Innovatie

Op deze manier maakt tech-startup VaVersa ultra-lokale productie mogelijk

Het kan: met slimme technologie voor dat professionele chefs op gemakkelijke wijze ultra-verse en duurzame ingrediënten kunnen verbouwen, rechtstreeks vanuit eigen restaurant. VaVersa
VaVersa
Leestijd 3 minuten
Lees verder onder de advertentie

Meer smaak, meer nutriënten, maar aanzienlijk minder milieubelasting. Met een aandelenfinancieringscampagne maakt het bedrijf zich klaar voor verdere commerciële uitrol en internationale expansie.

De productie, het transport en de opslag van voedingsmiddelen, veroorzaakt 19 tot 29 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Daarbij verkrijgt deze industrie een tweede plek als het gaat om waterverbruik, met maar liefst 56 miljoen kubieke meter op jaarbasis. De huidige werkwijze leidt niet enkel tot schade voor het milieu, ook tot een verlies in kwaliteit van de producten en voedselverspilling. Een derde van al het voedsel dat wordt geproduceerd gaat namelijk verloren, voordat het de consument bereikt.

Met de Mia herdefiniëren we het begrip ‘van boer tot bord’ en introduceren we een makkelijke manier om de productie direct naar de plek van gebruik en consumptie te brengen

Olivier Francescangeli VaVersa

Dat kan en moet beter, vond Olivier Francescangeli, oprichter van VaVersa. Aan de Wageningen University & Research (WUR) ontwikkelde hij het idee voor de Mia, een miniatuurkas waarmee verticale landbouw in miniatuurvorm kan worden nagebootst. Hiermee ambieert hij om de belangrijkste duurzaamheidsuitdagingen in de toeleveranciersketen van de horeca aan te pakken.

Lees verder onder de advertentie

Productie op de plek van consumptie door slimme technologie

VaVersa’s Mia kan rechtstreeks in restaurants worden geplaatst, waardoor professionele chefs in staat zijn om een breed pallet aan ruim 80 producten van over de hele wereld te verbouwen. Hiertoe behoren onder andere kruiden zoals anijs, munt, basilicum, selderij, bieslook, dille en koriander, bladgroente zoals kool, sla, pak choi, andijvie en biet en verschillende soorten tuinkers, maar ook speciale kruiden die schaars en lastig te verkrijgen zijn zoals Papalo.

Niet enkel elimineert dit de CO2-uitstoot van grootschalige productie en het transport, ook zorgt de Mia ervoor dat er tot vijftien keer meer producten per vierkante meter kunnen worden verbouwd ten opzichte van conventionele landbouw en er 90 procent minder water nodig is. Daarnaast kan de productie worden aangepast aan het gebruik in de keuken, waardoor er voedselverspilling wordt geminimaliseerd. Ten slotte wordt het gebruik van pesticiden vermeden en bespaart de Mia 2.400 plastic verpakkingen per jaar, per restaurant.

Lees ook: Vegan mayomerk Mayoneur wil in 2024 de horeca veroveren

Lees verder onder de advertentie

Anderhalve kilo aan kruiden, vier kilo aan tuinkers

Naast de voordelen op het gebied van duurzaamheid, levert het ook voordelen voor de restaurants. Zo zijn de meest verse producten altijd toegankelijk, wat de kwaliteit en smaak van het eten ten goede komt, en bevatten deze gemiddeld 40 procent meer nutriënten. Eén kas kan per week anderhalve kilo aan kruiden, vier kilo aan tuinkers, of 600 eetbare bloemen produceren. De waarde van de producten die worden verbouwd en het geld dat wordt bespaard komt daarmee gemiddeld op 800 euro waarbij dit kan oplopen tot 1.200 euro.

Het VaVersa-team. VaVersa
VaVersa

Met een bijna volledig geautomatiseerd ontwerp en geavanceerde sensoren om de productie op afstand te monitoren en ondersteuning van het VaVersa team gedurende de hele teeltcyclus, vraagt de inzet van Mia om slechts 40 minuten per week van de chef.

Lees verder onder de advertentie

,,Met de Mia herdefiniëren we het begrip ‘van boer tot bord’ en introduceren we een makkelijke manier om de productie direct naar de plek van gebruik en consumptie te brengen, zónder dat de restaurants inleveren op kwaliteit, gebruiksgemak en consistentie, maar mét kostenbesparingen. Een win voor het milieu en voor de chefs”, aldus Francescangeli.

De volgende groeifase

Inmiddels wordt VaVersa’s Mia ingezet in verschillende culinaire omgevingen, waaronder Michelin-sterrenrestaurants, bedrijfskantines, hotels en evenementenruimte. Om verdere commerciële uitrol in Nederland en internationale expansie naar België, Duitsland en Frankrijk mogelijk te maken startte het bedrijf op 1 januari 2024 een aandelenfinancieringscampagne op Eyevestor, begeleid door Generous Minds. In totaal wordt gestreefd naar een bedrag van 150.000 euro. Geïnteresseerden kunnen een bijdrage leveren vanaf 155 euro. Een volgende financieringsronde staat gepland voor 2024.

Lees ook: Giga-impact van één ondernemersfamilie: Hoe dit dorp profiteert van de impact van Van Tilburg

Lees verder onder de advertentie