Aangeboden door Willy Naessens Nederland

Branded Content Groei

Zo ontwikkelt VGP logistiek vastgoed op een duurzame manier

Als familiebedrijf kijkt VGP over de grenzen van generaties heen. Deze pan-Europese ontwikkelaar, beheerder en eigenaar van hoogwaardig logistiek en semi-industrieel vastgoed werkt op een verantwoorde en duurzame manier, met het juiste evenwicht tussen resultaten, traditie en innovatie. Eén van de projecten uit de VGP-koker? VGP Park Nijmegen op Park15 in het Gelderse Oosterhout.

Crissy Mulder 1 juli 2022

Gijs Spruijt VGP

Gijs Spruijt, Country Manager Nederland bij VGP. Foto: Van Assendelft.

Lokaal werken, respect tonen en snel reageren. Op basis van die drie principes probeert VGP haar klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn. Dat doet de vastgoedontwikkelaar al sinds 1998. Toen werd VGP opgericht in Tsjechië als Belgisch familiebedrijf, vertelt Gijs Spruijt, Country Manager Nederland. „VGP is beursgenoteerd in België en inmiddels in 16 landen actief. Daar leggen mijn collega’s en ik ons toe op de ontwikkeling van logistiek en semi-industrieel vastgoed. Al het vastgoed dat wij ontwikkelen houden we in eigen portefeuille. Zo investeren wij zelf in de aankoop van grond, ontwikkelen we de gebouwen en zoeken we daar ook zelf huurders bij. De opgeleverde gebouwen nemen we op in de VGP portefeuille of onze joint venture (50/50) met Allianz Real Estate. Tot slot verzorgen wij vanuit onze eigen organisatie het property en facility management. Dienstverlening van A tot Z.”

Op dit moment werkt VGP, onder meer met Willy Naessens Nederland als hoofdaannemer, aan een nieuw gebouw – met een dakoppervlak van maar liefst 130.000 m² - op VGP Park Nijmegen in het Gelderse Oosterhout.

Aan de A15, vlakbij de Duitse grens en bereikbaar per spoor of Waal

VGP Park Nijmegen in een notendop? Ons park bestaat uit ruim zestig hectare aan bedrijventerrein, bestemd voor de bouw van grootschalige warehouses voor logistieke en semi-industriële activiteiten. Het eerste gebouw, met een totale verhuurde oppervlakte van 67.500 m2, is in 2020 afgerond. Daar zitten nu vijf verschillende huurders in: Albert Heijn, Conpax, ESTG, Nippon Express Nederland en OTC Medical. Op een kavel van ruim 20 hectare wordt momenteel de tweede fase van het tweede gebouw, met een oppervlakte van circa 60.000 m², gerealiseerd. De eerste fase (70.000 m²) werd eerder volledig verhuurd aan AG Logistic Services en fietsen-gigant Mantel en de tweede fase aan een e-commerce partij.”

“VGP Park Nijmegen in een notendop: 60 hectare aan bedrijventerrein, bestemd voor de ontwikkeling van grootschalige warehouses voor logistieke en semi-industriële activiteiten”

Gijs Spruijt, Country Manager Nederland bij VGP

Wat deze huurders aantrekt? Allereerst de bijzonder gunstige ligging met tri-modale ontsluiting, zegt Spruijt. „VGP Park Nijmegen ligt strategisch zeer goed tussen de steden Arnhem en Nijmegen, direct aan de A15 en relatief dicht bij de Duitse grens. Andere belangrijke snelwegen, zoals de A73 en A50, zijn nabij en vervoer per spoor of over water, de Waal, behoort eveneens tot de mogelijkheden.”

Energie-efficiëntie en duurzaamheid als topprioriteit

In het ontwerp van VGP Park Nijmegen is veel aandacht voor groen, water en ruimte. „De opzet is duurzaam. Zo zijn de gebouwen BREAAM-gecertificeerd en wordt er maximaal eigen energie opgewekt. Daarbij wordt het ‘vallende water’ op het terrein op een duurzame manier opgevangen. Dat wil zeggen dat we al het water van het terrein en de daken in de retentievijvers en – sloten opgevangen, waardoor we piekafvoeren en wateroverlast voorkomen.”

“Wij weten dat het mogelijk is om logistiek vastgoed op een duurzame en technologisch geavanceerde manier te ontwikkelen en te gebruiken”

Gijs Spruijt, Country Manager Nederland bij VGP

Dat duurzame karakter vind je overigens als rode draad in de gehele bedrijfsvoering van VGP terug. „Energie-efficiëntie en duurzaamheid, waaronder materiaalgebruik en omgeving, behoren tot onze topprioriteiten. Als familiebedrijf willen wij onze knowhow gebruiken om bij te dragen aan een mooie en duurzame toekomst voor de komende generaties. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een volwaardige dochteronderneming in renewable energy, waarvan we gebruik maken door onze daken vol te leggen met zonnepanelen. Daarnaast onderzoeken we binnen de Groep het gebruik van andere hernieuwbare energiebronnen, zoals waterstof en wind en is er veel aandacht voor het terugdringen van CO2 uitstoot en het zuinig gebruik van materialen.”

Duurzaam constructiemateriaal in een 'build-to-suit'-concept

Vanuit de langetermijngedachte maakt VGP ook heel bewust keuzes in constructiemateriaal. „Wij kiezen bij al onze projecten voor een betonnen draagconstructie. Dat vraagt weinig onderhoud en heeft een lange levensduur. Bovendien kunnen de vloeren hoge belastingen aan en dat past weer in ons flexibiliteitsconcept. Wij gaan heel ver in het op maat maken van een gebouw voor onze huurder. Als een pand later omgebouwd moet worden met mezzanines, extra kantoorruimte of later een semi-industriële gebruiksfunctie krijgt, is dat binnen onze betonnen constructie geen probleem.”

Bouwen op vertrouwen

Met die visie kiest VGP, bij VGP Park Nijmegen, voor een samenwerking met het van oorsprong Belgische bouwbedrijf Willy Naessens Nederland. „Betonbouw is het DNA van dit bedrijf, dus dat komt goed uit. Daarbij heeft Willy Naessens Nederland alles in eigen beheer. Van elf prefab-betonfabrieken tot heimachines en kranen. Daardoor is de bouwer niet afhankelijk van derden en kunnen we vasthouden aan onze planning. Dat voorkomt vertraging.” De samenwerking is gebouwd op wederzijds vertrouwen, zegt Spruijt.

„Wij weten wat we aan elkaar hebben. Ook op het moment dat een huurder zich aandient en een gebouw op maat moet worden aangepast. Zeker weten dat je van elkaar op aan kunt, is dan bijzonder prettig.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws