doe het dan goed." Hij zet vraagtekens bij het moment. "Over een week is heel Europa op vakantie, mensen geven hun geld nu even niet uit aan koopjes. Het najaar is veel logischer."

Ook hekelt hij de winkelervaring. "Nederlanders komen op een slecht vertaalde site met veel aanbiedingen die niet in Nederland kunnen worden geleverd." Nota bene Amazons eigen producten, zoals spraakspeaker Echo worden niet naar Nederland verstuurd.

Teleurgesteld afhaken

"Als dat op Prime Day ook zo is," zegt Moers, "doet dat het imago van Amazon meer kwaad dan goed. Klanten haken teleurgesteld af."

Amazonbestuurder Ootes belooft dat het 'overgrote merendeel' van de aanbiedingen ook in Nederland wordt bezorgd.

250 miljoen euro

Met een geschatte jaaromzet in Nederland van 250 miljoen euro moet Amazon de lokale webwarenhuizen laten voorgaan. Nederlandse ondernemers houden de Amerikanen goed in de gaten.

Vlak voor de introductie van Amazons viplidmaatschap introduceerden bol.com en ah.nl abonnementen voor snelle bezorging zonder kosten. Een volwaardig amazon.nl ziet Moers er niet van komen. "Duitsland is veel interessanter. Wat ze in Nederland ophalen, is mooi meegenomen."

Duitsland is veel interessanter voor Amazon. Wat ze in Nederland ophalen, is mooi meegenomen

Paul Moers, retaildeskundige