Nieuws Groei

Morgan Freeman en de rest van de wereld drinken bier uit Nederlandse glazen

Morgan Freeman drinkt zijn biertje uit een Bredaas Swinckels' glas. Over de hele wereld gaat een Jack Daniel's in een whiskeyglas dat bij Ayano wordt bedacht. Dat schrijft BN De Stem.

John Bas 13 juni 2017

Morgan Freeman Swinckels bier

Als zoon van een Bredase slijter wist hij na zijn diensttijd niet wat hij moest gaan doen. Het familiebedrijf aan de Torenstraat ging het niet worden. Bij toeval belandde Rex Nuijten (49) als uitzendkracht bij een lokale handelsfirma in bedrukte glazen, Hoogerhuis & Smit. En nu is Nuijten directeur-aandeelhouder van de groep, dat de glazen print voor moedermerken als Bavaria en Duvel en alle flessen voor Kikkoman en Sourcy. Maar ze maken onder zijn leiding ook exclusieve dingen voor strandclubs in Saint Tropez en de gezelligste kroegen in West-Brabant. Om maar wat te noemen.

Grote speler

Nuijten (jeans, colbert en sneakers) is trots op zijn bedrijf dat ook crisisjaren kende, maar inmiddels permanente topdrukte beleeft. ,,Het is weer leuk in onze branche'', lacht Nuijten bescheiden, want de groep behoort in deze categorie tot de vijf grootste spelers in Europa. ,,Onze opdrachtgevers waren een tijdje zuinig, hielden opdrachten simpel. Minder leuk. Maar nu mag het weer wat kosten, dus kunnen we onze creativiteit weer kwijt in gave producten en campagnes en produceren we ook echt als een malle. Zeker nu het weer terrastijd is.''

'Alles kan bij ons'

Vijf productielijnen en ruim honderd man in drieploegendienst beprinten 320.000 tot 350.000 glazen en flessen in Hazeldonk per dag. Van een eenvoudig, maar echt gouden sterretje op een Belgisch bierglas tot een kunstwerk in acht kleuren keramische verf op een Hollandse fles vodka voor de Finse markt. Van een chic Oilily parfumflesje tot een niet te tillen Duitse bierpul.

,,Alles kan bij ons'', glimt Nuijten van trots tussen de vitrines met duizenden voorbeelden. Enorme, modieuze gin-tonic-bellen naast porseleinen espresso-kopjes. Chocomel-mokken naast Haig Whiskey-glazen van David Beckham.

Lees ook: Veilig drinkglas rukt op in horecaland

,,Wij maken producten in één soort die in oplages van miljoenen naar 82 landen gaan. Maar ook heel exclusieve in een beperkte oplage voor één loungeclub, bijvoorbeeld. En wat dacht je van de hype met al die bierbrouwerijtjes in Nederland? Meer dan vijfhonderd tegenwoordig. Ze willen allemaal een eigen glas of fles. Dan maken wij dat toch!''

Tal van landen

Het glaswerk waarmee de groep werkt komt uit tal van landen, maar ook uit de buurt. Bijvoorbeeld van de Ardagh-fabriek in Dongen - die onder meer voor Coca-Cola produceert - of het immense Owens-Illinois in Leerdam, Schiedam en Maastricht.

Voor het whiskeymerk Jack Daniel's staan in Zuid Amerika en Europa geproduceerde glazen met reliëf nu in de loodsen op Hazeldonk klaar om op afroep beprint te worden. Ook biergigant Duvel heeft er tot aan het metershoge plafond duizenden pallets met nu nog onbedrukte glazen gestapeld voor merken als La Chouffe, Koninck, Duvel en Vedett.

Swinkels'

Bavaria is een van de grotere klanten met een enorme range aan glazen in soorten en maten. Zoals het Swinckels'-glas, dat steracteur Morgan Freeman in de tv-reclame laat zien. ,,Dan zitten we met ons team en de familie Swinkels dus uitgebreid te filosoferen over zo'n glas voor hun superior pilsener. De inhoud, de hoogte, de dikte, het logo, de kleuren... Dat is een prachtig, maar ook praktisch proces waarin je het hebt over dromen en wensen, maar ook over kwaliteit en wat technisch of financieel haalbaar is. Kijk eens hoe mooi dit is geworden'', heft Nuijten het ranke, gebogen glas tegen het zonlicht.

Standaardglas

Onderaan het glas is de handtekening van opdrachtgever jonkheer Swinkels gegraveerd. Op de bodem is een reliëf van een sneeuwkristal om koolzuurbelletjes optimaal te laten ploffen zodat het bier daar mooi op parelt.

,,Da's voor de fijnproevers. Een complex glas. Alleen de productie-mal kost om en nabij 20.000, 25.000 euro. Maar we bedenken ook simpeler dingen voor feesten en partijen. Standaardglas, leuk vignetje... Dat is onze kracht, daarom houden wij het goed vol. Ook in mindere periodes hebben we geïnvesteerd in nieuwe technologie en volledig geautomatiseerde systemen. En nu er weer geld is bij de klanten en de crisis voorbij, zijn wij in technologie koploper en kunnen wij elke opdracht aan. Zo zijn gemetalliseerde glazen en flessen nu populair. Felle kleuren ook. Het is in onze studio af en toe net Disneyland. Dat kunnen ze niet overal. Wij wel.''

Concurrenten

Juist vanwege die kwaliteit en prijs, zegt Nuijten, komen concurrenten als Bavaria, Heineken en Grolsch toch bij hetzelfde West-Brabantse bedrijf uit. En realiseert Ayano een jaarlijkse productie van zo'n 85 miljoen stuks. Rex Nuijten: ,,Ze kunnen en willen niet om ons heen. Daar ben ik inderdaad trots op, ja, dat wij dat hier in het Zuiden, en in België, met z'n allen hebben gerealiseerd.''

Het is in onze studio af en toe net Disneyland. Dat kunnen ze niet overal. Wij wel

Rex Nuijten