Nieuws Groei

Slimme plantenservice Upperbloom steekt de Belgische grens over

De startup Upperbloom gaat haar diensten fors uitbreiden. De 'slimme' plantenservice steekt de Belgische grens over om Vlaanderen te bedienen, zet de stap naar de zakelijke markt en gaat middels pakketdiensten ook buiten de Randstad leveringen verzorgen.

Van onze redactie 17 februari 2022

Upperbloom ondernemers kas

Upperbloom-oprichters Sam van der Zanden (links) en Tom van Ruitenbeek. Foto: Upperbloom

Ook het plantenbakkenassortiment heeft inmiddels een flinke re-branding ondergaan. Dit alles om steden zoveel mogelijk te voorzien van groene buitenproducten en het voor iedereen gemakkelijk te maken om een tuingevoel te creëren.

,,We hebben in 2021 al meerdere aanvragen ontvangen uit de grote steden in Vlaanderen”, verklaart Sam van der Zanden, mede-oprichter van Upperbloom, de internationale stap. ,,Denk hierbij aan Antwerpen en Gent. Het voelt daarom als een logische stap om de grens over te gaan. Bovendien willen we de eerste zijn die binnen deze productcategorie in de Belgische markt opereert.”

''Ons hele assortiment wordt in Nederland en Duitsland met duurzame partners geproduceerd. Ook hebben we in Amsterdam een eigen kas met sociaal ontwikkelingsbedrijf Pantar''

Sam van der Zanden, mede-oprichter Upperbloom

Upperbloom zag omzet in 2021 met 650 procent groeien

Upperbloom, dat de omzet in 2021 met 650 procent zag groeien en ook dit jaar wil verzesvoudigen, geeft fans van een groene buitenruimte, trends en sustainability precies wat ze willen met drie nieuwe productlijnen, zo beloven de ondernemers. Het gaat om Bigbloom, Buildingbloom en Basicbloom. De eerste plantenbak is vooral geschikt voor grotere balkons en terrassen van consumenten, kantoren, horecazaken en winkeliers. De Buildingbloom is een speciale serie voor vastgoed, complexeigenaren en zorginstellingen om effectief bulkgroen aan te brengen op twintig meter balustrade of meer. Het meest bekende lid van de plantenbakkenfamilie, de Smartbloom, heeft een re-branding ondergaan.

Omdat de onderneming in circulariteit gelooft, is de Smartbloom-plantenbak, bekroond met Red Dot Design Award, vanaf nu gratis in bruikleen te verkrijgen bij aanschaf van een bijbehorende plantenset. De service vervangt de abonnementsvorm waar Upperbloom tot nu toe mee werkte. De service wordt goedkoper, er kan meer gemak geboden worden en de klant heeft meer controle, aldus het bedrijf.

Upperbloom werkt samen met floral designers, plantenexperts en kwekers om ieder seizoen nieuwe plantensets te kunnen ontwikkelen.

Oude planten die terugkomen na een plantenwissel worden voor 100 procent hergebruikt

Upperbloom wil de opkomst van de deelmaatschappij versnellen en stimuleert daarom bruikleen. Net zoals de bovengenoemde RE-USE-service moet de duurzame plantenwisselservice RE-PLANT daar ook aan bijdragen. Consumenten hoeven niet langer naar de winkel voor planten en potgrond, maar kunnen eenvoudig nieuwe kant-en-klare plantensets bestellen die precies in hun Upperbloom-plantenbakken passen. De oude planten die terugkomen na een plantenwissel worden voor 100 procent hergebruikt. De sterke vaste planten komen terecht in groen initiatieven als geveltuinen en in de Groene Bouwhekken. Overige planten worden hergebruikt in de vorm van compost.

,,Het zijn allemaal ontwikkelingen die bijdragen aan een betere wereld”, zegt Van der Zanden. ,,Door de plantenbak terug te halen zodra de bruiklener er geen gebruik meer van wil maken, kunnen de producten na gebruik weer doorgeven worden aan de volgende gelukkige. Zo creëert Upperbloom samen met haar klanten niet alleen een wereld van meer gemak, maar ook van meer groen en minder afval. Ons hele assortiment wordt in Nederland en Duitsland met duurzame partners geproduceerd. Ook hebben we in Amsterdam een eigen kas met sociaal ontwikkelingsbedrijf Pantar. Hier creëren we werkgelegenheid voor mensen die het (nog) niet zelfstandig redden op de arbeidsmarkt.”

Lees ook: Waarom bloomon alle 160 medewerkers laat kiezen op het GoodHabitz-trainingsplatform

De nieuwe producten en services van Upperbloom worden nu overal in Nederland en Vlaanderen thuisbezorgd. In de Randstad komt de balkonier desgewenst zelfs bij de consument langs om producten naar wens te installeren. ,,In de tweede helft van het jaar willen we het servicegebied uitbreiden naar de rest van België en ook opstarten in Duitsland”, aldus Van der Zanden.

Steun van Shawn Harris' Orange Wings

Upperbloom werd in 2020 opgericht door Sam van der Zanden en Tom van Ruitenbeek. De twee scoorden in 2021 een kapitaalinjectie. Het was Shawn Harris met haar investeringsmaatschappij Orange Wings die Upperbloom de middelen gaf om het productaanbod uit te breiden en internationale groei te bewerkstelligen. De startup werkt samen met floral designers, plantenexperts en kwekers om ieder seizoen nieuwe plantensets te kunnen ontwikkelen.

Lees ook: Duurzame bloemenbieb Reflower wil met crowdfunding verder groeien

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws