Nieuws Groei

Miljarden voor ondernemers in grensregio's

Nederland en andere Europese landen laten in hun grensregio's 2 procent groei en zeker een miljoen banen liggen. Zonder barrières loopt het groeipotentieel zelfs op naar 8 procent. Dat blijkt uit een studie van de Europese Commissie die vandaag wordt gepresenteerd.

FRANS BOOGAARD 20 september 2017

Europa 17

Met een hele reeks maatregelen, in samenspraak met 'het veld', wil de Roemeense eurocommissaris voor regionaal beleid Corina Cretu de grensregio's meer armslag geven. Er komt een online hulp- en discussieplatform, en nog dit jaar kunnen grensregio's twintig pilotprojecten aanmelden om met steun van Brussel juridische en administratieve knelpunten met 'een grote voorbeeldwaarde' op te ruimen.

Veel te winnen

,,Ik hoop dat ook Nederlandse grensregio's en -provincies daar fanatiek op inspringen", zegt CDA-Europarlementariër en grensstreekspecialist Jeroen Lenaers. ,,Met zeven grensprovincies valt er nog een wereld te winnen." Onder optimale omstandigheden zou het voor Brabant en Limburg zomaar een slordige 8 en 3 miljard kunnen opleveren, rekent hij voor.

Lees ook: Winkels in grensregio kampen met Duitse concurrentie

Ruime grensregio's

Bij het aangeven van de grensregio's keek Cretu niet op een paar vierkante kilometer. Slowakije en Letland zijn bijvoorbeeld volledig tot grensregio gebombardeerd, België bijna, Zweden grotendeels. De stift die Cretu voor Nederland gebruikte, loopt door tot Dordrecht en Doorn. Zo komt ze uit op 40 procent van het EU-grondoppervlak en 150 miljoen Europeanen die nu samen 30 procent van het Europese BNP produceren.

Scherpe prijs

Dat kan veel meer worden als regels en procedures in grensregio's beter op elkaar worden afgestemd. Een klein voorbeeld: de openbare aanbestedingen. ,,Als ondernemer ben je aan procedures en administratie in grensregio's zo 60 procent meer kwijt. Probeer dan nog maar een scherpe prijs te maken", zegt Lenaers. Als Limburgs politicus krijgt hij dagelijks brieven en mails van mensen met grensproblemen.

Benelux

De nationale hoofdsteden zijn daar veel te weinig mee bezig, vindt hij. ,,Wellicht doordat Berlijn, Parijs en Den Haag allemaal ver van de grens liggen." Noord-Rijnland-Westfalen zou dat beter aanvoelen. ,,Niet Hamburg, maar Rotterdam is onze haven, zeggen ze daar. En in hun nieuwe regeerakkoord staan drie volle pagina's over de samenwerking met de Benelux."

Wetgeving

De grensregio's mogen wel een formatiepuntje zijn, vindt Lenaers, die ook een 'grenseffectrapportage' bepleit. Dat sluit aan bij de vaststelling van Cretu dat juist in grensstreken regels en procedures vaak uiteenlopen, zelfs als het gaat om Europese wetgeving.

Meertaligheid

Cretu pleit ervoor dat grensregio's hun 'laboratoriumfunctie' weer oppakken. Hun goede samenwerking moet de rest van Europa de weg wijzen: meertaligheid, afstemming van regels, gemeenten en provincies die samenwerken en hun diensten openstellen voor regiobewoners over de grens.

Grensoverschreidend

Lenaers weet al een mooi pilotproject. ,,Het CBS in Heerlen wil grensoverschrijdende statistieken maken. Die zijn er nu nauwelijks." Hij juicht toe dat Cretu druk zet op meer samenwerking, en provincies en grensregio's uitdaagt. Maar hij mist ook nog wel wat. ,,De sociale zekerheid, en - lastig, want Europa gaat daar niet over - de belastingen. Daar hebben we nu 325 bilaterale overeenkomsten voor."

Met zeven grensprovincies valt er voor Nederland een wereld te winnen

Jeroen Lenaers, CDA