Nieuws Groei

Lightyear, Picnic en Pieter Pot aan top in startup-lijst LinkedIn

Lightyear is de nummer 1-startup van Nederland. Tenminste, volgens de LinkedIn Top Startups-lijst van 2022. Deze jaarlijkse lijst vertegenwoordigt jonge, snelgroeiende bedrijven die in trek zijn bij professionals en succesvol inspelen op veranderende behoeften in de samenleving en in de markt. Picnic en Pieter Pot completeren de top 3.

Van onze redactie 28 september 2022

Pieter Pot teams

Oprichter Jouri Schoemaker van Pieter Pot (rechtsvoor) won eerder de titel Meest Inspirerende Startup Ondernemer van het Jaar. Foto: Pieter Pot

De top-startups van dit jaar concentreren zich volgens het social mediaplatform sterk op de toekomst. Duurzaamheid én technologie spelen daarin een hoofdrol. Zo steeg autoproducent Lightyear van plek 5 in 2021 naar de nummer 1-positie dit jaar.

Maijke Receveur van Lightyear: ,,Meer dan ooit zoeken mensen naar betekenis in hun professionele leven. De aandacht van de wereld gaat uit naar de dreiging die klimaatverandering met zich meebrengt en het ontwikkelen en uitvoeren van oplossingen die deze dreiging tegengaan. Lightyear is één van de leiders van de transitie naar een toekomst met schone mobiliteit die met ons milieu samenwerkt in plaats van ertegen.''

Lightyear: 'Er is geen 'we hebben het altijd zo gedaan'-mentaliteit'

Receveur: ,,Het grote voordeel daarbij van het zijn van een startup, is dat we werknemers de ruimte kunnen bieden om nieuwe dingen uit te proberen en echt hun stempel te drukken op het fundament van de organisatie. Er is geen 'we hebben het altijd zo gedaan'-mentaliteit, simpelweg omdat we innoveren en iets compleet nieuws doen. We investeren in talent dat resoneert met die pioniersmentaliteit én met onze missie, en dat betaalt zich dubbel en dwars uit.”

''Startups zoals deze zijn voorlopers op het gebied van duurzaamheid en technologie en kunnen een boost geven aan je loopbaan''

Liza Jansen, chef nieuws LinkedIn

Pieter Pot, Bitvavo, OpenUp, JEX en Vesper nieuwkomers in de lijst van LinkedIn

Liza Jansen, chef nieuws bij LinkedIn: ,,De kijk op het professionele leven is de laatste jaren enorm veranderd. Maatschappelijk belang, zingeving en duurzaamheid zijn belangrijke uitgangspunten voor de jongste generatie op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk dat we ook binnen die kaders professionals tonen waar er kansen liggen om je te ontwikkelen bij bedrijven die passen bij een bepaald ideaal of wereldbeeld. Startups zoals deze zijn voorlopers op het gebied van duurzaamheid en technologie en kunnen een boost geven aan je loopbaan.”

Nieuwkomers in de lijst dit jaar zijn Pieter Pot, Bitvavo, OpenUp, JEX en Vesper.

Lees ook: Pieter Pot pioniert met circulaire wijnfles: 'Glas een van grootste CO2-footprints onder verpakkingsmaterialen'

LinkedIn Top Startups Lijst-methodologie

De lijst maakt onderdeel uit van een serie met lijsten die de LinkedIn-redactie jaarlijks publiceert. Hierop worden invloedrijke professionals en bedrijven uitgelicht. Om in aanmerking te komen voor de Nederlandse lijst, moet een bedrijf onafhankelijk en particulier eigendom zijn, ten minste 50 werknemers hebben, niet langer bestaan dan zeven jaar, het hoofdkantoor in Nederland hebben en minimaal 10 procent personeelsgroei hebben doorgemaakt gedurende het tijdsbestek van de methodiek (juli 2021-juni 2022).

LinkedIn evolueerde de belangrijkste factoren voor rangschikking, waaronder interesse in het bedrijf, personeelsgroei, betrokkenheid bij werknemers, interesse in vacatures en het vermogen om talent aan te trekken.

Lees ook: Overheid steekt miljoenen in zonneauto Brabantse Lightyear

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws