Nieuws Groei

Positieve cijfers KVK: groeitrend zzp'ers herstelt (en toename kapsalons)

Volgens de Bedrijvendynamiek van de Kamer van Koophandel (KVK) zijn ondernemers de afgelopen maanden weer wat optimistischer. Aan het begin van het jaar daalde het aantal startende zzp'ers nog, maar die trend lijkt nu doorbroken. Opvallend was de toename van kappers en schoonheidsspecialisten.

Van onze redactie 6 augustus 2020

Zzp eenmanszaak illustratie

De Bedrijvendynamiek van de KVK laat de ontwikkelingen zien van het aantal startende en stoppende ondernemers en faillissementen over de eerste zeven maanden van 2020, ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Over het algemeen valt op dat er nog steeds een toename van het aantal ondernemingen was in 2020 ten opzichte van vorig jaar. Sommige branches, zoals de persoonlijke dienstverlening, krompen in de eerste maanden van de coronacrisis maar herstellen nu weer voorzichtig.

Detailhandel groeide door toename webshops

Branches die de eerste zeven maanden van dit jaar niet gegroeid zijn ten opzichte van vorig jaar zijn de Groothandel en Financiële Instellingen. Zij krompen respectievelijk 1 en 2 procent. Wat de afgelopen zeven maanden betreft, laat alleen de Detailhandel een groei zien door het grote aantal inschrijvingen van webshops. Detailhandel in zijn geheel kende een groei van 8 procent. Het aantal starters dat zich uitsluitend online tot de klant richt groeide met 56 procent. Van 11.223 startende ondernemingen in de eerste zeven maanden van 2019 naar 17.473 in januari tot en met juli 2020.

Lees ook: Thuiswerkers helpen Douwe Egberts aan recordomzet

Meer kappers door versoepeling coronaregels

De afgelopen maand ontstond de grootste verschuiving in de branche persoonlijke dienstverlening. Deze branche, die onder meer kapsalons en schoonheidsspecialisten omvat, laat over juli 2020 een opmerkelijke groei zien. Was de totale afname van het aantal inschrijvingen in het Handelsregister van januari tot en met juni nog 1,5 procent, over de eerste zeven maanden van 2020 is er een toename van 5 procent. Dat niet alleen de afname is goedgemaakt maar er zelfs een plus op de borden staat is op z’n minst opmerkelijk. Waarschijnlijk hebben starters in deze branche de inschrijving van hun onderneming uitgesteld tot er meer duidelijkheid was over de gevolgen van de coronacrisis voor hun onderneming.

Lees ook: Meerderheid bedrijven verwacht binnen een jaar herstel coronacrisis

ZZP: herstel in de maanden juni en juli

De positievere cijfers zijn het duidelijkst zichtbaar bij de zzp’ers, maar ook mkb-bedrijven herstellen zich. Het aantal starters bij mkb-bedrijven kromp over de eerste twee kwartalen nog met 5 procent, na zeven maanden is daar nog 3 procent van over. Het aantal startende zzp'ers daalde in de eerste twee kwartalen van 2020 met 6 procent. Na zeven maanden is die daling teruggelopen naar 4 procent. Herstel in de maanden juni en juli zorgt dus voor compensatie van de krimp in de maanden maart tot en met mei. Sinds juni ligt het aantal startende zzp’ers weer hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Maarten Post, voorzitter van ZZP Nederland wijt de afname van het aantal startende zzp’ers in de maanden maart tot en met mei volledig aan de coronamaatregelen. ,,Hierdoor werden veel zelfstandigen in hun activiteiten beperkt wat verklaart dat starters de stap naar het zelfstandig ondernemerschap nog even niet hebben genomen. Vanaf juni herstelt de groeitrend, doordat veel zelfstandigen weer wat meer omzet behaalden, minder zelfstandigen ermee stoppen en het startersklimaat is verbeterd.”

Faillissementen onder bedrijven tijdens coronacrisis

Het aantal faillissementen vertoont dan weer weinig beweging. Gingen er vorig jaar in de eerste zeven maanden van het jaar 1809 bedrijven failliet, de eerste zeven maanden van 2020 waren dat er 1824 (een toename van 1 procent). Je leest het gehele rapport van de KVK hier.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.